Γερμανία
Δημοσίευση: 09 Δεκεμβρίου 2014 17:50Επανεξελέγη πρόεδρος του CDU η Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, 60 ετών, επανελεξέγη πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο συνέδριό του στην Κολονία, για όγδοη φορά, συγκεντρώνοντας το 96,72% των ψήφων.
Το 2012 η Μέρκελ είχε εξασφαλίσει το 97,94% των ψήφων, την καλύτερή της επίδοση ιστορικά. Ήταν ούτως ή άλλως η μόνη υποψήφια για την προεδρία της CDU, του μείζονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, στο συνέδριό του.
Η Μέρκελ, που είναι καγκελάριος της Γερμανίας τα τελευταία εννέα χρόνια, είναι επίσης πρόεδρος της CDU τα τελευταία 14 χρόνια, αφότου τερματίστηκε η εποχή της κυριαρχίας του Χέλμουτ Κολ στις τάξεις της γερμανικής συντηρητικής παράταξης.
Ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία αναδείχθηκε επικεφαλής ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας το 2000.
Ενώπιον των συνέδρων του κόμματός της, η Μέρκελ έκανε μια ομιλία διάρκειας περίπου μιας ώρας νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε την κυβέρνησή της έναν παράγοντα ο οποίος εγγυάται τη σταθερότητα στην Ευρώπη.
Τήρηση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας
Η Άγκελα Μέρκελ, αξίωσε από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που συμφωνήθηκαν προκειμένου η Ευρώπη να βγει από την κρίση, κατά την ομιλία της στο συνέδριο του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
«Εάν τελικά δεν τηρήσουμε αυτό το οποίο είχαμε αποφασίσει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τότε θα σπείρουμε αμφιβολίες, και αυτό θα είναι κακό για την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς οι Γερμανοί επαγρυπνούμε για την τήρηση των κανόνων», τόνισε η Μέρκελ κατά την ομιλία της στην Κολονία, επευφημούμενη από το ακροατήριό της, το οποίο αναμένεται να την εκλέξει ξανά στην προεδρία της CDU, του μείζονος κόμματος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στη χώρα.
Σε ένα μήνυμα το οποίο εκτιμήθηκε πως απευθυνόταν στο εσωτερικό, και ιδίως το εσωκομματικό της ακροατήριο, η Μέρκελ επέκρινε το Σαββατοκύριακο χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στο Παρίσι προθεσμία τεσσάρων μηνών για να της στείλει διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό της το 2015.
Πολλοί Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν ήδη τοποθετηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην ίδια κατεύθυνση, καλώντας την κυβέρνηση της Γαλλίας να εφαρμόσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι η Ευρώπη έχει όλες τις δυνατότητες» να γίνει ξανά μια ήπειρος η οικονομία της οποίας θα αναπτύσσεται δυναμικά, έκρινε η Μέρκελ, αλλά για αυτό «πρέπει να εμπνέουμε εμπιστοσύνη, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες τους οποίους ορίσαμε εμείς οι ίδιοι».
«Το γεγονός ότι μιλάμε ασταμάτητα για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και το ότι λέμε πως πρέπει να εφαρμοστεί, δεν οφείλεται στην γερμανική αυστηρή ηθική, είναι ζήτημα εμπιστοσύνης», συνέχισε η καγκελάριος.
«Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί διά παντός», επέμεινε.
Πολιτική «χρεοκοπία» χρεώνει στους Σοσιαλδημοκράτες
Η Άγκελα Μέρκελ επιτέθηκε με σφοδρότητα στο κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο συμφώνησε την περασμένη Τρίτη να σχηματίσει κυβέρνηση σε κρατιδιακό επίπεδο σε συνεργασία με το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), αποκαλώντας την απόφαση αυτή το πολιτικό ισοδύναμο της «κήρυξης χρεοκοπίας».
«Μόνο η δική μας ισχύς, ένα ισχυρό συντηρητικό κόμμα, μπορεί να αποτρέψει το να αναλάβει την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο το 2017 μια συμμαχία κόκκινων - κόκκινων - πράσινων», είπε η Μέρκελ αναφερόμενη στα χρώματα του SPD, του κόμματος Λίνκε και των οικολόγων Πράσινων.
«Εφικτή» η διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία
Η καγκελάριος της Γερμανίας εκτίμησε ότι είναι εφικτό να δοθεί μια λύση μέσω της διπλωματίας στην κρίση στην Ουκρανία. «Επιθυμούμε μια διπλωματική λύση. Πρέπει να καταβάλουμε πιθανόν ακόμη πιο έντονη προσπάθεια, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να καταλήξουμε, οφείλουμε να καταλήξουμε» σε μια συμφωνία, τόνισε η Μέρκελ, παραδεχόμενη πως «ο δρόμος θα είναι δύσκολος» ως προς αυτό.
«Η κρίση αυτή δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα, και πρέπει να συμβάλουν οι πάντες στο διπλωματικό επίπεδο για να εξευρεθεί μια λύση», επέμεινε η Μέρκελ, αξιώνοντας να υπάρξει μια «επιστροφή στη συμφωνία του Μινσκ», αναφερόμενη στην κατάληξη των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας με τη συμμετοχή ηγετών των ανταρτών, αντιπροσώπων της κυβέρνησης της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
«Θα χρειαστούμε πολλή υπομονή, αλλά είμαι βεβαία πως μπορούμε να ξεπεράσουμε» την κρίση, πρόσθεσε η ίδια.
Για άλλη μια φορά πάντως, η Μέρκελ κατηγόρησε τη Ρωσία κρίνοντας πως έχει «παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει να το κάνει».