Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου
Δημοσίευση: 05 Δεκεμβρίου 2014 23:22«Θα έπρεπε να χαίρεστε που δανείσαμε το γλυπτό στο Ερμιτάζ»
Σε περίοπτη θέση του περίφημου Ερμιτάζ, του Μουσείου της Αγίας Πετρούπολης, που φέτος γιορτάζει 250 χρόνια ζωής, φιλοξενείται ένα από τα λεηλατημένα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Προκλητικός, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, στις δηλώσεις στα τηλεοπτικά συνεργεία μπροστά στο άγαλμα του θεού Ιλισσού, τόνισε ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να χαίρονται για τον «δανεισμό» του γλυπτού στην Αγία Πετρούπολη.
«Ελπίζω πως η ελληνική κυβέρνηση, οι Έλληνες θα είναι πολύ ευτυχισμένοι που τώρα, για πρώτη φορά, άνθρωποι στη Ρωσία οι οποίοι δε μπορούν να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή στο Λονδίνο μπορούν να δουν το σπουδαίο αυτό επίτευγμα της γλυπτικής στην Αρχαία Ελλάδα.»
Ο Νιλ Μακ Γκρέγκορ υποστήριξε πως ο «δανεισμός» του γλυπτού στο Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης, που αποτελεί τη γενέτειρα του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει έναν ξεχωριστό συμβολισμό. «Θελήσαμε να το κάνουμε τώρα, γιατί ενώ οι πολιτικές σχέσεις περνούν δυσκολίες, η φιλία μεταξύ των Μουσείων καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ. Θέλαμε, λοιπόν, να στείλουμε ό,τι πιο σημαντικό μπορούσαμε για να πούμε “Χρόνια Πολλά” στο Ερμιτάζ».
Διευκρίνισε πως η μετακίνηση του αριστουργήματος έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας. «Όλα τα αριστουργήματα τέχνης πρέπει να ταξιδεύουν μυστικά, για λόγους ασφαλείας. Αυτό είναι ένα τόσο σημαντικό αριστούργημα, που οι λεπτομέρειες του ταξιδιού κρατήθηκαν μυστικές. Αυτή είναι η αλήθεια!», είπε ο Μακ Γκρέγκορ.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ερμιτάζ, Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, ανέφερε: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη χειρονομία εμπιστοσύνης που έχει γίνει ποτέ μεταξύ των μουσείων. Ένας κόσμος στον οποίο τα μουσεία παίρνουν τις αποφάσεις είναι καλύτερος από αυτόν γύρω μας».
Οι εικόνες από το ακέφαλο άγαλμα του θεού Ιλισσού στο Ερμιτάζ κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, που επισημαίνουν πως ο «δανεισμός» του αριστουργήματος έχει προκαλέσει την κατακραυγή των Ελλήνων.
Το Reuters σημειώνει, επίσης, ότι Έλληνες αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται να προβούν σε κάποιο «αιφνιδιασμό», ζητώντας για παράδειγμα από τη Μόσχα να το στείλει στην Αθήνα αντί να το επιστρέψει στο Λονδίνο και ότι επιδιώκουν την επιστροφή του με διαμεσολάβηση της UNESCO.