LATEST NEWS
 
Κόσμος /Αφρική /

Μπόκο Χαράμ

Δημοσίευση: 27 Οκτωβρίου 2014 12:28

Συγκλονιστικές μαρτυρίες 3 κοριτσιών που δραπέτευσαν από την «Μπόκο Χαράμ»

Στην δημοσιότητα υπό μορφή κόμικ η ιστορία 3 κοριτσιών που κατάφεραν να διαφύγουν από τα χέρια των αδίστακτων μελών της Μπόκο Χαράμ

Μπόκο Χαράμ - Απόδραση - κόμικ

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη αδημονεί να πληροφορηθεί για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την τύχη των 200 κοριτσιών που έχουν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ και η κυβέρνηση της  Νιγηρίας διαπραγματεύεται την απελευθέρωση τους ,το  παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έδωσε στην δημοσιότητα νέα έκθεση με στοιχεία που σοκάρουν.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια που έχουν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ χρησιμοποιούνται στην πρώτη γραμμή του πολέμου, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες πολλών αιχμαλώτων που δραπέτευσαν. Τα δε σωματικά και ψυχολογικά τραύματα που απέκτησαν κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας τους συνεχίζουν να τις καταδιώκουν και μετά την απελευθέρωση τους.

Εξίσου συγκλονιστική είναι και η ιστορία τριών κοριτσιών που κατάφεραν να διαφύγουν από την οργάνωση. Δυο από αυτά κατάφεραν να δραπετεύσουν από το φορτηγό που της μετέφερε, ενώ μια τρίτη κοπέλα συνελήφθη στο ίδιο περιστατικό αλλά κατάφερε να το «ξανασκάσει» μαζί με μια φίλη της. Η συγκινητική ιστορία τους έγινε κόμικ με αλλαγμένα τα ονόματα τους , για να προστατευθούν.

Για τις ανάγκες της ιστορίας λοιπόν-που κατά τα άλλα είναι αληθινή-αποδώθηκαν στα 3 κορίτσια τα ονόματα: Λάμι, Μαρία και Χαγιάρα.

Λάμι: Ήταν Δευτέρα βράδυ και είχαμε εξετάσεις την  επόμενη μέρα. Μετά αρχίσαμε να ακούμε πυροβολισμούς στην πόλη, βγήκαμε έξω για να τηλεφωνήσουμε στους γονείς μας και να τους πούμε τι συνέβαινε στην πόλη. Μας είπαν να φύγουμε από εκεί μόλις είχαμε την ευκαιρία, αλλά τους είπαμε ότι η πόλη ήταν περικυκλωμένη και ότι δεν υπήρχε τρόπος να το σκάσουμε.

Μπόκο Χαράμ - Απόδραση - κόμικ

Μαρία: Η Λάμι με ξύπνησε, λέγοντας " Μαρία δεν άκουσες τι συμβαίνει; Δεν άκουσες τους πυροβολισμούς στην πόλη; Της είπα ότι έπρεπε να σκαρφαλώσουμε τον τοίχο και να τρέξουμε μακριά. Μου απάντησε «Όχι, όχι κανείς δεν το έχει σκάσει ποτέ. Πρέπει να μαζευτούμε σε ένα μέρος να δούμε τι θα συμβεί». Άλλα κορίτσια έλεγαν πως δεν θα μας συμβεί τίποτα γιατί είμαστε κορίτσια και ότι δεν θα πειράξουν κορίτσια.Ήμασταν στο σχολείο, όταν τρία μέλη της Μπόκο Χαράμ μπήκαν μέσα στο σχολείο και μας είπαν : « Αν προσπαθήσετε να φύγετε θα σας σκοτώσουμε», όταν βγήκαμε έξω ήταν παντού, μας συγκέντρωσαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, ενώ έκαιγαν όλο το σχολείο.Τα έκαψαν όλα.

Μπόκο Χαράμ - Απόδραση - κόμικ

 Χαγιάρα: Μας ζήτησαν να πάμε στην πύλη του σχολείου και μας είπαν ότι θα μας άφηναν να  γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας. Μας είπαν ότι όσες δεν είχαν μαντίλα ή παπούτσια έπρεπε να πάνε να τα πάρουν. Μετά μας ζήτησαν να ανεβούμε σε ένα φορτηγό, στο οποίο είχαν φορτώσει τρόφιμα. Το φορτηγό ήταν τόσο ψηλό που με δυσκολία ανεβήκαμε .

Μπόκο Χαράμ - Απόδραση - κόμικ

Μαρία: Μας είπαν ότι έρχεστε στο σχολείο μόνο για πορνεία. Το Μπόκο( η Δυτική εκπαίδευση) είναι Χαράμ (απαγορεύεται), οπότε τι κάνετε στο σχολείο; Δεν απαντήσαμε γιατί θα ήταν γύρω στα 100 μέλη της οργάνωσης, μας μέτρησαν και μας πήραν στα οχήματά τους. Το αμάξι μας ήταν τόσο γεμάτο που μας είπαν να πετάξουμε τα παπούτσια, ώστε και οι γονείς μας αν μας έψαχναν να καταλάβουν ότι μας έχουν πάρει.

Μπόκο Χαράμ - Απόδραση - κόμικ

Χαγιάρα: Το όχημα που θα ανέβαινα εγώ γέμισε πριν προλάβω να ανεβώ και έτσι 100 από εμάς περπατήσαμε μέχρι σε μια πόλη όπου ο κόσμος μας έδωσε νερό. Από εκεί μας έβαλαν σε άλλα οχήματα της Μπόκο Χαράμ. Μερικοί από τους άντρες της οργάνωσης ήταν τόσο μικρόσωμοι που ακόμη και εγώ μπορούσα να τους νικήσω, δεν μπορούσαν να κρατήσουν  ούτε τα όπλα τους σωστά.

Μπόκο Χαράμ - Απόδραση - κόμικ

Μαρία: Αναρωτιόμασταν που μας πήγαιναν. Όταν ανεβήκαμε στο όχημα η Λάμι μου είπε,  «Δεν πρέπει να πηδήξουμε από το φορτηγό και να το σκάσουμε; Δεν έχει άλλα οχήματα κοντά».

Μπόκο Χαράμ - Απόδραση - κόμικ

 Χαγιάρα: Σκεφτόμουν ότι θα προτιμούσα να με σκοτώσουν στην προσπάθειά μου να το σκάσω από το να με ταπεινώσουν. Μας έλεγαν συνεχώς, «Βάλτε τις μαντίλες σας, βάλτε τις μαντίλες σας, θα πυροβολήσουμε κάθε κοπέλα που δεν φορά μαντίλα και όποια προσπαθήσει αν το σκάσει θα πεθάνει». Ετοιμαζόμουν να πηδήξω όταν ένα κορίτσι με τράβηξε λέγοντας μου ότι θα με σκοτώσουν, « ποια είναι η διαφορά;» της απάντησα, «αφού θα πεθάνουμε, ας με πυροβολήσουν εδώ για να μαζέψουν την σωρό μου». Έκλαιγα, συνεχώς, μέχρι να φτάσουμε στο στρατόπεδο.

 Λάμι: Υπήρχε πολύ σκόνη στο δρόμο και δεν μπορούσαν να μας δουν. Όταν πηδήξαμε από το φορτηγό, τρέχαμε ξυπόλητες, συναντήσαμε και άλλους ανθρώπους που το είχαν σκάσει από την πόλη

Χαγιάρα: Η Μπόκο Χαράμ μας μάζεψε σε ένα δάσος, μερικά από τα κορίτσια ήταν τόσο κουρασμένα που ξάπλωσαν κάτω, εγώ δεν μπορούσα, κάτι μέσα μου  έλεγε « Σήκω και φύγε μακριά». Έτσι, σηκώθηκα να φύγω και με ακολούθησε ένα κορίτσι, σκύψαμε για να μην μας καταλάβουν σαν να ψάχναμε κάτι και μετά αρχίσαμε να τρέχουμε, ενώ τους ακούσαμε να φωνάζουν «πιάστε αυτά τα κορίτσια».Συνεχίσαμε να περπατάμε μέχρι που τρύπησαν τα παπούτσια μας και βρήκαμε ένα σπίτι, όπου η οικογένεια μας προσέφερε τροφή και στέγη, φτάσαμε στο Τσίμποκ την επόμενη μέρα. Μόλις είδα τα αδέρφια μου, έπεσα στην αγκαλιά τους κλαίγοντας, όλη η οικογένειά μου έκλαιγε. Όταν έφτασα στο σπίτι η ατμόσφαιρα ήταν λες και είχε πεθάνει κάποιος, η μητέρα και ο πατέρας μου νόμιζαν πως με είχαν σκοτώσει.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θανατηφόρο τροχαίο στην Θεσσαλονίκη - Νεκρός 22χρονος δικυκλιστής13:36Τραγωδία στην Κρήτη: Ταράτσα κατέρρευσε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν 67χρονο13:22ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενδέκατη προσωρινή κράτηση - Στην ομάδα που απολογείται σήμερα και ο λογιστής 13:08ΗΠΑ: Ο Τραμπ δήλωσε ότι υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία12:5428η Οκτωβρίου: Πώς θα λειτουργήσουν Μετρό και Τραμ 12:40Θεσσαλονίκη: Έβαζαν τα ανήλικα παιδιά τους να επαιτούν στην πλατεία Ναυαρίνου12:26Τένις-ATP: Στο Νο 26 του κόσμου ο Στέφανος Τσιτσιπάς12:12Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 19χρονου οδηγού για τροχαίο με εγκατάλειψη11:58ΕΔΕ και προσωρινή απομάκρυνση του λιμενάρχη Χανίων μετά το περιστατικό βιαιοπραγίας στο πλοίο «Αριάδνη»11:44Ενώπιος Ενωπίω: Πρεμιέρα 30 Οκτωβρίου, στις 24:00 - Καλεσμένος ο Αχιλλέας Μπέος11:30Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός οδηγός που έπεσε με το αυτοκίνητό του σε γκρεμό βάθους 300 μέτρων11:16Φωτιά στον Πύργο των Αθηνών - Εκκενώθηκαν γραφεία11:02Δευτέρα 27 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:55Ο Πάνος Ρούτσι στο Πρωινό: Θα παραμείνω εδώ στο Σύνταγμα, θα έρχομαι κάθε βράδυ10:41Σουδάν: Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ελ Φάσερ10:27Πολιτικός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη - Προφυλακίστηκαν ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Νετζατί Οζκάν και ο Μερντάν Γιαναρντάγ10:13Νόρις: Ηταν το καλύτερο Σαββατοκύριακο μου στην F109:59Φονικό στα Χανιά: Τί βρήκαν οι αρχές στον τόπο του εγκλήματος09:45Τραμπ: "Ανάρμοστη" η ανακοίνωση που έκανε ο Πούτιν για δοκιμή από τη Ρωσία ενός νέου πυρηνοκίνητου πυραύλου κρουζ09:31Μυτιλήνη: Τέσσερις νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο στη νοτιοδυτική Λέσβο09:17
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο