LATEST NEWS
 
Κόσμος /Μέση Ανατολή /

Τζιχαντιστές

Δημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2014 17:50

Προελαύνουν προς τη Βαγδάτη και τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας οι τζιχαντιστές

Δύο χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη και 5 από την πόλη Κομπάνι στην τουρκοσυριακή μεθόριο, απέχει ο στρατός του Ισλαμικού κράτους

Συρία - Κομπάνι - Έκρηξη

Μόλις δυο χλμ από την ιρακινή πρωτεύουσα απέχουν τα στρατεύματα του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Αρωγή και τη Συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή, όμως οι πληροφορίες του BBC θέλουν τον στρατό των τζιχαντιστών να βρίσκεται 40 χλμ μακριά από την Βαγδάτη.

Γεγονός είναι πάντως πως οι τζιχαντιστές βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη Βαγδάτη, λίγες μέρες μετά τις πληροφορίες που τους ήθελαν να ετοιμάζουν επίθεση στην πρωτεύουσα του Ιράκ.

Όπως είχε αναφέρει το δίκτυο BBC οι εξτρεμιστές είχαν φτάσει σε απόσταση μόλις 10 χλμ από την πόλη, ενώ το Ίδρυμα για την Αρωγή και τη Συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή επισήμανε πως οι τζιχαντιστές βρίσκονται μόλις 2 χλμ από την πρωτεύουσα του Ιράκ.

Σε άλλο «μέτωπο» οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους απέχουν μόλις 5 χλμ. από την κουρδική πόλη της Συρίας Άιν αλ-Άραμπ (Κομπάνι στα κουρδικά), στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν πάρει σήμερα θέσεις σε λόφο που δεσπόζει της πολιορκημένης πόλης, καθώς ο βομβαρδισμός της από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχει ενταθεί και μια οβίδα έπεσε σε τουρκικό έδαφος.

"Βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα νότια και νοτιοανατολικά του Κομπάνι, είναι η πιο κοντινή απόσταση από την πόλη που έχει φθάσει ποτέ το Ισλαμικό Κράτος", δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, διευκρινίζοντας πως ρουκέτες του Ισλαμικού Κράτους έπληξαν για πρώτη φορά το κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 15 τουρκικά άρματα μάχης, μερικά με τα πυροβόλα τους στραμμένα προς το συριακό έδαφος, έχουν πάρει θέσεις κοντά σε μια τουρκική στρατιωτική βάση λίγο βορειοδυτικά της Κομπάνι. Στήλες καπνού υψώθηκαν καθώς οβίδες έπληξαν τόσο την ανατολική όσο και τη δυτική πλευρές της Κομπάνι.

Περισσότερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν προς τα συριακά σύνορα αφού τουλάχιστον δύο οβίδες έπληξαν σήμερα το τουρκικό έδαφος. Ο τουρκικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως απάντησε με πυρά χθες, Κυριακή, όταν δύο βλήματα όλμου έπεσαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

"Εξαιτίας των βομβών όλοι τρέχουν να φύγουν, ακούσαμε πως άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν μικρά όπλα, αλλά το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγάλα πυροβόλα και άρματα μάχης", λέει ο Τζελίλ, ένας 39χρονος μηχανικός που διέφυγε σήμερα από την Κομπάνι.

"Οι περισσότεροι φεύγουν τώρα, πριν ήταν ασφαλές, αλλά τώρα μ' αυτές τις βόμβες οι άνθρωποι δεν θα μείνουν", δήλωσε.

Η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει το αργότερο αύριο, Τρίτη, στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο απόφασης που να επιτρέπει την προσφυγή στη βία στη Συρία. Μια τέτοια απόφαση θα επέτρεπε στην Τουρκία να συμμετάσχει στο συνασπισμό που έχει σχηματισθεί εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

"Το σχέδιο απόφασης πρόκειται να σταλεί στο κοινοβούλιο αύριο", δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ, τον οποίο επικαλείται το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

 

Με αεροπορικούς βομβαρδισμούς απαντά η Δύση

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ο οποίος έχει αναλάβει δράση εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον του μεγαλύτερου εργοστασίου φυσικού αερίου της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία καταγράφει τις εξελίξεις στον συριακό πόλεμο.

Οι επιδρομές έπληξαν ένα εργοστάσιο της Coneco κοντά στην Ντέιρ αλ Ζορ, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, το εργοστάσιο αυτό τροφοδοτεί τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Τζάνταρ, στην επαρχία Χομς, που ηλεκτροδοτεί πολλές συριακές επαρχίες.

Οι επιδρομές έπληξαν την πύλη του εργοστασίου και ένα κοντινό δωμάτιο προσευχής, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκαλώντας τραυματισμούς στις τάξεις των τζιχαντιστών, οι οποίοι διατηρούν εκεί ένα κέντρο κράτησης.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, οι δυνάμεις της συμμαχίας εξαπέλυσαν οκτώ επιδρομές στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τάμπκα, στη γειτονική επαρχία Ράκα, που είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του ΙΚ από τα στρατεύματα του καθεστώτος τον Αύγουστο.

Οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τέσσερις αραβικές χώρες του Κόλπου και την Ιορδανία, εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στο έδαφος του Ιράκ και πλέον, από την περασμένη Τρίτη, και σε αυτό της Συρίας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις διεξήγαγαν εξάλλου χωριστές επιχειρήσεις εναντίον του μετώπου αλ Νόσρα, του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία. Οι ΗΠΑ λένε ότι έπληξαν βετεράνους της αλ Κάιντα —τη λεγόμενη ομάδα Χορασάν—, που ετοιμάζονταν να διαπράξουν επιθέσεις στο εξωτερικό.

Οργανώσεις ανταρτών στη Συρία υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τις οποίες κατηγορούν για βαρύτερα εγκλήματα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, θα έπρεπε επίσης να είναι στόχος των επιδρομών του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια απόπειρα εισβολής ομάδων τζιχαντιστών σήμερα τα ξημερώματα, όταν ξέσπασαν μάχες με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Φωνή του Λιβάνου.

Οι μάχες σημειώθηκαν στα προάστια της πόλης Άρσαλ, στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας, όπου τον Αύγουστο είχαν σημειωθεί αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στον λιβανέζικο στρατό, το ΙΚ και το Μέτωπο αλ Νόσρα.

Οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να κρατούν ομήρους 17 Λιβανέζους στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Πολλοί τζιχαντιστές έχουν βρει καταφύγιο στην Άρσαλ, μια περιοχή όπου ζουν κατά κύριο λόγο σουνίτες και όπου υπάρχει ευρεία υποστήριξη προς τη συριακή αντιπολίτευση.

Ο ηγέτης του Μετώπου αλ Νόσρα Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζαουλάνι κάλεσε χθες Κυριακή τους σουνίτες του Λιβάνου να ξεσηκωθούν εναντίον της Χεζμπολάχ, οι πεπειραμένοι μαχητές της οποίας αποτέλεσαν κατά πληροφορίες την αιχμή του δόρατος σε πολλές από τις επιχειρήσεις του συριακού καθεστώτος πέρυσι. 

Ο αλ Τζαουλάνι, σε ένα ηχητικό μήνυμά του το οποίο αναρτήθηκε σε ιστοτόπους που παρακολουθούν τζιχαντιστές, προειδοποίησε τις συριακές οργανώσεις των ανταρτών να μην ταχθούν υπέρ του διεθνούς συνασπισμού ο οποίος δρα εναντίον της ΙΚ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνοΧθες 20:55 | Ειδήσεις

Ποτε αναμένεται να επιστρέψει στα δημόσια καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος, που υποβάλλεται σε θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον ΜπάιντενΧθες 17:58 | Ειδήσεις

Ποιος ο λόγος που ο Τούρκος Πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψή του στον Λευκό οίκο και την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.

Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της ΧαμάςΠέμπτη 25 Απριλίου 2024 17:46 | Ειδήσεις

Ανάμεσά στις χώρες που κάνουν έκκληση βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ουγγαρία. Τι απαντά ηγεσία της Χαμάς

Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο)Χθες 22:53 | Ειδήσεις

Ένα παρόμοιο περιστατικό με αυτό του Τζορτζ Φλόιντ που τον είχε σκοτώσει αστυνομικός έγινε στο Οχάιο. Ο μαύρος άνδρας που ήταν υπο κράτηση φώναζε ότι δεν μπορεί να πάρει ανάσα στους αστυνομικούς και μετά από λίγο πέθανε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο