ΟΥκρανία
Δημοσίευση: 03 Σεπτεμβρίου 2014 17:00Εκρήξεις, πυρά και υποσχέσεις για λύση στην ουκρανική κρίση
Σφοδρές εκρήξεις από πυρά πυροβολικού ακούγονταν στα προάστια της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας σήμερα, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν το Κίεβο και η Μόσχα περί του ότι συμφωνήθηκαν βήματα για τον τερματισμό της βίας στην περιοχή.
Ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο Ντονέτσκ μετέδωσε ότι εκρήξεις ακούγονται στα βορειοδυτικά της πόλης, που πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών αριθμούσε περίπου 1 εκατ. κατοίκους. Τολύπες γκρίζου καπνού υψώνονταν από μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.
Η προεδρία της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τα βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. Το Κρεμλίνο διέψευσε ότι ο Πούτιν συμφώνησε σε κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανέφερε ότι δεν έχει επιβεβαίωσε πως συνήφθη εκεχειρία ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες το περασμένο σαββατοκύριακο ισχύει.
«Δεν έχουμε μια αξιόπιστη επιβεβαίωση αυτού που πιθανόν ή πράγματι συμφωνήθηκε. . . και το τι αφορά και πώς θα εφαρμοστεί. Επομένως, επιμένουμε στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Σάββατο», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Λύση ως τις 5 Σεπτεμβρίου
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα ότι οι απόψεις του ίδιου και του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι "πολύ κοντά", μετέδωσε το πρακτορείο Ria.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, μια συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας ενδέχεται να επιτευχθεί μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.
Ο Πούτιν τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στην ανατολική Ουκρανία και ότι στην περιοχή θα πρέπει να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές, πρόσθεσε το ρωσικό πρακτορείο.
Αναφερόμενος στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση είπε ότι κάποια από αυτά είναι η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Κράτος «τρομοκράτης» η Ρωσία
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ χαρακτήρισε σήμερα τη Ρωσία ένα «κράτος τρομοκράτη» το οποίο φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη σύρραξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας του, ενώ επαναβεβαίωσε ότι το Κίεβο θέλει να ενταχθεί στο NATO.
Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Γιατσενιούκ δήλωσε: «η Ρωσία είναι ένα κράτος τρομοκράτης, είναι ένα επιτιθέμενο κράτος και θα της αποδοθεί η ευθύνη βάσει του διεθνούς δικαίου».
«Σχετικά με το NATO, θεωρώ ότι η πιο σωστή απόφαση θα ήταν να γίνει δεκτή η Ουκρανία ως μέλος του NATO», πρόσθεσε ο Γιατσενιούκ, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφέρει την περασμένη εβδομάδα.
Ο Γιατσενιούκ είπε επίσης στη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ότι ενέκρινε ένα σχέδιο για την ανέγερση ενός «τείχους» ώστε να δημιουργηθεί ένα «αληθινό κρατικό σύνορο» που θα χωρίζει την Ουκρανία και τη Ρωσία. Δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.
Μετά την διάλυση της σοβιετικής ένωσης τα εκτεταμένα χερσαία σύνορα των δύο κρατών παρέμειναν διάτρητα στο μεγαλύτερο μέρος τους, γεγονός το οποίο σύμφωνα με το Κίεβο συνέβαλε να περνούν με ανεξέλεγκτο τρόπο όπλα και μαχητές από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανία.
Εξάλλου ο Γιατσενιούκ είπε πως η Ουκρανία θα αγοράσει 1 εκατ. τόνους άνθρακα από τη Νότια Αφρική λόγω της σύγκρουσης στο Ντονμπάς, που έχει προκαλέσει προβλήματα στην εγχώρια παραγωγή.
Η ανατολική Ουκρανία συνεισφέρει περίπου το 18% του ΑΕΠ της χώρας και εκεί βρίσκονται η βαριά βιομηχανία και τα περισσότερα ανθρακωρυχεία της χώρας.
Οι αντάρτες «βομβάρδισαν τα κυριότερα ανθρακωρυχεία μας. . . και έτσι η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει μια συμφωνία για την προμήθεια ενός εκατ. τόνων άνθρακα από τη Νότια Αφρική», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας. «Το πρώτο πλοίο φορτώνεται τώρα», πρόσθεσε ο Γιατσενιούκ.
Εξάλλου το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας της κυβέρνησης του Κιέβου ανέφερε ότι οι αυτονομιστές ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, θέτοντας σε κίνδυνο τις παραδόσεις της Ρωσίας στην Ευρώπη.
Η Ρωσία εξάγει περίπου τη μισή από την ποσότητα αερίου που πωλεί στις χώρες της Ευρώπης διαμέσου αγωγών που περνούν από την επικράτεια της Ουκρανίας. Οι αγωγοί αυτοί περνούν και από περιοχές που βρίσκονται τώρα στα χέρια των ανταρτών.
«Οι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν αρχίσει ενέργειες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή του συστήματος μεταφοράς αερίου στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές», υποστήριξε η υπηρεσία Τύπου του συμβουλίου σε μια ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
«Αυτό μπορεί να εγείρει μια απειλή για τις προμήθειες αερίου στην Ευρώπη».