Έρευνα-σοκ
Δημοσίευση: 28 Αυγούστου 2014 12:00Χώρες υπό... εξαφάνιση ως το 2750
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί έκθεση, η οποία δείχνει ότι σε λιγότερο από χίλια χρόνια θα έχει εξαφανιστεί και ο τελευταίος κάτοικος της Νότια Κορέας, μία χώρα όπου ο συντελεστής γεννήσεων έχει «βαλτώσει» στο 1,3- μαζί με την Ελλάδα, την Σιγκαπούρη και την Ισπανία.
Το έτος 2621, σε βορειοδυτική επαρχία της χώρας, θα γεννηθεί ο τελευταίος Νοτιοκορεάτης του πλανήτη, σύμφωνα με αποκαλυπτική κυβερνητική έρευνα, που έχει προκαλέσει σάλο και καθρεφτίζει την μεγάλη εθνική αγωνία που επικρατεί σε μια από τις χώρες με τους χαμηλότερους συντελεστές γεννήσεων.
Στη Νότιο Κορέα ο συντελεστής γονιμότητας είναι 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2012, ένας συντελεστής που τοποθετεί τη χώρα στις τελευταίες θέσεις των γεννήσεων, μαζί με τη Σιγκαπούρη, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με προσομοίωση που πραγματοποίησε η υπηρεσία κυβερνητικών ερευνών, και η οποία έχει προκαλέσει τεράστια δημόσια συζήτηση, ο πληθυσμός της Νοτίου Κορέας θα διολισθήσει από 50 εκατ. σήμερα σε 5 εκατ. το 2172, σε 100.000 το 2.379 και σε πλήρη εξαφάνιση πριν το 2.750.
«Τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων αποτελούν πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο απειλεί την ίδια την ύπαρξη του έθνους μας», δήλωσε ο βουλευτής Yang Seung-jo, που προήδρευσε της επιτροπής.
Στην Ν. Κορέα τα επίπεδα υπογεννητικότητας είναι χειρότερα από της Κίνας, μολονότι η Κίνα εφαρμόζει την πολιτική του ενός μόνο παιδιού, καθώς και από της Ιαπωνίας, όπου οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις σε πάνες για ηλικιωμένους θα είναι σύντομα περισσότερες από τις πάνες για βρέφη.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ως το 2050 ο αριθμός των Νοτιοκορεατών ηλικίας άνω των 65 ετών θα είναι κατά τα τρία τέταρτα υψηλότερος από των ατόμων ηλικίας 15-64.
Η ασιατική χώρα αντιμετωπίζει ήδη μεγάλο πρόβλημα από την πληθώρα ηλικιωμένων, εκ των οποίων το 49% ζουν με λιγότερο από το μισό από το μέσο εισόδημα.
Τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των ηλικιωμένων ανθρώπων έχουν πενταπλασιαστεί στα 20 τελευταία χρόνια.
Η κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθεια να ενθαρρύνει τις γεννήσεις, ανατρέποντας την εκστρατεία περιορισμού του μεγέθους της οικογένειας που είχε ξεκινήσει στην δεκαετία του 1980 και που θεωρείται από πολλούς ότι βοήθησε στην διολίσθηση του συντελεστή γονιμότητας.
Έχει θέσει όρια στη βιομηχανία διδάκτρων ιδιωτικής εκπαίδευσης, η οποία σήμερα καταναλώνει το ένα δέκατο του οικογενειακού εισοδήματος, γεγονός που αποτρέπει τους γονείς από να κάνουν πάνω από ένα παιδί.
Ο πρόεδρος της χώρας Park Geun-hye έχει επίσης αυξήσει κατακόρυφα τα επιδόματα για βρεφονηπιακή φύλαξη, στον ένα χρόνο που έχει την εξουσία.
Με τις πρωτοβουλίες αυτού του είδους, πιθανόν να έχει υποστηριχθεί η βελτίωση στον συντελεστή γεννήσεων, που το 2006 είχε βουλιάξει στο 1,1 παιδί ανά γυναίκα.