Focus
Δημοσίευση: 23 Αυγούστου 2014 20:51Focus: Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν την Τουρκία από το 1976
Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού κατασκόπευαν την Τουρκία για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αναφέρει σήμερα το περιοδικό Focus, μια πληροφορία που μπορεί να εντείνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Τη Δευτέρα η Τουρκία κάλεσε τον γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα μετά τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο είχε κατατάξει την Άγκυρα ως κορυφαίο στόχο παρακολούθησης σε ένα κυβερνητικό έγγραφο από το 2009 και κατασκόπευε την Τουρκία επί σειρά ετών.
Το Focus αναφέρει πως η BND κατασκόπευε την Τουρκία από το 1976 και πως η τότε γερμανική κυβέρνηση, υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ, είχε ρητώς εγκρίνει το μέτρο αυτό.
Το περιοδικό επικαλείται επίσης κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η παρούσα εντολή της BND να παρακολουθεί τους τουρκικούς πολιτικούς και κρατικούς θεσμούς έχει συμφωνηθεί από μία κυβερνητική ομάδα εργασίας. Αυτή περιελάμβανε εκπροσώπους του γραφείου της καγκελαρίου, καθώς και των υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Ο συντηρητικός βουλευτής Χανς-Πέτερ Ουλ δήλωσε στο Focus πως υπάρχουν «ικανοί λόγοι» ώστε η BND να κατασκοπεύει την Τουρκία. Επικαλέστηκε το εμπόριο ανθρώπων, τα ναρκωτικά και την τρομοκρατία ως θέματα ανησυχίας.
«Πρέπει να ξέρουμε τι μας έρχεται από την υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρκία», φέρεται να λέει, σύμφωνα με το Focus.
Der Speigel: Χρόνια παρακολούθηση και για την Αλβανία
Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν εδώ και χρόνια την Αλβανία ώστε να πληροφορηθούν για το "οργανωμένο έγκλημα", αναφέρει το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, μία εβδομάδα έπειτα από παρόμοιες αποκαλύψεις που αφορούσαν την Τουρκία.
Στην έκδοσή του που θα κυκλοφορήσει αύριο, το περιοδικό αναφέρει πως η Αλβανία βρισκόταν στον κατάλογο των "κρατών-κλειδιά" που παρακολουθούνταν από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών (BND) ακόμη και πριν από την προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ το 2009.
Πριν από μία εβδομάδα, το Der Spiegel αποκάλυψε πως οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, και πως παρακολουθούν την Τουρκία, έναν άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, από το 2009.
Οι τουρκικές αρχές κάλεσαν τη Δευτέρα τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Άγκυρα για να του γνωστοποιήσουν την "ανησυχία" και τη "δυσφορία" τους, καταγγέλλοντας πρακτικές που δεν "πρέπει να είναι ανεκτές".
Το Der Spiegel υποστηρίζει ότι αντλεί τις πληροφορίες του από έγγραφα που δόθηκαν στη CIA από έναν κατάσκοπο που προερχόταν από τις τάξεις της BND. Η υπόθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον Ιούλιο την απέλαση του σταθμάρχη της CIA στη Γερμανία και είχε προκαλέσει ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο συμμάχων.
Οι αποκαλύψεις τον περασμένο χρόνο της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ήδη βλάψει βαθιά τις παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον.