Πεκίνο
Δημοσίευση: 26 Ιουλίου 2014 22:14Βαριές «καμπάνες» σε εμπόρους ανθρωπίνων οργάνων
Η δωδεκαμελής συμμορία, της οποίας ηγούνταν ο Τσεν Φενγκ κι ένας γιατρός, ο Τζιανγκ Ζιενγκλίν, δρούσε στην επαρχία Τζιανγκσί της ανατολικής Κίνας.
Ο Τσεν άρχισε να αναζητεί ανθρώπους πρόθυμους να αγοράσουν ή να πωλήσουν ανθρώπινα όργανα στη μαύρη αγορά τον Μάιο του 2011, προσφέροντας πάνω από 100.000 γιούαν (σχεδόν 11.900 ευρώ) για έναν νεφρό σε διαφημιστικές καταχωρίσεις στο Διαδίκτυο, ενώ ο Τζιανγκ αναλάμβανε τις χειρουργικές επεμβάσεις.
Η συμμορία κέρδισε περισσότερα από 1,5 εκατ. γιούαν (πάνω από 184.000 ευρώ) από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012, αφού αφαίρεσε παράνομα 23 νεφρούς από 40 ανθρώπους που συμφώνησαν να πωλήσουν τα όργανά τους, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ο Τσεν καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9½ ετών την Παρασκευή, ενώ το δικαστήριο ανέβαλε την ανακοίνωση της ποινής του Τζιανγκ διότι υπάρχουν υποψίες πως εμπλέκεται και σε άλλα εγκλήματα, τα οποία δεν διευκρινίστηκαν.
Κάθε χρόνο στην Κίνα γίνονται περίπου 10.000 παράνομες επεμβάσεις για τη μεταμόσχευση οργάνων. Ειδικοί εκτιμούν πως η ζήτηση ανέρχεται σε περίπου 300.000 μοσχεύματα ετησίως.
Η τεράστια μαύρη αγορά που έχει αναπτυχθεί ώθησε την κυβέρνηση να απαγορεύσει αυστηρά κάθε αγοραπωλησία ανθρωπίνων οργάνων το 2007 και να θεσπίσει ιδιαίτερα αυστηρές παραβάσεις σε όσους προβαίνουν στην εμπορία ανθρωπίνων οργάνων.
Τα περισσότερα από τα νόμιμα μοσχεύματα στην Κίνα προέρχονται από εκτελεσθέντες θανατοποινίτες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πρακτική, στην οποία αντιτίθενται πολλοί γιατροί και χειρουργοί ειδικευμένοι στις μεταμοσχεύσεις.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα όργανα αφαιρούνται μόνον εάν έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεση των θανατοποινιτών γραπτώς. Υπόσχεται να τερματίσει την πρακτική αυτή μόλις δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο και βιώσιμο σύστημα δωρεάς οργάνων στην Κίνα.