LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΗΠΑ - Καναδάς /

Αρχιπιεσκοπή Αμερικής

Δημοσίευση: 10 Ιουλίου 2014 11:00

Μπάιντεν: «Ανάκαμψη και επενδύσεις επιστρέφουν στην Ελλάδα»

Στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφέρθηκε ο Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του στην Ελληνική Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Τζο Μπάιντεν

«Επενδύσεις και ανάκαμψη επιστρέφουν στην Ελλάδα», τόνισε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο επίσημο δείπνο της 42ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στη Φιλαδέλφεια. Μπροστά σε περίπου 1.500 άτομα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα τη «συνεχή υποστήριξη» της αμερικανικής κυβέρνησης και την εκτίμησή του για τον «πολύτιμο ρόλο» που διαδραματίζει η χώρα μας ως σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ.

Με αφορμή την οικονομική κρίση είπε πως αυτός κι ο πρόεδρος πίεσαν σθεναρά την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ κι άλλους να ελαφρύνουν την λιτότητα, ενώ εργάστηκαν για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καθώς υπήρχε κάποια περίοδος συζήτησης περί του αντιθέτου. Ανέφερε τέλος πως μέσω του ΔΝΤ υποστήριξαν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.

Στην ομιλία με την οποία καθόρισε τη σχέση του με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, την στάση των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας, το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το κυπριακό, ενώπιον περίπου 1.500 ατόμων στο δείπνο της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας.

Η ομιλία του αντιπροέδρου Μπάιντεν διήρκεσε 40 λεπτά και σχεδόν κατά το ήμισυ ήταν αφιερωμένη στο κυπριακό και στις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες – όπως είπε – τον κάνουν «ήπια αισιόδοξο» ότι μπορεί να υπάρξει λύση.

«Μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις μου όλα αυτά τα χρόνια, στα οποία έχω υπηρετήσει πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και αντιπρόεδρος με ευρείες ευθύνες στα θέματα εθνικής ασφαλείας, είναι πως μετά από 40 χρόνια υπάρχουν ακόμη τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο. Είναι πολύς-πολύς-πολύς καιρός», είπε ξεκινώντας την αναφορά του στον κυπριακό.

Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε πως έχει εργαστεί με πολλούς παρόντες στην αίθουσα, αλλά και μέλη του Κογκρέσου όπως ο πρώην γερουσιαστής Σαρμπάνης, ο πρώην βουλευτής Μπραδήμας κ.α. για να βρεθεί μία ακριβοδίκαιη και νόμιμη διευθέτηση που θα τερματίσει την κατοχή της Κύπρου.

«Είχαμε στιγμές που έδιδαν υποσχέσεις στο παρελθόν, αλλά και στιγμές μεγάλης απογοήτευσης. Όμως θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι ήπια αισιόδοξος πως τελικά ίσως είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε δίκαιη διευθέτηση. Μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στα διαμειφθέντα στη διάρκεια της επίσκεψής του τον Μάιο στην Κύπρο, ξεκινώντας με την δήλωση που έκανε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, όπου – όπως είπε – κατέστησε «αναμφίβολα ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ έχουν, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση στη νήσο. Κάποιοι εδώ υποπτεύομαι θεώρησαν ότι δεν είναι αυτός τρόπος για να ξεκινήσεις διαπραγμάτευση. Η αλήθεια είναι πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ξεκινήσεις διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς να διαπραγματευτείς μεταξύ δύο λαθών. Το πρώτο, δεν θα έπρεπε να ακουμπήσουν το πόδι τους στο νησί Τούρκοι στρατιώτες, χωρίς να έχουν καλεστεί από την κυβέρνηση. Και δεύτερον, υπάρχει μόνο μία κυβέρνηση στο νησί. Αυτή είναι η θέση μου, η θέση των ΗΠΑ και η θέση όλων των κυβερνήσεων των κρατών του κόσμο, πλην ενός».

Συμπλήρωσε ότι αυτό επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία στην Κύπρο, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή παρερμηνεία.

Εξηγώντας τους λόγους της συγκρατημένης του αισιοδοξίας, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν είπε πως η Κύπρος υπό την ηγεσία του νέου προέδρου έχει καταστεί «γνήσιος στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ».

«Είναι γεγονός ότι οι κυβερνήσεις μας ποτέ στο παρελθόν δεν εργάστηκαν τόσο στενά μαζί για την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων, στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Η Κύπρος είναι καθοριστικός κρίκος στον πόλεμο που διεξάγουμε εναντίον της τρομοκρατίας».

Ως άλλα παραδείγματα της στρατηγικής συνεργασίας παρέθεσε την παρεμπόδιση της διάδοσης όπλων μαζικής κατοχής και τη συνεργασία για την καταστροφή των χημικών της Συρίας.

«Η μικρή Κύπρος ανέλαβε έναν ρόλο δυσανάλογο του μεγέθους της, σ’ ένα καθαρό μας εθνικό συμφέρον της στρατηγικής μας σχέσης».

Ανέφερε ότι η στρατηγική αυτή εταιρική σχέση συνεχώς αυξάνεται και πρόσθεσε στο σημείο αυτό ως δεύτερο στοιχείο που τον κάνει αισιόδοξο τα κοιτάσματα φυσικού που ανακαλύφθηκαν στα ανοιχτά της Κύπρου και του Ισραήλ κι η πιθανότητα να υπάρχουν κοιτάσματα στα ανοιχτά της Ελλάδας και του Λιβάνου.

«Κι από την αρχή δεν ταλαντευτήκαμε, στο ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου έχει την ιδιοκτησία της πρόσβασης στα ευρήματα. Τώρα η Κύπρος έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο. Οι ενεργειακές αυτές ανακαλύψεις μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα αλλαγή των όρων του παιγνιδιού στην περιοχή. Όμως αυτό θα συμβεί αν οι χώρες βρεθούν μαζί κι εργαστούν μαζί», είπε, τονίζοντας και πάλι το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, συμβάλλοντας και στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ως τρίτο στοιχείο της αισιοδοξίας του ο κ. Μπάιντεν ανάφερε την αυξανόμενη επίγνωση που βλέπει να δημιουργείται στην τουρκική κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος μίλησε για τις τακτικές συνομιλίες που έχει με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ιδίως τώρα με την κρίση στο Ιράκ.

«Είναι γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση αρχίζει να κατανοεί, όχι για ευγενείς λόγους, αλλά για πρακτικούς, ότι το στάτους κβο στο νησί δεν τους ευνοεί οικονομικά, στρατιωτικά ή πολιτικά. Ενώ υπάρχει σημαντικό πιθανό όφελος για την Τουρκία από μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Είπε πως ήγειρε το θέμα στη συνομιλία του με τον Ερντογάν και συμφώνησαν να βρεθούν στην Κωνσταντινούπολη και να προσπαθήσουν να το ξεκινήσουν και να το τελειώσουν.

«Η Τουρκία είναι το κλειδί σ’ αυτή την επιχείρηση», σημείωσε.

Ευρεία αναφορά έκανε στην ομιλία του στην προσωπική σχέση που ανέπτυξε με το προεδρικό ζεύγος της Κύπρου, μιλώντας εκτενώς για το δείπνο που του παρέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κατοικία του, μόλις ο κ. Μπάιντεν αφίχθη στην Κύπρο και την μακρά φιλική συνομιλία που είχαν σε πολύ προσωπικό επίπεδο στη βεράντα.

«Αυτός ο πρόεδρος είναι ένα καλός κι αξιοπρεπής άνθρωπος», είπε. 

Ο κ. Μπάιντεν είπε πως δεν θέλει να δώσει κούφιες υποσχέσεις, όμως διακρίνει πως έχει γίνει κατανοητό ότι η πρόοδος είναι προς το συμφέρον του καθενός. Κι αυτό είναι που δεν το είχε δει στο παρελθόν.

«Μία διαρκής λύση δεν θα επιβληθεί από τα έξω, από τον Μπάιντεν, ή τον πρόεδρο Ομπάμα, ή τις ΗΠΑ ή κάποιον άλλον. Αλλά από τα μέσα», σημείωσε.

Στην αρχή της ομιλίας του ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν μίλησε θερμά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη σχέση που ανέπτυξαν τόσο κατά την εδώ επίσκεψη του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας, όσο και κατά την επίσκεψη του ιδίου στο Φανάρι. Αναφερόμενος στις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είπε πως το δικαίωμα του ποιος θα είναι πατριάρχης δεν θα το αποφασίσει κανένα κράτος. Υποστήριξε ακόμη το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Θράκης.

Χαρακτήρισε απολύτως αναγκαία την προστασία ιερών τόπων και μνημείων κληρονομιάς στην Τουρκία, πρόσθεσε ωστόσο ότι «ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης κι οι Μουσουλμάνοι δικαιούνται την ίδια ελευθερία στην Ελλάδα. Η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι ουσιώδης παντού».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”Σήμερα 10:10 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ για την «επιδείνωση της υγείας του Κάρολου» και τα σχέδια για την κηδεία με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι».

Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με ΑκτσαμπάρΣήμερα 15:50 | Ειδήσεις

Για ποια θέματα συζήτησαν οι δύο πλευρές και τι πρωτοβουλίες πρόκειται να ληφθούν το επόμενο διάστημα.

Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της ΧαμάςΧθες 17:46 | Ειδήσεις

Ανάμεσά στις χώρες που κάνουν έκκληση βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ουγγαρία. Τι απαντά ηγεσία της Χαμάς

Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του ΚίρμπιΣήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ανέφερε ως "αβέβαιη" την επίσκεψη, δημιουργώντας σχόλια για αναξιοπιστία και παζάρια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:08Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59Μητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις Ευρωεκλογές16:45Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις Αρχές16:32Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Ακτσαμπάρ15:50Εξάρχεια: Ναρκωτικά και όπλο εντοπίστηκαν σε καφετέρια (εικόνες)15:44Ικαρία - Κασσελάκης: Μόνιμοι υγειονομικοί με 13ο και 14ο μισθό15:30Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα15:16Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο