Πτήση MH370
Δημοσίευση: 20 Ιουνίου 2014 16:15Νέα τροπή στις έρευνες για το εξαφανισμένο Μπόινγκ
Οι έρευνες για το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που χάθηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου θα προσανατολιστούν νοτιότερα της ζώνης του Ινδικού Ωκεανού στην οποία μέχρι πρότινος εστιάζονταν οι έρευνες, μετά τις νέες αναλύσεις των στοιχείων από τους δορυφόρους για την πορεία του αεροσκάφους, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Κατά την επανάληψη των υποβρύχιων επιχειρήσεων, που έχουν προγραμματιστεί τον Αύγουστο, οι ερευνητές θα «χτενίσουν» μια περιοχή 1.800 χιλιομέτρων ανοικτά του Περθ, της μεγάλης πόλης στη δυτική ακτή της Αυστραλίας.
Η αυστραλιανή Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Μεταφορών που διεξάγει τις έρευνες, δεν διευκρίνισε ποια είναι η νέα περιοχή των ερευνών, υπογραμμίζοντας ότι η ανάλυση των δεδομένων συνεχίζεται. Ωστόσο η περιοχή βρίσκεται νοτιότερα σε σχέση με αυτήν όπου διεξάγονταν μέχρι πρότινος οι έρευνες.
«Είναι σαφές, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα (αυτών των νέων αναλύσεων) ότι η περιοχή βρίσκεται νοτιότερα σε σχέση με αυτήν που ερευνήθηκε νωρίτερα». Ωστόσο η περιοχή βρίσκεται πάντα στο τελευταίο τόξο που καθορίσθηκε από το τελευταίο σήμα που ελήφθη δορυφορικά.
Το τελευταίο αυτό σήμα είναι πιθανόν η στιγμή κατά την οποία το αεροσκάφος δεν είχε πλέον καύσιμα και άρχισε την κάθοδό του προς τη θάλασσα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα West Australian, που επικαλείται ανώνυμες αμερικανικές πηγές, το αυστραλιανό κέντρο συντονισμού των ερευνών θα ανακοινώσει προσεχώς ότι η περιοχή των ερευνών βρίσκεται στο εξής 800 χλμ. νοτιο-δυτικά αυτής που ερευνάτο μέχρι πρότινος.
Η πτήση ΜΗ370, που αναχώρησε από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες, άλλαξε ξαφνικά πορεία μια ώρα μετά την απογείωσή της, διέκοψε κάθε επικοινωνία με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και χάθηκε χωρίς να αφήσει ίχνη.
Δεν βρέθηκε ίχνος από συντρίμμια της. Σύμφωνα με στοιχεία από τους δορυφόρους, το αεροσκάφος φέρεται να πέταξε προς το νότιο Ινδικό Ωκεανό πριν συντριβεί μόλις τελείωσαν τα καύσιμά του.
Πριν από την επανάληψη των υποβρύχιων ερευνών, οι ερευνητές έστειλαν δύο πλοία, το Fugro Equator και το Zhu Kezhen, για να χαρτογραφήσουν το βυθό, μια καθοριστική επιχείρηση για το επόμενο στάδιο.
Οι έρευνες επικεντρώθηκαν επί μακρόν σε περιοχή ανοικτά του Περθ, όπου ηχητικά σήματα συμβατά με αυτά που εκπέμπουν οι μπαταρίες των μαύρων κουτιών, είχαν εντοπιστεί.
Παρά τις έρευνες με τη βοήθεια υποθαλάσσιου ρομπότ που διήρκεσαν εβδομάδες, τίποτε δεν βρέθηκε και οι ερευνητές αμφιβάλλουν στο εξής ότι τα σήματα αυτά εκπέμφθηκαν από μαύρα κουτιά.