LATEST NEWS
 
Κόσμος /Μέση Ανατολή /

Ιράκ

Δημοσίευση: 12 Ιουνίου 2014 17:00

Απελευθερώθηκαν Τούρκοι όμηροι στη Μοσούλη

Οι απελευθερωθέντες είναι 31 οδηγοί φορτηγών, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Ιράκ - Τζιχάντ - αντάρτες
Ελεύθεροι αφέθηκαν 31 οδηγοί φορτηγών  που κρατούνταν όμηροι από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, επί δύο ημέρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk και την ανακοίνωση μιας συνδικαλιστικής ένωσης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την τουρκική κυβέρνηση για την απελευθέρωση των ομήρων. Αν αληθεύει η πληροφορία εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τους Ιρακινούς τζιχαντιστές περί τα 50 μέλη του διπλωματικού προσωπικού του τουρκικού προξενείου της Μοσούλης. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε, πάντως, πως η Άγκυρα διαπραγματεύεται για την απελευθέρωση 80 ομήρων.

Η προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών ανταρτών στο Ιράκ απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και καταδεικνύει την "πλήρη" αποτυχία της αμερικανικής και της βρετανικής επέμβασης στο Ιράκ, επισήμανε α ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

"Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ δείχνει την πλήρη αποτυχία της περιπέτειας που ξεκίνησαν πρώτα από όλους οι ΗΠΑ και η Βρετανία και της οποίας έχασαν οριστικά τον έλεγχο", δήλωσε ο Λαβρόφ. "Τίθεται εν αμφιβόλω η ενότητα του Ιράκ", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ανησυχεί "γι' αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ".

Οι σουνίτες αντάρτες έχουν, ήδη, καταλάβει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη και την πόλη Μπαϊτζί, στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας. Το διυλιστήριο παραμένει, πάντως, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Αμπντούλ Καρίμ Λουάιμπι. Το Ιράκ δεν εισάγει καύσιμα και τα αποθέματα βενζίνης και ντίζελ είναι ασφαλή, σημείωσε  ο Λουάιμπι.

Αξιωματούχοι της ασφάλειας δήλωσαν, παράλληλα, ότι επιπλέον ειδικές δυνάμεις εστάλησαν για να φρουρήσουν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Μπαϊτζί, στις οποίες εκτός του διυλιστηρίου περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος σταθμός παραγωγής ενέργειας.

Οι ιρακινές κουρδικές δυνάμεις ανέλαβαν, την Πέμπτη, τον έλεγχο του Κιρκούκ και των περιχώρων του προκειμένου να τα προστατεύσουν από πιθανή επίθεση των σουνιτών ανταρτών, θέσεις των οποίων βομβαρδίστηκαν απο την ιρακινή αεροπορία.

Και ενώ συνεχίζεται η προέλαση του ΙΚΙΛ, το ιρακινό κοινοβούλιο δεν κατάφερε να συγκληθεί σήμερα, λόγω έλλειψης απαρτίας, ώστε να ψηφίσει, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης, την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην χώρα.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι και το γραφείο του προέδρου της χώρας Τζαλάλ Ταλαμπανί είχαν καταθέσει, την Τετάρτη, κοινό αίτημα στο κοινοβούλιο για να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω της προέλασης του ΙΚΙΛ. Οι περισσότεροι από αυτούς που μποϊκοτάρισαν τη συνεδρίαση προέρχονται από παρατάξεις σουνιτών και Κούρδων, οι οποίες αντιτίθενται στο να δοθούν έκτακτες εξουσίες στον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ. 

Η ματαίωση της συνεδρίασης δείχνει τις δυσλειτουργίες του ιρακινού κοινοβουλίου, το οποίο έχει ψηφίσει πολύ λίγα σημαντικά νομοθετήματα τα τελευταία χρόνια, ενώ τα μέλη του δεν δείχνουν μεγάλη προσήλωση στο έργο του.

Το ΙΚΙΛ το οποίο έχει θέσει υπό τον έλεγχό του από την Τρίτη την Μοσούλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Νινευή, όπως και περιοχών των γειτονικών επαρχιών Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, προελαύνει τώρα προς την Βαγδάτη.

Ο πρεσβευτής του Ιράκ στη Γαλλία απηύθυνε έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς τη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικής υποστήριξης και μη επανδρωμένων αεροπλάνων, κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη.  

«Χρειαζόμαστε εξοπλισμό, επιπλέον αεροπορική υποστήριξη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε ο Φαρίντ Γιασίν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter

Ο Γιασίν δήλωσε ότι στον βαθμό στον οποίο μπορεί να γνωρίζει, η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής ζητήσει από τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν αεροπορική επιδρομή κατά των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι φαίνεται πως κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη. Παράλληλα, εκτίμησε, πως η προέλαση των ισλαμιστών φαίνεται να έχει σταματήσει και οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις σταθεροποιούν την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, πάντως, ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τη βοήθεια που θα προσφέρει η χώρα του στην ιρακινή κυβέρνηση η οποία είναι αντιμέτωπη με την προέλαση τζιχαντιστών στον βορρά. 

«Δεν αποκλείω τίποτα», δήλωσε ο Ομπάμα όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο πληγμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ώστε να αντιμετωπίσουν τους σουνίτες αντάρτες. Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να διασφαλίσουν ότι οι τζιχαντιστές δεν θα εδραιωθούν στο Ιράκ. 

Ο Ομπάμα είπε ότι θα αναληφθούν στο Ιράκ βραχυπρόθεσμες άμεσες στρατιωτικές δράσεις και πρόσθεσε ότι η ομάδα που είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Ταυτοχρόνως, τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει στρατιωτική δράση, αν απειληθεί η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. 


Το δράμα των αμάχων


Χωρίς πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια έχουν μείνει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Ιράκ, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την προέλαση σουνιτών τζιχαντιστών στη Μοσούλη και το Τικρίτ, δήλωσε από την ιρακινή πρωτεύουσα η Μάντι Αλεξάντερ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). 

Υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΜ δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στην εντεινόμενη εκτόπιση αμάχων στο εσωτερικό της χώρας, εξαιτίας έλλειψης οικονομικών πόρων, δήλωσε η Αλεξάντερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Όπως είπε από την προηγούμενη εβδομάδα, τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη, που κατελήφθη από τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ.

Στρατηγική του ΔΟΜ είναι να παράσχει βοήθεια σε όσους εγκατέλειψαν την πόλη και διέφυγαν σε κοινότητες στην επαρχία Νινευή γύρω από τη Μοσούλη, καθώς και στις κουρδικές περιοχές στο βόρειο τμήμα του Ιράκ. «Αυτοί οι άνθρωποι εκτοπίστηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, την τελευταία εβδομάδα. Έφυγαν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν. Χρειάζονται άμεσα νερό, τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης», τόνισε η Μάντι Αλεξάντερ. Πρόσθεσε, όμως, ότι εξαιτίας ης έλλειψης οικονομικών πόρων, ο ΔΟΜ και ο ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν επαρκώς τα καθήκοντά τους

Πρόσθετες μετατοπίσεις αμάχων αναφέρονται και από τις πόλεις Τικρίτ και Σαμάρα καθώς και κοντά στα σύνορα στην επαρχία Ντιγιάλα.

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”Σήμερα 10:10 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ για την «επιδείνωση της υγείας του Κάρολου» και τα σχέδια για την κηδεία με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι».

Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του ΚίρμπιΣήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ανέφερε ως "αβέβαιη" την επίσκεψη, δημιουργώντας σχόλια για αναξιοπιστία και παζάρια.

Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της ΧαμάςΧθες 17:46 | Ειδήσεις

Ανάμεσά στις χώρες που κάνουν έκκληση βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ουγγαρία. Τι απαντά ηγεσία της Χαμάς

Κίνημα #metoo - Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη τουΧθες 17:38 | Ειδήσεις

Ανατροπή στην υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Γιατί το δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει την καταδίκη για τον παραγωγό του Χόλιγουντ.  

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα15:16Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο