Βατικανό
Δημοσίευση: 08 Ιουνίου 2014 22:44Φύτεψαν μια ελιά και προσευχήθηκαν για την ειρήνη
Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η τελετή κοινής επίκλησης για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή η οποία έλαβε χώρα στους κήπους του Βατικανού με τη συμμετοχή του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των προέδρων του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
«Για να επιτευχθεί η ειρήνη χρειάζεται πολύ περισσότερο θάρρος από ό,τι για να γίνει πόλεμος. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της βίας και του μίσους με μια μόνον λέξη: αδελφέ μου», τόνισε ο ποντίφικας.
Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Φραγκίσκος πρόσθεσε: «Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την Αυτού Αγιότητα Βαρθολομαίο που δέχθηκε να είναι σήμερα εδώ, κοντά μου, για να υποδεχθούμε μαζί τους φιλοξενούμενούς μας. Η συμμετοχή και η παρουσία του είναι ένα μεγάλο δώρο και μια μαρτυρία της πορείας προς την ένωση που πραγματοποιούμε εμείς οι χριστιανοί». Ο Πάπας ζήτησε την διαμεσολάβηση της Παρθένου, «κόρης των Αγίων Τόπων», για την επίτευξη της ειρήνης.
Κατά την παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ανέφερε ότι «η παρουσία όλων, σήμερα στο Βατικανό, μαρτυρά την θέληση για ειρήνη, διότι η ειρήνη είναι η αιτία ύπαρξης της Ιερουσαλήμ».
«Έζησα τον πόλεμο, γνώρισα την ειρήνη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους τόσους ανθρώπους, τους φίλους, τα παιδιά που πλήρωσαν το τίμημα του πολέμου. Στην ζωή μου δεν θα σταματήσω, κάθε μέρα, να στηρίζω την ειρήνη», πρόσθεσε ο Πέρες.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Κύριο να δωρίσει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στον λαό του. «Η συμφιλίωση και η ειρήνη, Κύριε και Θεέ, είναι ο στόχος μας. Σταθεροποίησε τα βήματά μας και στέψε με επιτυχία τις προσπάθειές μας», ανέφερε ο Αμπάς.
Οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες καθώς και οι πρόεδροι Πέρες και Αμπάς φύτεψαν μαζί, σε μια πράξη με ισχυρό συμβολισμό, μία ελιά στους κήπους του Βατικανού.
Κατά την διάρκεια της τελετής παρουσίασης των επίσημων αντιπροσωπειών, ο Ποντίφικας θέλησε να είναι στο πλευρό του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, σε μια ακόμη ένδειξη της στενής, αδελφικής τους σχέσης.