LATEST NEWS
 
Κόσμος /Ευρώπη /

Χρήση ουσιών

Δημοσίευση: 27 Μαΐου 2014 15:21

Τα υποκατάστατα της ηρωίνης σπέρνουν τον θάνατο στην Ευρώπη

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει η χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου για τα Ναρκωτικά.

Ναρκωτικά - Χάπια

Σταθερή, με θετικές ενδείξεις σε κάποιους τομείς, αλλά με νέες επικίνδυνες προκλήσεις, χαρακτηρίζει την κατάσταση, η ετήσια έκθεση της ΕΕ για τη χρήση και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτήν, η ηρωίνη συμμετέχει λιγότερο απ' ό,τι στο παρελθόν στο πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη, ενώ αυξάνεται η χρήση των διεγερτικών ουσιών, των συνθετικών ναρκωτικών, συνθετικής κάνναβης και των φαρμακευτικών προϊόντων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνολικά θετική τάση σε επίπεδο ΕΕ, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις ανησυχητικές εξελίξεις που παρατηρούνται σε κάποιες χώρες.

Ενδεικτικά, αναφέρονται τα στοιχεία για τους θανάτους από υπερβολική δόση και τις συνδεόμενες με τη χρήση ναρκωτικών μολύνσεις από τον ιό HIV, δύο από τις σοβαρότερες συνέπειες της χρήσης. Παρά τις πτωτικές τάσεις για την ηρωίνη, οι ερευνητές εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για τα υποκατάστατά της. Αν και οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ηρωίνης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, συνολικά οι δείκτες για την ηρωίνη παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι ή ακολουθούν πτωτική τάση.

Αντικαθιστούν την ηρωίνη με άλλες θανατηφόρες ουσίες

Ωστόσο, αυτές οι θετικές εξελίξεις τίθενται εν αμφιβόλω από κάποια εθνικά δεδομένα. Οι πρόσφατες επιδημικές εξάρσεις του ιού HIV σε χρήστες ναρκωτικών σε Ελλάδα και Ρουμανία, σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα προβλήματα σε κάποιες χώρες της Βαλτικής, ανακόπτουν την πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων μόλυνσης λόγω χρήσης ναρκωτικών στην Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται εν μέρει να σχετίζεται με την υποκατάσταση της ηρωίνης από άλλες ουσίες, μεταξύ άλλων συνθετικά οπιοειδή και διεγερτικά.

Ενώ ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με χρήση ηρωίνης μειώνεται, ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με χρήση συνθετικών οπιοειδών αυξάνεται σε κάποιες χώρες και έχει πλέον ξεπεράσει τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται στην ηρωίνη. Τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών που αναφέρονται στην Εσθονία, για παράδειγμα, σχετίζονται με τη χρήση ουσιών που ανήκουν στην οικογένεια της φαιντανύλης, ενός υψηλής δραστικότητας συνθετικού οπιοειδούς. 

Το 2013, το EMCDDA (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά) συνέχισε να λαμβάνει αναφορές για την εμφάνιση τόσο ελεγχόμενων όσο και μη ελεγχόμενων φαιντανυλών στην αγορά ναρκωτικών, στην Ευρώπη. Ανάμεσα στις ουσίες που κοινοποιήθηκαν μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ, το 2013, ήταν και μία φαιντανύλη που δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ στο παρελθόν. Η ανίχνευση της παρουσίας των ουσιών αυτών είναι ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς στα τοξικολογικά δείγματα, συνήθως, περιέχονται σε πολύ μικρές ποσότητες.

Τα περισσότερα περιστατικά υπερδοσολογίας παρατηρούνται σε χρήστες που έχουν καταναλώσει περισσότερες της μίας ουσίες και, ως εκ τούτου, η τεκμηρίωση της αιτιολογικής σχέσης συχνά αποδεικνύεται προβληματική. Με δεδομένη τη συνεχή διάθεση νέων ψυχοδραστικών ουσιών στις αγορές ναρκωτικών, εκφράζεται η ανησυχία ότι μπορεί να διαλάθουν της προσοχής λιγότερο γνωστές και λιγότερο μελετημένες ουσίες, που έχουν συντελέσει στα θανατηφόρα περιστατικά. Η υψηλή δραστικότητα ορισμένων συνθετικών ουσιών περιπλέκει περαιτέρω την ανίχνευσή τους, δεδομένου ότι οι συγκεντρώσεις τους στο αίμα είναι πολύ χαμηλές.

Πάνω από 350 νέα επικίνδυνα ναρκωτικά στο μικροσκόπιο των ειδικών

Το 2013 κοινοποιήθηκαν, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ, 81 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, ανεβάζοντας τον αριθμό των παρακολουθούμενων ουσιών σε περισσότερες από 350. Επίσημες αξιολογήσεις κινδύνου διενεργούνται για ουσίες για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι προκαλούν σημαντικές επιβλαβείς συνέπειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 2013, διενεργήθηκε αξιολόγηση κινδύνου για δύο ουσίες, ενώ έως τον Απρίλιο του 2014 διενεργήθηκε αξιολόγηση κινδύνου για τέσσερις ακόμη και αναμένονται περισσότερες.

Ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις ότι οι παραγωγοί ναρκωτικών, στρέφονται στη μεθαμφεταμίνη και την πωλούν  σε περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, αυτό το γεγονός «αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη εξέλιξη, την υιοθέτηση δηλαδή, από τις εγκληματικές ομάδες, μιας καιροσκοπικής προσέγγισης που χαρακτηρίζεται πλέον από τη διακίνηση περισσότερων του ενός διασυνδεόμενων προϊόντων χρήσης. Αυτό αποδεικνύεται και από τις εγκληματικές ομάδες που στο παρελθόν εμπλέκονταν στη διακίνηση ηρωίνης και πλέον αναφέρεται ότι διακινούν κοκαΐνη και μεθαμφεταμίνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας τις καθιερωμένες οδούς διακίνησης της ηρωίνης».

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι νέες αναφορές για κάπνισμα μεθαμφεταμίνης σε Ελλάδα και Τουρκία, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, με δεδομένους τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία η χρήση της ουσίας με τον τρόπο αυτόν. «Ο αυξανόμενος δυναμισμός, η παγκοσμιοποίηση και η καινοτομία της σύγχρονης αγοράς ναρκωτικών αποδεικνύεται επίσης από την επανεμφάνιση υψηλής ποιότητας «έκστασης» σε σκόνη και δισκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού. Αυτό είναι μάλλον απόρροια των εισαγωγών εκ μέρους των παράνομων παραγωγών μη ελεγχόμενων ή «μεταμφιεσμένων»χημικών ουσιών για την παρασκευή "έκστασης"» αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης. 

Πρόσφατα, η EUROPOL κατέγραψε στο Βέλγιο την εξάρθρωση των δύο μεγαλύτερων μονάδων παραγωγής ναρκωτικών -που εντοπίστηκαν ποτέ- εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα ταχείας παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων MDMA (3,4-μεθυλενοδιοξυ μεθαμφεταμίνη).  

Αμετάβλητη η χρήση κάνναβης στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, σε αντίθεση με άλλες περιοχές του κόσμου, η χρήση κάνναβης φαίνεται συνολικά να παραμένει αμετάβλητη ή και να ακολουθεί πτωτική τάση, ιδίως στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Η εικόνα, πάντως, δεν χαρακτηρίζεται από ομοιομορφία. Σε αρκετές χώρες, στις οποίες καταγράφονταν ανέκαθεν χαμηλά ποσοστά επικράτησης, πρόσφατα παρατηρήθηκε αύξηση της χρήσης. «Σε αντίθεση με τον πολιτικό διάλογο που επικεντρώνεται στη διερεύνηση των κανονιστικών επιλογών, οι εξελίξεις στην πράξη επικεντρώνονται πρωτίστως στα μέτρα αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων και των επιβλαβών συνεπειών, που συνδέονται με την παραγωγή και τη χρήση κάνναβης. Γίνονται καλύτερα κατανοητές οι συνέπειες των διαφόρων προτύπων χρήσης κάνναβης για την υγεία. Αυξάνεται η διαθεσιμότητα και η κάλυψη των θέσεων θεραπείας για προβληματικούς χρήστες κάνναβης, παρότι ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκινούν θεραπεία απεξάρτησης σε εξειδικευμένα κέντρα έχει σταθεροποιηθεί» επισημαίνεται και διαπιστώνεται, για μία ακόμη φορά, ότι η κάνναβη αποτελεί τη συχνότερα αναφερόμενη ουσία χρήσης από όσους ξεκινούν θεραπεία για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Η έκθεση τέλος αναδεικνύει ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με τον «παλαιό» πληθυσμό των χρηστών. Η Ευρώπη πλέον καλείται να περιθάλψει έναν γηράσκοντα πληθυσμό ενεργών και πρώην χρηστών ηρωίνης, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν σε κοινωνικά  αποκλεισμένες ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνεται το ενδιαφέρον, από τη σκοπιά της πολιτικής, για το τι ακριβώς συνιστά θεραπεία και κοινωνική επανένταξη. Εξάλλου, όσο γερνά ο πληθυσμός των χρηστών, αναμένεται να γίνεται πιο ευάλωτος σε μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔίκη Τραμπ: Ένορκος απαλλάχθηκε γιατί διέρρευσαν στοιχεία της ταυτότητας τηςΧθες 18:21 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, ζήτησε από τα ΜΜΕ που καλύπτουν τη δίκη, να επιδείξουν «καλή θέληση» και να αποφεύγουν να δίνουν περιγραφές των ενόρκων.

Μέση Ανατολή: Ο ΥΠΕΞ του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη incognitoΧθες 14:59 | Ειδήσεις

Γιατί θεώρησε φιλόξενο το διπλωματικό περιβάλλον της Τουρκίας μετά από τις δηλώσεις Ερντογάν.

Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνιαΧθες 22:15 | Ειδήσεις

Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην καθημερινή ζωή της πολύπαθης χώρας βρήκε σήμερα, μετά από 43 χρόνια, τους υπαίτιούς της.

Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την ΤουρκίαΧθες 07:20 | Ειδήσεις

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα για την Τουρκία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο