Παγκόσμιο Κύπελλο
Δημοσίευση: 16 Μαΐου 2014 07:44«Τσουνάμι» διαδηλώσεων κατά του Μουντιάλ στη Βραζιλία
Στους δρόμους βγήκαν οι Βραζιλιάνοι σε 50 πόλεις της χώρας σε διαδηλώσεις κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν η χώρα φιλοξενήσει την διεθνή αυτή διοργάνωση. Μάλιστα οι Βραζιλιάνοι αποκαλούσαν την χθεσινή ημέρα «Διεθνή Ημέρα Καταπολέμησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου».
Στο Σάο Πάολο, όπου θα διεξαχθεί ο εναρκτήριος αγώνας μεταξύ της Βραζιλίας και της Κροατίας στις 12 Ιουνίου, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους εξοργισμένοι για τα κεφάλαια που έχουν ξοδευτεί για το Μουντιάλ ενώ λείπουν οι επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες.
Παράλληλα διαδήλωσαν για να προβάλλουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την περίθαλψη και τη στέγαση. Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τη λεωφόρο Παουλίστα στο κέντρο του Σάο Πάολο καθώς και άλλους δρόμους, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος.
Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν σε δεκάδες άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ κινητοποιήσεις αλληλεγγύης ήταν προγραμματισμένο να γίνουν και σε πόλεις του εξωτερικού όπως το Μπουένος Άιρες, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο.
«Μέσω του δικαιώματος να διαδηλώνουμε μπορούμε να απαιτήσουμε και άλλα δικαιώματα», δήλωσε μια διοργανώτρια της κινητοποίησης, η Ζουλιάνα Μασάντου. Αυτό είναι «το θεμέλιο της δημοκρατίας», τόνισε.
Στις διαδηλώσεις κάλεσαν αριστερές οργανώσεις, όπως το κίνημα των άκληρων αγροτών MST και το Κίνημα των Αστέγων. Οι κινητοποιήσεις αυτές δεν σχετίζονται με άλλες διαδηλώσεις εναντίον του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Εξάλλου χθες η κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ ανέπτυξε άνδρες του στρατού στην πόλη Ρεσίφε, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προκειμένου αντιμετωπίσουν λεηλασίες και βίαια επεισόδια που ξέσπασαν όταν κήρυξαν απεργίες αστυνομικοί και πυροσβέστες.
Η απεργία των αστυνομικών είχε ως αποτέλεσμα να ενταθούν οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια ιδίως στο Σάο Πάολο, η οποία τον επόμενο μήνα θα φιλοξενήσει 5 αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Η απεργία των αστυνομικών και των πυροσβεστών, που διεκδικούν αυξήσεις μισθών κατά 30% ως 50%, κηρύχθηκαν παράνομες από τη δικαιοσύνη.