Ντονέτσκ
Δημοσίευση: 12 Μαΐου 2014 19:00Το Ντονέτσκ ζητά την προσάρτησή του στη Ρωσία
Η περιοχή Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία ζήτησε σήμερα από την Μόσχα να εξετάσει την εισδοχή της στην Ρωσική Ομοσπονδία ώστε να "αποκατασταθεί η ιστορική δικαιοσύνη", δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ένας από τα ηγετικά στελέχη των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ.
Το γραφείο του Ουκρανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι δεν έχει προς το παρόν κάποια άμεση αντίδραση στην δήλωση αυτή του Πουσίλιν, ηγετικού στελέχους της αυτοανακηρυχθείσας "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", την οποία έκανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την περιοχή αυτή.
Στο Ντονέτσκ διεξήχθη χθες ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του από την Ουκρανία, το οποίο δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.
"Στηριζόμενοι στην βούληση του λαού και στην αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, ζητούμε από την Ρωσική Ομοσπονδία να εξετάσει την εισδοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην Ρωσική Ομοσπονδία", πρόσθεσε. "Ο λαός του Ντονέτσκ αποτελούσε πάντα ένα τμήμα του ρωσικού κόσμου. Για μας, η ιστορία της Ρωσίας είναι η δική μας ιστορία", σημείωσε.
Ο Πουσίλιν πρόσθεσε εξάλλου ότι οι προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου "δεν θα γίνουν" στην "Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ". Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης σήμερα ότι οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ δεν προβλέπουν την διεξαγωγή την ερχόμενη εβδομάδα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για μια προσάρτηση της περιοχής αυτής στην Ρωσία, όπως φημολογείτο προηγουμένως ότι θα γίνει.
Νωρίτερα σήμερα ένα από τα στελέχη των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Ρόμαν Λιάγκιν, δήλωσε ότι μια ένταξη στην Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν μάλλον ένα "κατάλληλο βήμα" μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Οι ηγέτες των αυτονομιστών δήλωσαν ότι έλαβαν πάνω από το 80% της υποστήριξης του εκλογικού σώματος για την ανεξαρτησία στο χθεσινό δημοψήφισμα.
"Η ένταξη στην Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν μάλλον ένα κατάλληλο βήμα", σημείωσε ο Ρόμαν Λιάγκιν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής των αυτονομιστών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και αυτός στο Ντονέτσκ.
Πονομαριόφ: Το Σλαβιάνσκ χρειάζεται ρωσικά στρατεύματα
Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητη η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτή την ανατολική περιοχή της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.
Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, σε δηλώσεις του μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος - που η κυβέρνηση στο Κίεβο θεωρεί παράνομο - στο οποίο σύμφωνα με τους αντάρτες το 80% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής, περιέγραψε τα ουκρανικά στρατεύματα ως κατακτητές.
«Θα πρέπει να αποχωρήσουν… θα υπερασπιστούμε την περιοχή μας», είπε ο Πονομαριόφ σε δηλώσεις του από ένα οχυρωμένο κτίριο στη Σλαβιάνσκ. Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον η αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ» χρειάζεται τη βοήθεια των ρωσικών στρατευμάτων, ο ίδιος απάντησε: «Το υποστηρίζω αυτό. Χρειαζόμαστε ρωσικά στρατεύματα για να μας παράσχουν σταθερότητα και ειρήνη για το μέλλον της περιοχής», είπε.
Ρωσία προς Κίεβο: Αρχίστε διάλογο με τους πολίτες
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε σήμερα τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας να αρχίσει έναν διάλογο με τους πολίτες σχετικά με τη μελλοντική δομή των κυβερνητικών της χώρας, μετά τη «νίκη» που ανακοίνωσαν οι αυτονομιστές στα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν στο Ντονέτσκ και το Λουκάνσκ.
Σε μια ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι «οι αρχές του Κιέβου συνεχίζουν να επιδεικνύουν μια εγκληματική έλλειψη ετοιμότητας για διάλογο με το λαό» της Ουκρανίας και κάλεσε την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ανατολικών και νότιων περιοχών.
«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ψηφοφοριών δείχνουν πειστικά μια πραγματική επιθυμία από μέρους των πολιτών στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουκάνσκ να λαμβάνουν ανεξάρτητα αποφάσεις για θέματα που έχουν ζωτική σημασία για τους ίδιους», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.
Η ρωσική διπλωματία απέφυγε να ταχθεί ανοικτά υπέρ της ανεξαρτησίας των περιοχών αυτών της Ουκρανίας ή της εισδοχής τους στη Ρωσία. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι «πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο ενός διαλόγου ανάμεσα στο Κίεβο, το Ντονέτσκ και το Λουκάνσκ».