LATEST NEWS
 
Κόσμος /Ευρώπη /

Ντονέτσκ

Δημοσίευση: 12 Μαΐου 2014 19:00

Το Ντονέτσκ ζητά την προσάρτησή του στη Ρωσία

Οι προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου δεν θα γίνουν στο Ντονέτσκ, διαμηνύει ο Πουσίλιν.

Ουκρανία - Δημοψήφισμα - Σύνθεση

Η περιοχή Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία ζήτησε σήμερα από την Μόσχα να εξετάσει την εισδοχή της στην Ρωσική Ομοσπονδία ώστε να "αποκατασταθεί η ιστορική δικαιοσύνη", δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ένας από τα ηγετικά στελέχη των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

Το γραφείο του Ουκρανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι δεν έχει προς το παρόν κάποια άμεση αντίδραση στην δήλωση αυτή του Πουσίλιν, ηγετικού στελέχους της αυτοανακηρυχθείσας "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", την οποία έκανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την περιοχή αυτή.

Στο Ντονέτσκ διεξήχθη χθες ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του από την Ουκρανία, το οποίο δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

"Στηριζόμενοι στην βούληση του λαού και στην αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, ζητούμε από την Ρωσική Ομοσπονδία να εξετάσει την εισδοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην Ρωσική Ομοσπονδία", πρόσθεσε.  "Ο λαός του Ντονέτσκ αποτελούσε πάντα ένα τμήμα του ρωσικού κόσμου. Για μας, η ιστορία της Ρωσίας είναι η δική μας ιστορία", σημείωσε.

Ο Πουσίλιν πρόσθεσε εξάλλου ότι οι προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου "δεν θα γίνουν" στην "Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ". Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης σήμερα ότι οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ δεν προβλέπουν την διεξαγωγή την ερχόμενη εβδομάδα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για μια προσάρτηση της περιοχής αυτής στην Ρωσία, όπως φημολογείτο προηγουμένως ότι θα γίνει.  

Νωρίτερα σήμερα ένα από τα στελέχη των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Ρόμαν Λιάγκιν, δήλωσε ότι μια ένταξη στην Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν μάλλον ένα "κατάλληλο βήμα" μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Οι ηγέτες των αυτονομιστών δήλωσαν ότι έλαβαν πάνω από το 80% της υποστήριξης του εκλογικού σώματος για την ανεξαρτησία στο χθεσινό δημοψήφισμα.

"Η ένταξη στην Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν μάλλον ένα κατάλληλο βήμα", σημείωσε ο Ρόμαν Λιάγκιν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής των αυτονομιστών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και αυτός στο Ντονέτσκ.

Πονομαριόφ: Το Σλαβιάνσκ χρειάζεται ρωσικά στρατεύματα

Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητη η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτή την ανατολική περιοχή της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, σε δηλώσεις του μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος - που η κυβέρνηση στο Κίεβο θεωρεί παράνομο - στο οποίο σύμφωνα με τους αντάρτες το 80% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής, περιέγραψε τα ουκρανικά στρατεύματα ως κατακτητές.

«Θα πρέπει να αποχωρήσουν… θα υπερασπιστούμε την περιοχή μας», είπε ο Πονομαριόφ σε δηλώσεις του από ένα οχυρωμένο κτίριο στη Σλαβιάνσκ.  Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον η αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ» χρειάζεται τη βοήθεια των ρωσικών στρατευμάτων, ο ίδιος απάντησε: «Το υποστηρίζω αυτό. Χρειαζόμαστε ρωσικά στρατεύματα για να μας παράσχουν σταθερότητα και ειρήνη για το μέλλον της περιοχής», είπε. 

Ρωσία προς Κίεβο: Αρχίστε διάλογο με τους πολίτες

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε σήμερα τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας να αρχίσει έναν διάλογο με τους πολίτες σχετικά με τη μελλοντική δομή των κυβερνητικών της χώρας, μετά τη «νίκη» που ανακοίνωσαν οι αυτονομιστές στα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν στο Ντονέτσκ και το Λουκάνσκ.

Σε μια ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι «οι αρχές του Κιέβου συνεχίζουν να επιδεικνύουν μια εγκληματική έλλειψη ετοιμότητας για διάλογο με το λαό» της Ουκρανίας και κάλεσε την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ανατολικών και νότιων περιοχών.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ψηφοφοριών δείχνουν πειστικά μια πραγματική επιθυμία από μέρους των πολιτών στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουκάνσκ να λαμβάνουν ανεξάρτητα αποφάσεις για θέματα που έχουν ζωτική σημασία για τους ίδιους», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του. 

Η ρωσική διπλωματία απέφυγε να ταχθεί ανοικτά υπέρ της ανεξαρτησίας των περιοχών αυτών της Ουκρανίας ή της εισδοχής τους στη Ρωσία. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι «πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο ενός διαλόγου ανάμεσα στο Κίεβο, το Ντονέτσκ και το Λουκάνσκ».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
"Αλκατράζ με αλιγάτορες": Ο Τραμπ εγκαινιάζει το πιο σκληρό κέντρο κράτησης μεταναστών 07:13Δίκη Φιλιππίδη: Ολοκληρώνεται σήμερα η αγόρευση του Εισαγγελέα με την πρότασή του για την δεύτερη απόπειρα βιασμού 06:59ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:45Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Ιουλίου 06:30Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:14Στίβεν Σπίλμπεργκ: Η ταινία που τον σημάδεψε…23:59Γαλλία-ΟΗΕ: Οι τελωνειακοί δασμοί εμποδίζουν την καταπολέμηση της φτώχειας23:49Κερατσίνι: Διαρρήκτες πιάστηκαν στα πράσα από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ23:32Ιταλία: Απαγορεύεται η εργασία κάτω από τον ήλιο όταν έχει καύσωνα και για συγκεκριμένες ώρες23:18Τραμπ: Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν στο 1%23:02Ρόδος: Αυτοκίνητο έκανε βουτιά στο βυθό του λιμανιού22:48Υπουργείο Εργασίας: Τα fake news και οι αλήθειες για το νέο νομοσχέδιο22:33Μέγαρα – Πυρκαγιά: Στάλθηκε μήνυμα από το 11222:19Φωτίστε την επιχείρησή σας χωρίς αρχικό κεφάλαιο από την GlobiLED22:03Ιταλία: Κύμα καύσωνα σε 17 πόλεις την Τρίτη21:50Ινδία: Ζωντανά φίδια κατασχέθηκαν από επιβάτη που επέστρεφε από την Ταϊλάνδη21:34Τζούλη: Το απόστημα των ψυχιάτρων στις φυλακές Κορυδαλλού να βγάζουν τρελούς πολλούς κατηγορούμενους θα σπάσει21:20Καρέτσας: Νέα διάκριση για τον 17χρονο διεθνή21:04Φθιώτιδα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα20:50Κασιδιάρης: Εισαγγελική εισήγηση για την αποφυλάκιση του20:37
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο