LATEST NEWS
 
Κόσμος /Ευρώπη /

Ουκρανική κρίση

Δημοσίευση: 11 Μαΐου 2014 07:51

Δημοψήφισμα σε πολεμικό κλίμα στην ανατολική Ουκρανία

Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ αποφασίζουν σήμερα με δημοψήφισμα για το αν θα παραμείνουν τμήματα της Ουκρανίας. Εκρήξεις και πυρά στο Σλαβιάνσκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ουκρανοί στις ανατολικές περιοχές της χώρας καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή σε δυο πανομοιότυπα δημοψηφίσματα που διοργανώνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Μέσω αυτών των δημοψηφισμάτων οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη των περιοχών τους, αν θα προχωρήσουν σε κινήσεις ανεξαρτησίας ή θα συνεχίσουν να είναι τμήματα της Ουκρανίας, η οποία μετρά δεκάδες νεκρούς στη δίνη του εμφυλίου.

Οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα σε περισσότερες από 12 πόλεις στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ.  Οι επαρχίες αυτές, που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δεν αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στα σημερινά αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόσχιση αυτής της περιοχής, είναι "τεράστια".

"Η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν είναι απλά μεγάλη, αλλά συντριπτική", δήλωσε ο Ρομάν Λιάγκιν, επικεφαλής τηε εκλογικής επιτροπής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ωστόσο, τα φιλο-ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η συμμετοχή ήταν μικρή.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με πολίτες να σχηματίζουν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα στο Ντονέτσκ για να ψηφίσουν, ενώ στο γειτονικό Λουγκάνσκ οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανέρχεται περίπου στο 22%.

Στα ψηφοδέλτια, τα οποία τυπώθηκαν εμφανώς βιαστικά, αναγράφεται μια απλή ερώτηση και για τις δυο επαρχίες: « Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» ή «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λούγκανσκ». Αν και για το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αμφιβολία, αυτό που παραμένει να αποσαφηνιστεί είναι η συμμετοχή των πολιτών.

Ανάλογα με τη συμμετοχή θα κριθεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους ηγέτες των φιλο-ρώσων αυτονομιστών, οι οποίοι αγνόησαν την έκκληση του προέδρου Πούτιν να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα. Το αποτέλεσμα θα έχει δυνητικά ιστορικές συνέπειες και γι αυτό είναι στο επίκεντρο της προσοχής των 45εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας αλλά και των μεγάλων δυτικών δυνάμεων.

Στο Σλαβιάνσκ μια πόλη 110.000 κατοίκων κοντά στο Ντόνετσκ που θεωρείται προπύργιο των αυτονομιστών ο αυτοαποκαλούμενος δήμαρχος Βιατσεσλάβ Πονομάριεφ δήλωσε το Σάββατο ότι αναμένει " 100 % " συμμετοχή.

Στο Ντόνετσκ, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκουιν μίλησε για «εκατομμύρια» ψηφοφόρων. Οι εκλογικές επιτροπές δεν έχουν θέσει ελάχιστο όριο συμμετοχής για να οριστεί έγκυρη η ψηφοφορία και σύμφωνα με τους επικεφαλής των αυτονομιστών «το δημοψήφισμα είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας και του πολέμου».

Σε περιοχές που θεωρούνται πολύ επικίνδυνες εθελοντές θα είναι υπεύθυνοι «για να διατηρήσουν την τάξη και να αποτρέψουν ταραχές». Ο φόβος του Κιέβου και των δυτικών δυνάμεων είναι μια επανάληψη του σεναρίου που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία μετά από ένα παρόμοιο δημοψήφισμα, που ουσιαστικά οδήγησε στη χειρότερη διπλωματική κρίση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας , από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Εκρήξεις και πυρά στο Σλαβιάνσκ

Πολλές και πολύ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί κοντά στο Σλαβιάνσκ, το προπύργιο των ένοπλων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας, όπου είναι σε εξέλιξη, από τις 8 το πρωί, το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Μετά από τα πυρά που ακούγονταν σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι μάχες ξανάρχισαν το πρωί στο χωριό Αντρίιφκα, στη "γραμμή του μετώπου", στη νότια είσοδο της πόλης των 110.000 κατοίκων που είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως ανέφερε η Στέλα Χορόσοβα, η εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ.

"Υπάρχουν θύματα", πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι προς το παρόν δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν και πάλι συγκρούσεις στην Αντρίιφκα, όπως συμβαίνει σχεδόν καθημερινά, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Τα 56 εκλογικά τμήματα του Σλαβιάνσκ θα κλείσουν στις 20.00, τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Στα δημοψηφίσματα που οργανώνονται σήμερα από τους αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν δικαίωμα συμμετοχής περίπου 7 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες. Μολονότι έχουν χαρακτηριστεί παράνομα από τη διεθνή κοινότητα και παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αναβολή τους, οι αυτονομιστές αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή τους.

Στην πόλη του Ντονέτσκ η κατάσταση ήταν ήρεμη το πρωί. Στο σχολείο 1, στη λεωφόρο Πούσκιν, μόνο μερικά χαρτιά με τη λέξη "δημοψήφισμα", κολλημένα στα τζάμια κάτω από τη σημαία της "Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", άφηναν να εννοηθεί ότι η σημερινή ημέρα είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Μια γυναίκα, η Βικτόρια Πετρόβνα, περίμενε από νωρίς να ανοίξει το εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει καθώς, όπως διαβεβαίωσε "ζούμε πολύ σημαντικές στιγμές".

Μέσα στο σχολείο είχαν τοποθετηθεί δύο μεγάλες, διάφανες κάλπες. Περίπου δέκα άνθρωποι είχαν πάρει ήδη τις θέσεις τους για να επιβλέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έχοντας στα χέρια τους τους ογκώδεις εκλογικούς καταλόγους.

"Είμαι εδώ για την ειρήνη, γι αυτό ήρθα να ψηφίσω", εξήγησε μια 55χρονη γιατρός ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Τα ψηφοδέλτια πέφτουν στις διάφανες κάλπες χωρίς προηγουμένως να τοποθετηθούν σε φακέλους, έτσι που όλοι μπορούν να διακρίνουν εάν οι εκλογείς ψήφισαν υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας.

"Ήρθαμε να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας και να γίνουμε ανεξάρτητοι. Είμαστε χαρούμενοι που μας δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούμε. Εάν γίνουμε ανεξάρτητοι, στην αρχή θα είναι δύσκολα όμως σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερα από το μείνουμε με τους φασίστες", είπε από την πλευρά της μια 35χρονη ανθοπώλιδα, εννοώντας τη νέα, μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου.

Ο Νίκολας Τσόνσεφ, ένας από τους υπεύθυνους για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ, είπε πάντως ότι "όλα κυλούν όπως είχαμε προβλέψει, οι κάλπες άνοιξαν στην ώρα τους και ο κόσμος έρχεται να ψηφίσει".

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιοΣήμερα 14:05 | Ειδήσεις

Ο βασικός δρόμος που συνδέει το πολυπληθέστερο εμιράτο των ΗΑΕ, το Ντουμπάι, με το Αμπού Ντάμπι παραμένει εν μέρει κλειστός

OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της ΠαλαιστίνηςΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Την απόφαση καταδίκασε αμέσως η Παλαιστινιακή Αρχή, που είδε σε αυτή «κατάφωρη επίθεση» εναντίον των Παλαιστινίων, που ωθεί τη Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου».

Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)Σήμερα 21:07 | Ειδήσεις

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά, περισσότερα στοιχεία, τόσο για τον νεαρό άντρα που αυτοπυρπολήθηκε, όσο και για τους λόγους που το οδήγησαν στην πράξη αυτή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο