LATEST NEWS
 
Κόσμος /Ευρώπη /

Ουκρανική κρίση

Δημοσίευση: 02 Μαΐου 2014 07:23

Πεδίο μάχης το Σλαβιάνσκ

Ισορροπίες τρόμου στην Ουκρανία με την πόλη Σλαβιάνσκ να αποτελεί για άλλη μια φορά θέατρο σφοδρών συγκρούσεων, με δύο νεκρούς και τις καταλήψεις να συνεχίζονται στο Ντόνετσκ.

Ουκρανία - Κρίση - Στρατιώτες - Σύνθεση

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιδρομή για να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν από τους αυτονομιστές το Σλαβιάνσκ, περικυκλώνοντας την πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας και στέλνοντας στρατιωτικά ελικόπτερα, δύο από τα οποία κατερρίφθη από τους φιλορώσους αντάρτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ουκρανοί στρατιωτικοί. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν μισθοφόρους, δήλωσε ότι η ουκρανική επίθεση αντιμετωπίσθηκε με βαρύ πυροβολικό, καθώς οι αντάρτες χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες βομβίδων και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για να καταρρίψουν το αεροσκάφος. 

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν καταλάβει κτίρια σε όλη την ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς και ζητούν να διεξαχθεί στις 11 Μαΐου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τουλάχιστον δύο ανατολικών περιφερειών. 

Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία και χαρακτηρίζει τους αυτονομιστές ρωσόφωνους που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, τα οποία δέχονται επίθεση από τους φιλοδυτικούς ηγέτες του Κιέβου. 

Χαρακτηρίζοντας την επίθεση "ενεργό φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης", ο Αβάκοφ δήλωσε πως οι στόχοι της είναι απλοί -- "να απελευθερώσουν τους ομήρους, να καταθέσουν τα όπλα τους και να απελευθερώσουν διοικητικά κτίρια και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της διοίκησης της πόλης". 

"Εναντίον των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων βομβίδων και φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων. Ένας πιλότος σκοτώθηκε και υπάρχουν τραυματίες", έγραψε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook. 

Ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους να μην βγαίνουν στους δρόμους και να μένουν μακριά από παράθυρα, ενώ κατηγόρησε τους "μισθοφόρους" ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες. "Επαγγελματίες μισθοφόροι δίνουν εναντίον μας αληθινή μάχη", υπογράμμισε.

Η πόλη του Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και εννέα φυλάκια ελέγχου τρομοκρατών στο Σλαβιάνσκ πέρασαν υπό τον έλεγχο του στρατού, πρόσθεσε ο Αβάκοφ. 

Φιλορώσοι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ χαρακτήρισαν την επιχείρηση "μεγάλης κλίμακας" και είπαν πως έχουν συλλάβει αιχμάλωτο ένα πιλότο.

Οι μάχες άρχισαν στις 4 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι. Ουκρανικά στρατεύματα σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται σε νότιο προάστιο του Σλαβιάνσκ. 

"Οβίδες έπεσαν στον κήπο μου", είπε ο ντόπιος κάτοικος Γκενάντι, ο οποίος αρνήθηκε να δηλώσει το επώνυμό του. "Λένε πως ήρθαν για να μας υπερασπισθούν. Από ποιόν όμως; Οι πολίτες πρέπει να τους σταματήσουν (τον ουκρανικό στρατό)".  

Η υπηρεσία ασφαλείας SBU επιβεβαίωσε από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της πως "ένα ελικόπτερο κατερρίφθη, γεγονός που καταδεικνύει την παρουσία επιτόπου ξένων στρατιωτικών ειδικών και όχι μόνο πολιτών, όπως ισχυρίζεται η ρωσική κυβέρνηση". 

 

Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ και αρχηγός των αυτονομιστών Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ υποστήριξε από την πλευρά του πως οι αντάρτες "κατέρριψαν δύο ελικόπτερα", οι πιλότοι των οποίων ο ένας σκοτώθηκε και ο άλλος κατάφερε να διαφύγει, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα "επιχείρηση αντιποίνων" την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού κατά της πόλης Σλαβιάνσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, θεωρώντας ότι εξανεμίζει κάθε ελπίδα επιβίωσης της συμφωνίας της Γενεύης, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Χρησιμοποιώντας την αεροπορία για επιδρομές κατά κοινοτήτων αμάχων, το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε μία επιχείρηση αντιποίνων καταστρέφοντας και την ύστατη ελπίδα επιβίωσης της συμφωνίας της Γενεύης", δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συμφωνία, προϊόν συνομιλιών στη Γενεύη ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία, είχε ως στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στην νοτιο-ανατολική Ουκρανία εκπρόσωπό του για συνομιλίες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει επαφή μαζί του από την έναρξη της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Φιλορώσοι αυτονομιστές κάτελαβαν το κέντρο ελέγχου του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σταματώντας την κυκλοφορία των συρμών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων της περιοχής.

Οι αυτονομιστές κατέλαβαν το κέντρο κοντά στη Γιασουνουβάτα, βόρεια του Ντονέτσκ, και διέκοψαν την ηλεκτροδότηση, είπε. "Η κίνηση έχει σταματήσει".

Χθες στο Ντόνετσκ, περίπου 300 φιλορώσοι διαδηλωτές, κατέλαβαν την έδρα της τοπικής εισαγγελίας, ενώ κατά τη διάρκεια της επίθεσης υπήρξαν πολλοί τραυματίες μεταξύ των αστυνομικών, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.



Το πλήθος, αφότου πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον του εξαώροφου κτιρίου και εναντίον των περίπου 100 αστυνομικών που φορούσαν εξάρτυση μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, οι οποίοι υπερασπίζονταν το κτίριο, κατάφεραν να εισβάλουν.

Το σκηνικό έντασης κλιμακώνεται, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, να υπογράφει διάταγμα με το οποίο επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση στη χώρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι ο Ουκρανοί άνδρες ηλικίας από 18 έως 25, εκτός εκείνων που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, θεωρούνται από αυτή τη στιγμή στρατεύσιμοι και μπορούν να επιστρατευθούν ανά πάσα στιγμή.

Στο διάταγμα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η υποχρεωτική στράτευση θεσμοθετείται «εξαιτίας της καταρρέουσας κατάσταση στην ανατολή και το νότο, την αυξανόμενη δύναμη των ένοπλων ρωσόφιλων μονάδων και την κατάληψη δημόσιων κυβερνητικών κτηρίων που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο