LATEST NEWS
 
Κόσμος /Ευρώπη /

Ουκρανική κρίση

Δημοσίευση: 25 Απριλίου 2014 08:46

«Εκτροχιάζεται» η κατάσταση στην Ουκρανία

Ο πόλεμος απειλών από τη Δύση προς τη Ρωσία συνεχίζεται, την ώρα που στο Σλαβιάνσκ ο πραγματικός πόλεμος αφήνει πίσω του νεκρούς…

Ουκρανία - Ρώσοι Αυτονομιστές - Όπλα

Οι συγκρούσεις κοντά στην είσοδο της πόλης Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί προπύργιο φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και πολιορκείται από ελαφρά θωρακισμένα του ουκρανικού στρατού, στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 5 ανθρώπων.

Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη δεύτερη φάση της επιχείρησής τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας προχωρώντας στον πλήρη αποκλεισμό της ελεγχόμενης από φιλορώσους πόλης Σλαβιάνσκ, όπως δήλωσε ένας στενός συνεργάτης του προέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο. 

«Πριν από είκοσι λεπτά. . . μονάδες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων άρχισαν τη δεύτερη φάση, η οποία συνίσταται στο ότι πήραμε την απόφαση να αποκλείσουμε την πόλη Σλαβιάνσκ εντελώς και να μην δώσουμε καμιά ευκαιρία να εισέλθουν σε αυτές ενισχύσεις» που θα δρούσαν στο πλευρό των φιλορώσων, δήλωσε ο Σερχίι Πασίνκσι στους δημοσιογράφους. 

Ο Πασίνσκι, προσωπάρχης του μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ότι «η επιχείρηση θα συνεχιστεί. Ο στόχος της είναι να αποκλειστούν οι τρομοκράτες στη Σλαβιάνσκ και να μην επιτραπεί (να υπάρξουν) απώλειες μεταξύ των πολιτών».

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας σε σημείο ελέγχου που είχαν εγκαταστήσει οι ουκρανικές δυνάμεις κοντά στην Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία. 

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν εγκαταστήσει αρκετά σημεία ελέγχου κοντά στην πόλη με στόχο να αποτρέψουν τους φιλορώσους αυτονομιστές να εισέλθουν από την Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας. 

"Επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό. (Η έκρηξη) σημειώθηκε περίπου στις 4 π.μ σε σημείο ελέγχου που είχε εγκαταστήσει μία τοπική ομάδα αυτοάμυνας", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας. 

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες σύμφωνα με τους οποίους διερχόμενο αυτοκίνητο πέταξε προς το σημείο ελέγχου τον εκρηκτικό μηχανισμό, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. 

Η Υπερδνειστερία, όπου εδρεύουν ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι φυλάσσουν αποθήκες με όπλα από τη σοβιετική εποχή, και μέλη της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. 

Τον περασμένο μήνα το ΝΑΤΟ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Υπερδνειστερία ύστερα από την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας στη Ρωσία.

Η επίθεση εναντίον του προπύργιου των ρωσόφωνων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε για άμεσες συνέπειες, ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ζήτησε από την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας και να σταματήσει τον "εκβιασμό" της.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα την Ουκρανία ότι ενδεχόμενη διακοπή της συνεργασίας της με την Μόσχα μπορεί να είναι "ζωτικής" σημασίας για την ουκρανική αμυντική βιομηχανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. 

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Πούτιν δήλωσε ακόμη στη διάρκεια συνεδρίασης για την ρωσική αμυντική βιομηχανία ότι η Μόσχα πρέπει να ενισχύσει την παραγωγή των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων που εξάγει, περιλαμβανομένων των S-300.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, άφησε την Πέμπτη να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για να αλλάξει η Μόσχα πορεία σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, εξαντλούνται. 

Στα ασυνήθιστα επικριτικά σχόλια που έκανε, ο Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τεχνάσματα προπαγάνδας προκειμένου να καλύψει, όπως το χαρακτήρισε, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία: να αποσταθεροποιήσει την περιοχή αυτή και να υπονομεύσει τις ουκρανικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα. 

«Τα περιθώρια για να αλλάξει πορεία στενεύουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία εάν ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δεν μεταβάλλει την πολιτική του. 

«Εάν η Ρωσία επιλέξει την δίοδο της αποκλιμάκωσης… όλοι μας θα χαιρετήσουμε αυτό το βήμα. Ωστόσο, εάν η Ρωσία δεν πράξει κάτι τέτοιο, θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις προς τη χώρα αυτή», είπε. «Θα είναι ένα ακριβό λάθος». 

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη, οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν, συμπεριλαμβανομένων των ανταρτών που έχουν καταλάβει περίπου 12 κτίρια στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ρωσόφωνων. 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι αντάρτες δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι ότι προτίθενται να υποχωρήσουν. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγόρησε τη Ρωσία για την αποτυχία της να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας της Γενεύης και είπε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να επιβάλλει στη χώρα αυτή περαιτέρω κυρώσεις 

«Όπως επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε», δήλωσε ο Κέρι. 

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα την Ουάσινγκτον ότι στρεβλώνει τη διεθνή συμφωνία για την Ουκρανία προβάλλοντας πρόσθετες απαιτήσεις έναντι της Μόσχας. 

"Η Ρωσία θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης βάσει της συμβιβαστικής προσέγγισης που συμφωνήθηκε στη Γενεύη ... δεν μπορεί να υπάρχουν μονομερείς απαιτήσεις", δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με νέους διπλωμάτες στη Μόσχα.  

"Και μας υποβάλλονται απαιτήσεις -- πρώτα απ' όλα εννοώ τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να στρεβλώνουν τα πάντα".

Παράλληλα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατήγγειλε την επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία ως "αιματηρό έγκλημα" και δήλωσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη επειδή οργάνωσε ένα πόλεμο εναντίον των πολιτών της.

"Αυτοί (οι αρχές του Κιέβου) διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον των δικών τους ανθρώπων. Πρόκειται για ένα αιματηρό έγκλημα και εκείνοι που ώθησαν το στρατό να κάνει αυτό, θα πληρώσουν, είμαι βέβαιος, και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης", είπε στη διάρκεια της συνάντησης αυτής. 

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι οι αναφορές σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είναι ανησυχητικές και ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σέργκει Σοϊγκού. 

«Αυτή η κατάσταση απειλεί τη σταθερότητα και είναι πολύ προκλητική. Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση. Στην ουσία αυτές οι δραστηριότητες επιδεινώνουν την κατάσταση. Κάνουν πιο δύσκολή την προσπάθεια εύρεσης μιας διπλωματικής, ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος», είπε ο Χέιγκελ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη του Μεξικού. 

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Χέιγκελ επεσήμανε την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, πριν από μία εβδομάδα στη Γενεύη, η οποία είχε ως στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης. «Αυτό είναι κάτι αντίθετο με ό,τι υπέγραψαν οι Ρώσοι και τη συμφωνία που υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη», δήλωσε ο Χέιγκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πιέσεις για το αέριο 

Η Ουκρανία, η Σλοβακία και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν σήμερα στο Κίεβο τις συνομιλίες για την αντιστροφή της ροής του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας. 

Οι αρμόδιοι υπουργοί της Ουκρανίας και της Σλοβακίας συναντήθηκαν με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ χθες στη Μπρατισλάβα, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να αρχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από την ΕΕ, με στόχο να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι η Ουκρανία μπορεί να υπογράψει τη Δευτέρα συμφωνία που να επιτρέπει την προμήθεια έως 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τη Σλοβακία.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνοΣήμερα 20:55 | Ειδήσεις

Ποτε αναμένεται να επιστρέψει στα δημόσια καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος, που υποβάλλεται σε θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον ΜπάιντενΣήμερα 17:58 | Ειδήσεις

Ποιος ο λόγος που ο Τούρκος Πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψή του στον Λευκό οίκο και την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.

Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της ΧαμάςΧθες 17:46 | Ειδήσεις

Ανάμεσά στις χώρες που κάνουν έκκληση βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ουγγαρία. Τι απαντά ηγεσία της Χαμάς

Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο)Σήμερα 22:53 | Ειδήσεις

Ένα παρόμοιο περιστατικό με αυτό του Τζορτζ Φλόιντ που τον είχε σκοτώσει αστυνομικός έγινε στο Οχάιο. Ο μαύρος άνδρας που ήταν υπο κράτηση φώναζε ότι δεν μπορεί να πάρει ανάσα στους αστυνομικούς και μετά από λίγο πέθανε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο