Βραζιλία
Δημοσίευση: 18 Απριλίου 2014 11:52Ανησυχία για το κύμα βίας λίγο πριν το Μουντιάλ της Βραζιλίας
Η απεργιακή κινητοποίηση που είχε κηρύξει ένα συνδικάτο το οποίο εκπροσωπεί τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες στην πόλη Σαλβαντόρ ανεστάλη χθες, αφού πυροδότησε ένα ιδιαίτερα αιματηρό κύμα βίαιων εγκλημάτων, μόλις 57 ημέρες πριν η πόλη, η τρίτη μεγαλύτερη της Βραζιλίας, φιλοξενήσει χιλιάδες ξένους ποδοσφαιρόφιλους που θα συρρεύσουν εκεί για τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Τουλάχιστον 39 φόνοι διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της απεργίας των αστυνομικών, η οποία διήρκεσε δύο ημέρες κι ενέτεινε τις ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον οι βραζιλιάνικες αρχές είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια και την δημόσια τάξη κατά τη διάρκεια της διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης αυτής.
Ένα κύμα βίας σάρωσε την πόλη όταν οι αστυνομικοί κήρυξαν απεργία το βράδυ της Τρίτης απαιτώντας καλύτερους μισθούς, ωθώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στείλει 6.000 άνδρες του στρατού και 250 των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για να αποκαταστήσουν την τάξη στο Σαλβαντόρ και κοντινούς δήμους.
Μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας μετέδωσαν ότι σημειώθηκαν εκτεταμένες λεηλασίες σε σούπερ-μάρκετ και καταστήματα, γεγονός που οδήγησε τους ιδιοκτήτες τους να τα κλείσουν.
Τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τις λεηλασίες, σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας.
Το παραθαλάσσιο Σαλβαντόρ, μια πόλη 3,5 εκατ. κατοίκων, θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους ξένους τουρίστες. Υπήρξε η πρώτη αποικιακή πρωτεύουσα της Βραζιλίας και εκεί είχαν αρχίσει να γίνονται μερικές από τις πιο φημισμένες βραζιλιάνικες γιορτές για το Καρναβάλι. Η κληρονομιά της έχει πλούσια στοιχεία αφροβραζιλιάνικου πολιτισμού και η πόλη αποτελεί σταθερά έναν μαγνήτη για τους ξένους επισκέπτες.
Ωστόσο πέραν του ότι στο Σαλβαντόρ καταγράφεται ένας από τους πιο υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας στη Βραζιλία, η 48ωρη απουσία της αστυνομίας από τους δρόμους προκάλεσε αλματώδη αύξηση των φόνων — που ήδη έφταναν τους 2,5 την ημέρα πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τις αρχές.
Το ποσοστό των φόνων συνολικά στην πολιτεία Μπαΐα είχε ήδη αυξηθεί εκθετικά από το 2000 ως το 2010: κατά 400%, ή στους 41,1 φόνους ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου μελετών IPEA.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που τα συνδικαλιστικά όργανα της αστυνομίας στην Μπαΐα κήρυξαν απεργία λίγο πριν από ένα σημαντικό γεγονός για να πιέσουν ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έθεταν.
Το 2012, σε μια απεργία λίγο πριν από το Καρναβάλι, είχε σημειωθεί ένα παρόμοιο κύμα βίαιων εγκλημάτων στο οποίο είχαν καταγραφεί 157 νεκροί μέσα σε 12 ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του Σαλβαντόρ.
Η δικαιοσύνη στην Μπαΐα είχε κηρύξει την Τετάρτη «παράνομη» και «αντισυνταγματική» την απεργία του συνδικάτου που εκπροσωπεί τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες και επέβαλε στην οργάνωση αυτή πρόστιμο 50.000 ρεάις (16.000 ευρώ) για κάθε ημέρα που οι απεργοί δεν επέστρεφαν στα καθήκοντά τους.
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία έχει δώσει διαταγή να αναπτυχθούν δυνάμεις του ομοσπονδιακού στρατού για να επιβάλουν την τάξη στις 12 πόλεις όπου θα διεξαχθούν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, διεμήνυσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή της θα επιβάλει δρακόντεια μέτρα για να εγγυηθεί ότι η διοργάνωση θα διεξαχθεί χωρίς προβλήματα. Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι ο στρατός θα αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσει και να καταστείλει τυχόν βίαιες διαδηλώσεις.
Στο Σαλβαντόρ προγραμματίζεται να διεξαχθούν τουλάχιστον έξι αναμετρήσεις, ανάμεσά τους ένας ημιτελικός, αλλά και ένας αγώνας που προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον, ανάμεσα στην πρωταθλήτρια κόσμου εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ισπανίας και αυτήν της Ολλανδίας. Η εθνική ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας και ο παίκτης της χρονιάς σε διεθνές επίπεδο, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, θα αναμετρηθεί εξάλλου με την εθνική ομάδα της Γερμανίας στην ίδια πόλη.
Πέραν των Ισπανών, των Ολλανδών, των Πορτογάλων και των Γερμανών τουριστών, στο Σαλβαντόρ αναμένεται να καταλύσουν επίσης επισκέπτες από την Ελβετία, τη Γαλλία, το Ιράν και τη Βοσνία, χωρών οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου των οποίων θα αγωνιστούν εκεί.