LATEST NEWS
 
Κόσμος /Ευρώπη /

Ουκρανική κρίση

Δημοσίευση: 12 Απριλίου 2014 08:25

Καταλήψεις κτιρίων, φόβοι για ρωσική εισβολή και Σύνοδος για την Ουκρανία

Τετραμερής Σύνοδος για την Ουκρανική κρίση στα σκαριά, την ώρα που φιλορώσοι ακτιβιστές εξακολουθούν να καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια στο Ντόνετσκ.

Ουκρανία - Ντόνετσκ

Χιλιάδες φιλορώσοι ακτιβιστές εξακολουθούν να ελέγχουν δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία παρά την άφιξη του πρωθυπουργού, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο ανάμεσα στους Δυτικούς και τους Ρώσους.

Ένοπλοι κατέλαβαν ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. 

"Ένοπλοι που φορούσαν στολές παραλλαγής, κατέλαβαν το αστυνομικό τμήμα στο Σλαβιάνσκ. Η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή, διότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε διαδηλωτές και τρομοκράτες", αναφέρει ο Αβάκοφ χωρίς άλλες λεπτομέρειες. 

Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας είπε πως οι ένοπλοι δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα, αλλά δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για την ταυτότητά τους. Το Σλαβιάνσκ, μια πόλη περίπου 100.000 κατοίκων, βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, περίπου 150 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία. 

Ένοπλοι φιλορώσοι κατέσχεσαν τουλάχιστον 400 περίστροφα και 20 αυτόματα όπλα από αστυνομικό τμήμα το οποίο έχουν καταλάβει στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. 

"Ο στόχος της κατάληψης ήταν τα όπλα. Μοιράζουν αυτά τα όπλα σε αυτούς που διαμαρτύρονται στο Σλαβιάνσκ", αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας η οποία εκδόθηκε από την πρωτεύουσα Κίεβο. 

Φωτογράφος του Ρόιτερς που βρίσκεται στο κτίριο δήλωσε ότι δεν είδε τους ενόπλους να μοιράζουν όπλα.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι παραιτείται υποκύπτοντας στις πιέσεις φιλορώσων διαδηλωτών.

Πάνω από το αρχηγείο της αστυνομίας υψώθηκε η ρωσική σημαία και υπεστάλη η ουκρανική, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Ρόιτερς. "Σύμφωνα με το αίτημά σας, παραιτούμαι", είπε στους διαδηλωτές ο επικεφαλής της αστυνομίας Κονσταντίν Ποζιντάγεφ.

Νωρίτερα σήμερα περίπου 200 ένοπλοι φιλορώσοι διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Ντονέτσκ χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει "τις προκλητικές πράξεις"--όπως τις χαρακτήρισε—στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από την κατάληψη από φιλορώσους ενόπλους δύο κτιρίων στην πόλη Σλαβιάνσκ. Ο Αντρίι Ντεστσίτσια δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. 

Η Ρωσία αρνείται ότι παρέχει στήριξη στους φιλορώσους ενόπλους, οι οποίοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στα ανατολικά της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας προφανώς επωφελούμενοι από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Χθες, Παρασκευή, εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δοθεί από τις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν οι διαδηλωτές τις καταλήξεις, όμως δεν υπήρξε καμιά ένδειξη ανάληψης δράσης από την ουκρανική αστυνομία για την απομάκρυνσή τους.  

"Θα το πω και πάλι: αυτοί που θέλουν διάλογο ... θα έχουν διάλογο και αναζήτηση λύσεων. Αυτοί που έχουν πάρει τα όπλα, πυρπολουν κτίρια, πυροβολούν τον κόσμο, την αστυνομία, τρομοκρατούν με ρόπαλα και μάσκες, αυτοί οι άνθρωποι θα τύχουν της κατάλληλης απάντησης", αναφέρει ο Αβάκοφ στην ανάρτησή του στο Facebook. 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός , ο οποίος αναφέρει πως έφθασε χθες, Παρασκευή, το βράδυ στο Ντονέτσκ, ανήρτησε λίγο αργότερα ένα νέο σχόλιο, σύμφωνα με το οποίο "οι ειδικές δυνάμεις εστάλησαν στο Σλαβιάνσκ". 

Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση Ανατολής-Δύσης που έχει προκληθεί από τα γεγονότα της Ουκρανίας και είναι η χειρότερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μια τετραμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου στη Γενεύη ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα πάει στη Γενεύη για να "συνεχίσει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία και για να βρει μια διπλωματική οδό", ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κατ' αρχήν απόφαση για την πραγματοποίηση μιας τετραμερούς συνάντησης στην Ευρώπη είχε ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε συμφωνήσει με τον Κέρι να οργανωθούν αυτές οι "απ' ευθείας συνομιλίες".

Η Ουκρανία πρόκειται να εκπροσωπηθεί στη Γενεύη από τον υπουργό της επί των Εξωτερικών Αντρίι Νεστσίτσα και η ΕΕ από την Κάθριν Άστον.

Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ πραγματοποίησε χθες, Παρασκευή, επίσκεψη μερικών ωρών στο Ντονέτσκ, τη μια από τις δύο μεγάλες πόλεις της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας όπου πολλές χιλιάδες φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια.

Οι ταραχές προκάλεσαν στους Δυτικούς φόβους για μια ρωσική επέμβαση, καθώς η Μόσχα έχει συγκεντρώσει, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ως 40.000 στρατιώτες στα σύνορα και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δεσμευθεί ότι θα προστατεύσει "πάση θυσία" τους ρωσικούς πληθυσμούς της πρώην ΕΣΣΔ.

Οι ακτιβιστές, μερικοί από τους οποίους είναι οπλισμένοι, έχουν καταλάβει από την Κυριακή το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ και αυτό των Υπηρεσιών Ασφαλείας (SBU) στο Λουγκάνσκ, πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα.

Ο Αρσέν Αβάκοφ, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης που συστάθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχει απειλήσει με προσφυγή στη βία τους αυτονομιστές οι οποίοι δεν θα καταθέσουν του όπλα.

Όμως ο Γιατσενιούκ φάνηκε καθησυχαστικός. Υποστήριξε πως "δεν υπάρχει οδός για τη βία" και προσέφερε εγγυήσεις στους αυτονομιστές.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να προτείνει πριν από τις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου συνταγματική αναθεώρηση για να "ισορροπήσουν οι εξουσίες ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και τις περιφέρειες". Υποσχέθηκε επίσης να μην θίξει "με κανένα πρόσχημα" τους νόμους που εγγυώνται το καθεστώς των γλωσσών πέραν της ουκρανικής.

Ωστόσο οι αυτονομιστές, οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Ρωσία, απαιτούν μια "ομοσπονδοποίηση" του ουκρανικού Συντάγματος. Αυτό το αρνείται η μη αναγνωρισμένη από τη Μόσχα φιλοδυτική εξουσία στο Κίεβο, η οποία θεωρεί πως με την προοπτική αυτή ανοίγει η πόρτα για το διαμελισμό της χώρας και αρνείται να προχωρήσει πέραν μιας "αποκέντρωσης".

Ο Γιατσενιούκ δεν είχε καμιά απ' ευθείας επαφή με τους εξεγερμένους. Ωστόσο ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στην περιοχή, συμμετέχει στις συνομιλίες και έχει ήδη χρησιμεύσει ως μεσολαβητής.

Ενώ το Κίεβο και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε χθες, Παρασκευή, πως η Μόσχα δεν έχει "ούτε πράκτορες ούτε στρατιωτικούς" στην περιοχή.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε αυστηρά στις δυτικές κατηγορίες. "Αυτή τη στιγμή, η πρόκληση αντιρωσικών αισθημάτων με υπόβαθρο την άνοδο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε πολυάριθμες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αύξηση του αριθμου των υπερεθνικιστικών οργαώσεων και την υποχωρητικότητα έναντι του νεοναζισμού, είτε στην Ουκρανία είτε αλλού, απειλεί με τρόπο προφανή την ευρωπαϊκή σταθερότητα", δήλωσε.

Το Κίεβο και οι Δυτικοί φοβούνται από την πλευρά τους μήπως αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία ένα σενάριο ανάλογο με αυτό της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που ενώθηκε με τη Ρωσία το Μάρτιο, έπειτα από ένα δημοψήφισμα που δεν αναγνωρίσθηκε από το Κίεβο και τη Δύση.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε εξάλλου χθες, Παρασκευή, κυρώσεις σε βάρος επτά προσώπων που έχουν ήδη τιμωρηθεί από την ΕΕ --έξι αξιωματούχους της Κριμαίας και έναν ουκρανό πρώην αξιωματούχο-- καθώς και σε βάρος ενός ομίλου φυσικού αερίου της Κριμαίας.

"Η Κριμαία είναι ένα κατεχόμενο έδαφος. Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστη σ' αυτούς που συνεχίζουν να παραβιάζουν την ακεραιότητα της επικράτειας και την κυριαρχία της Ουκρανίας", δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Κοέν.

Το θέμα των παραδόσεων φυσικού αερίου είναι επίσης πολύ παρόν σ' αυτή τη συζήτηση Ανατολής-Δύσης.

Την Πέμπτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους να εκκαθαρίσουν τα δισεκατομμύρια του χρέους της Ουκρανίας από το φυσικό αέριο, διότι διαφορετικά οι προμήθειές τους μπορεί να απειληθούν όπως κατά τους "πολέμους του αερίου" του 2006 και 2009.

Οι καθυστερήσεις της Ουκρανίας στις πληρωμές είναι "απολύτως απαράδεκτες", δήλωσε ο Πούτιν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας. Πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν έχει πληρώσει το λογαριασμό του φυσικού αερίου για το Μάρτιο που ανέρχεται σε 540 εκατ. δολάρια. "Ούτε ένα δολάριο, ούτε ένα ρούβλι δεν έχει πληρωθεί. Τίποτε απολύτως", δήλωσε.

Η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η Ουκρανία χρωστάει συνολικά 16,6 δισεκ. δολάρια. Αύξησε επίσης την τιμή του αερίου που πωλεί στην Ουκρανία κατά 80% λέγοντας πως η αύξηση καθίσταται απαραίτητη εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές.

Χθες, Παρασκευή, η ΕΕ κάλεσε τη Ρωσία "να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της", υπογραμμίζοντας πως οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου "συμβάλλουν κατά σχεδόν 50% στα έσοδα του ρωσικού ομοσπονδιακου προϋπολογισμού". Ο Πούτιν διαβεβαίωσε πως οι ρωσικές δεσμεύσεις θα τηρηθούν.

Οι ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20), που συνεδριάζουν στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσαν πως "παρακολουθούν" από κοντά την κατάσταση στην Ουκρανία "προσέχοντας για οποιονδήποτε κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική και οικονομική ασφάλεια".

Την ίδια ώρα, η ομάδα των G7 των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου θα στηρίξει την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εάν και εφόσον η Μόσχα κλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.

«Υπάρχει ευρεία και ισχυρή ενότητα εντός της ομάδας των G7 σχετικά με την επέκταση των κυρώσεων και το κόστος για την αντιμετώπιση δράσεων που κλιμακώνουν την ένταση από τη Ρωσία», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στην ομάδα των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του πλανήτη.

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο