LATEST NEWS
 
Κόσμος /Ευρώπη /

Ουκρανική κρίση

Δημοσίευση: 11 Απριλίου 2014 17:20

Μόσχα: Ούτε στρατιώτες ούτε πράκτορες έχουμε στην Ουκρανία

Η Ρωσία μέσω του Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι προσπαθεί να δημιουργήσει «χάος» στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να προσαρτήσει κι άλλες επαρχίες.

Κέρι - Λαβροφ - Ουκρανία - Κρίση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε σήμερα ότι η Μοσχα δεν διαθέτει «ούτε πράκτορες ούτε στρατιωτικούς» στο ανατολικό ρωσόφωνο τμήμα της Ουκρανίας, απορρίπτοντας τις κατηγορίες των ΗΠΑ, ότι δηλαδή η Ρωσία έχει στείλει «προβοκάτορες» για να προκαλέσουν ταραχές σε ρωσόφωνες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας.

«Μας κατηγορούν ότι έχουμε πράκτορες εκεί. Δεν έχουμε. Και κανείς από τους στρατιωτικούς μας δεν είναι εκεί. Δεν υπάρχει κανένας στρατιωτικός ούτε πράκτορας» της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε σχετικά ο Λαβρόφ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας διέψευσε ότι η χώρα του θέλει να προσαρτήσει και άλλα εδάφη της Ουκρανίας, επανέλαβε, όμως, την έκκλησή του στη νέα προσωρινή ηγεσία του να δώσει ευρύτερες εξουσίες στις ρωσόφωνες περιφέρειες, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια τέτοια επιθυμία. Αντίκειται στα θεμελιώδη συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ακέραιη στα σημερινά της σύνορα, αλλά ακέραιη με πλήρη σεβασμό στις περιφέρειες», σημείωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Η ένταση ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης του Κιέβου συνεχιζόταν σήμερα σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, παρά την προσφορά χορήγησης αμνηστίας από μέρους της φιλοδυτικής μεταβατικής κυβέρνησης. Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν ακόμη ένα κυβερνητικό κτίριο στο Ντόνετσκ, ζητώντας δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία.



Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των φιλορώσων διαδηλωτών και των υποστηρικτών της νέας ηγεσίας του Κιέβου ξέσπασαν σε ένα ξενοδοχείο στην Οδησσό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 7 άνθρωποι.



Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει στείλει «προβοκάτορες» στην ανατολική Ουκρανία για να προκαλέσουν «χάος» και να δοθεί ένα «πρόσχημα» στη Μόσχα για να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επέμβαση, όπως είχε συμβεί στην Κριμαία. Ο Κέρι κατήγγειλε μια «αθέμιτη και παράνομη προσπάθεια από μέρους της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει ένα κυρίαρχο κράτος και να δημιουργήσει μια ακόμη κρίση».

Αγωγός φυσικού αερίου

«Πόλεμος» για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η έντονη συζήτηση γύρω από την αύξηση της τιμής και τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία, με φόντο την επιστολή-προειδοποίηση που απέστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε 18 ηγέτες κρατών της Ευρώπης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι «προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση» στην έκκληση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς 18 χώρες της Ευρώπης να αρχίσει επειγόντως διάλογος σχετικά με τις οφειλές της Ουκρανίας για το αέριο που έχει προμηθευτεί.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο καταναγκασμού, αμφισβητεί την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή που χρεώνει το Κίεβο για το αέριο που του διαθέτει.

Θα ήταν ανούσιο να συζητηθεί με τις ΗΠΑ το θέμα και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα είναι πλήρεις χωρίς τη συμμετοχή των χωρών-πελατισσών» της Μόσχας, σημείωσε  και πρόσθεσε πως «είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τις αμερικανικές εκτιμήσεις… για το κατά πόσον είναι δίκαιη ή άδικη μια τιμή, διότι η εκτίμησή τους γίνεται από ένα τρίτο μέρος, το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με την αγορά αερίου στην Ευρώπη».

Από την άλλη πλευρά, ο μεταβατικός υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γιούρι Προντάν, ανέφερε σήμερα ότι η χώρα του ελπίζει να αγοράσει φυσικό αέριο από την Ευρώπη για να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια, καθώς φοβάται ότι η Ρωσία θα διακόψει τις παραδόσεις.

Μιλώντας στην ουκρανική Βουλή, ο Προντάν είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επεδείκνυε αλληλεγγύη στην Ουκρανία σε περίπτωση που η Ρωσία μείωνε τις προμήθειες και ότι θα εγγυόταν πως η Μόσχα δεν θα αυξήσει τη ροή μέσω εναλλακτικών αγωγών ώστε να παρακάμψει τη γειτονική της πρώην σοβιετική δημοκρατία.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να πληρώσει μια τέτοια πολιτική, μη οικονομική τιμή, έτσι τώρα διαπραγματευόμαστε με την ΕΕ σχετικά με την αντιστροφή των παραδόσεων», σημείωσε ο Προντάν και συμπλήρωσε ότι «θα κάνουμε αγορές αερίου από αντίστροφες ροές επειγόντως. Με τους όρους που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες αερίου. Σχεδιάζουμε να γίνουν από τη RWE της Γερμανίας και μια γαλλική εταιρεία αερίου» (πιθανόν τη GDF Suez, σύμφωνα με πολλούς στο Κίεβο).

Ωστόσο, η Gazprom, η κρατική επιχείρηση αερίου της Ρωσίας, αμφισβητεί το εάν και κατά πόσον είναι σύννομη η αντιστροφή της ροής των αγωγών από την Ευρώπη ώστε να εξάγεται στην Ουκρανία το προϊόν που πωλεί στις χώρες της.

Ο Προντάν δήλωσε ακόμη πως το Κίεβο επιδιώκει να αγοράσει μικρές ποσότητες αερίου από την Πολωνία και την Ουγγαρία και μια λίγο μεγαλύτερη από τη Σλοβακία, όμως υπάρχουν «πολιτικά ζητήματα» που πρέπει να επιλυθούν. Η Σλοβακία έχει καλέσει να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξασφαλιστεί ότι μπορεί να εξάγει αέριο στην Ουκρανία χωρίς να παραβαίνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Ο Προντάν είπε ακόμη ότι η μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση ενδέχεται να στραφεί σε ένα διεθνές δικαστήριο επιδιαιτησίας στη Στοκχόλμη σε μια προσπάθεια να ακυρώσει μια συμφωνία που είχε συναφθεί με τη Ρωσία το 2009, όταν το Κίεβο είχε δεχθεί μια αυξημένη τιμή.

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ είπε ότι εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για να βοηθήσει (η ΕΕ) την Ουκρανία να αποπληρώσει τις οφειλές της για αέριο στη Ρωσία, σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό ORF σήμερα. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την Ουκρανία και την εταιρεία αερίου της χώρας για να εξασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα παραμείνει σε θέση να πληρώνει και ότι τα χρέη που έχει η εταιρεία στη Γκάζπρομ δεν θα αυξηθούν περισσότερο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα έχει μια συνάντηση με τους υπουργούς Ενέργειας και Εξωτερικών της χώρας αυτής την ερχόμενη Δευτέρα.

«Προετοιμάζω μία λύση η οποία αποτελεί μέρος του πακέτου βοήθειας το οποίο προσφέρουν στην Ουκρανία το ΔΝΤ, η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα», με το οποίο «θα είναι εφικτό να καλυφθούν ανοικτοί λογαριασμοί».

Η Ρωσία, η Ουκρανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με την ουκρανική κρίση τη Μεγάλη Πέμπτη στη Γενεύη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕρυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιωνΣήμερα 06:16 | Ειδήσεις

Τα πλοία υπέστησαν υλικές ζημιές σύμφωνα με το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ισπανία - Ουκρανία: Επιβεβαιώνεται η παράδοση πυραύλων PatriotΣήμερα 06:25 | Ειδήσεις

Η Ισπανία διαθέτει τρεις συστοιχίες Patriot, εκ των οποίων μία σταθμεύει στην Τουρκία στο πλαίσιο της ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της ΧαμάςΠέμπτη 25 Απριλίου 2024 17:46 | Ειδήσεις

Ανάμεσά στις χώρες που κάνουν έκκληση βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ουγγαρία. Τι απαντά ηγεσία της Χαμάς

Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο)Χθες 22:53 | Ειδήσεις

Ένα παρόμοιο περιστατικό με αυτό του Τζορτζ Φλόιντ που τον είχε σκοτώσει αστυνομικός έγινε στο Οχάιο. Ο μαύρος άνδρας που ήταν υπο κράτηση φώναζε ότι δεν μπορεί να πάρει ανάσα στους αστυνομικούς και μετά από λίγο πέθανε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παράνομα τραπεζοκαθίσματα – Δήμος Αθηναίων: Αισθητή αύξηση των εντολών απομάκρυνσης φέτος07:56Εορτολόγιο - Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:42Επίδομα γέννας: Πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά για τα “παιδιά του 2023”07:29Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο στα σκουπίδια και του έβαλαν φωτιά07:15“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο07:01Ισπανία - Ουκρανία: Επιβεβαιώνεται η παράδοση πυραύλων Patriot06:48“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο06:34Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιων06:21Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες06:08Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο