LATEST NEWS
 
Κόσμος /Γενικά /

Ουάσιγκτον

Δημοσίευση: 18 Μαρτίου 2014 00:19

Αυτοί είναι οι Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις

Ποιοι είναι οι αξιωματούχοι στους οποίους επέβαλαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και ποιος ο ρόλος τους στην κρίση της Κριμαίας.

ΗΠΑ – ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ευθύνονται για την επέμβαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία ψήφισε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή -αλλά η Δύση δεν αναγνωρίζει, καθώς θεωρεί παράνομο- υπέρ της προσάρτησης με τη Ρωσία.

Βάσει των κυρώσεων αυτών παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των 11 αυτών προσώπων, ενώ απαγορεύεται επίσης η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

Τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις είναι:

Βίκτωρ Γιανουκόβιτς

Βίκτορ Γιανουκόβιτς – Έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας

Ο Γιανουκόβιτς, ηλικίας 63 ετών, αποπέμφθηκε από τον προεδρικό θώκο την 22η Φεβρουαρίου, μόλις μία ημέρα αφού κατέληξε σε μια συμφωνία με τους πολιτικούς του αντιπάλους στην Ουκρανία που προέβλεπε τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών και το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πλέον καταζητείται για μαζικές δολοφονίες από τις νέες αρχές στην Ουκρανία. Οι σε βάρος του κατηγορίες σχετίζονται με τις συγκρούσεις στο Κίεβο μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι. 

Τις κινητοποιήσεις είχε πυροδοτήσει η απόφαση του Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει εμπορικές και πολιτικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να στραφεί προς τη Μόσχα.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, καταγγέλλει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από δανειακές συμβάσεις ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε συνάψει η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς έκαναν φτερά από τα κρατικά ταμεία κατά τη διάρκεια της θητείας του ενώ μια πολυτελής έπαυλη, στην οποία οι αρχές επέτρεψαν την πρόσβαση στους πολίτες όταν εκείνος εγκατέλειψε την χώρα, προκάλεσε σοκ στον ουκρανικό λαό με την χλιδή της.

Ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς υποστηρίζει ότι αποπέμφθηκε με ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα και παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.

ΒΙΚΤΟΡ ΜΕΝΤΒΕΝΤΣΟΥΚ

Βίκτορ Μεντβέντσουκ – Πρώην επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας

Ο Μεντβέντσουκ, 59 ετών, είναι δικηγόρος που έχει γεννηθεί στη Ρωσία κι ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της κυβέρνησης στην Ουκρανία υπό την προεδρία του Λεονίντ Κούτσμα από το 2002 έως το 2005. Είναι ο πρώην αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ουκρανίας. Ο Μεντβέντσουκ είναι σήμερα πρόεδρος της φιλορωσικής οργάνωσης Ουκρανική Επιλογή, που υποστηρίζει την εισδοχή της χώρας στην τελωνειακή ένωση που προωθεί ο Πούτιν και περιλαμβάνει τη Λευκορωσία και το Κζακστάν.

Ο Πούτιν είναι νονός της κόρης του Μεντβέντσουκ, της Ντάρια. Νονά της είναι η Σβιετλάνα Μεντβέντεβα, η σύζυγος του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΞΙΟΝΟΦ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

Σεργκέι Αξιόνοφ – Πρωθυπουργός της Κριμαίας

Γνωστός ως «Το Δαιμόνιο» από το επιχειρηματικό του παρελθόν, ο Αξιόνοφ, 41 ετών, ηγείτο του Κόμματος της Ρωσικής Ενότητας, που υποστηρίζει τη Μόσχα, στις βουλευτικές εκλογές του 2010 στην Κριμαία λαμβάνοντας μόλις το 4% των ψήφων.

Ορίστηκε πρωθυπουργός σε μια κεκλεισμένων των θυρών ψηφοφορία την 27η Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας. Καταζητείται από τις ουκρανικές αρχές για ενέργειες με στόχο τη βίαιη ανατροπή, την αλλαγή της συνταγματικής τάξης, και την κατάληψη της κρατικής εξουσίας.

Σε δηλώσεις του πριν από το χθεσινό δημοψήφισμα ο Αξιόνοφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι επελέγη από το Κρεμλίνο για να αποτελέσει το πρόσωπο-βιτρίνα της κατάληψης της Κριμαίας από το ρωσικό στρατό.

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΜΑΤΒΙΕΝΚΟ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΩ ΒΟΥΛΗΣ - ΡΩΣΙΑ

Βαλεντίνα Ματβιένκο – Πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας

Η Ματβιένκο, 64 ετών, αποτελεί την τρίτη τη τάξει ηγετική προσωπικότητα της Ρωσίας μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας - της Άνω Βουλής. Στενή σύμμαχος του Πούτιν, εξελέγη κυβερνήτης στη γενέτειρά της, την Αγία Πετρούπολη, το 2003 και προχώρησε στην υλοποίηση μιας σειράς σχεδίων για έργα υποδομής προκειμένου να μεταμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.

Η Ματβιένκο υπήρξε η πρώτη Ρωσίδα αξιωματούχος που αναφέρθηκε στην πιθανότητα ρωσικά στρατεύματα να σταλούν στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας για να προστατέψουν τους Ρώσους πολίτες και το στόλο της Μαύρης Θάλασσας της χώρας. Υπαναχώρησε όμως γρήγορα από αυτήν την θέση, λέγοντας ότι δεν θα κηρυχθεί πόλεμος στην Ουκρανία.

ΝΤΙΜΙΤΡΙ ΡΟΓΚΟΖΙΝ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ντιμίτρι Ρογκόζιν – Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας

Ο Ρογκόζιν, 50 ετών, επιβλέπει την ισχυρή αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας που ήρθε σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ με αφορμή τις παραδόσεις όπλων σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράν και η Λιβύη. Γνωστός για το σαρκασμό του και τις λεκτικές επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον των χωρών της Δύσης, ο Ρογκόζιν διετέλεσε πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση του εθνικιστικού κόμματος του οποίου ηγείτο. Το 2011 ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρογκόζιν είχε δηλώσει ότι η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις εξαγωγές όπλων παγκοσμίως, πίσω μόνο από εκείνη των ΗΠΑ, δεν φοβάται τις κυρώσεις. Επέκρινε τα βήματα της Ουκρανίας να εισέλθει στο ΝΑΤΟ και υποστήριξε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

ΣΕΡΓΚΕΙ ΓΚΛΑΖΙΕΦ

Σεργκέι Γκλάζιεφ – Σύμβουλος του ρώσου προέδρου

Ο Γκλάζιεφ, 53 ετών, είναι στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν και συντονίζει τις προσπάθειες να εφαρμοστεί η τελωνειακή ένωση που απαρτίζεται από τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και τη Ρωσία, η οποία ο Πούτιν ελπίζει ότι θα επεκταθεί. Η Ευρωασιατική Ένωση που θέλει να δημιουργήσει ο πρόεδρος Ρωσίας σκοπός του είναι να συμπεριλαμβάνει τα περισσότερα πρώην σοβιετικά κράτη.

Ο Γκλάζιεφ είναι από τους πιο σφοδρούς επικριτές του κινήματος διαμαρτυρίας της Μεϊντάν και τάχθηκε τον Φεβρουάριο υπέρ της χρήσης βίας, εφόσον αυτό κρινόταν αναγκαίο από τη Ρωσία, για να κατασταλεί. Οικονομολόγος και πανεπιστημιακός, παίζει ενεργό ρόλο στη ρωσική πολιτική σκηνή εδώ και 2 δεκαετίες, αφού έχει ιδρύσει ένα εθνικιστικό δεξιό κόμμα, το Ροντίνα. Είναι γνωστός για τις απόψεις του κατά της Δύσης και τάσσεται υπέρ των εθνικοποιήσεων τομέων της οικονομίας.

Υποστηρίζει ότι η Ρωσία πρέπει να αντιδράσει στις απειλές για κυρώσεις των δυτικών χωρών μέσω ενός μποϊκοτάζ του δολαρίου, μια άποψη που το Κρεμλίνο απέρριψε ως υπερβολικά ακραία.

ΒΛΑΝΤΙΣΛΑΒ ΣΟΥΡΚΟΦ

Βλάντισλαβ Σούρκοφ – Συνεργάτης του ρώσου προέδρου

Ο Σούρκοφ, 49 ετών, είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας ιδεολόγος του Κρεμλίνου, που χαράσσει στρατηγική, ενώ θεωρείται ο αρχιτέκτονας του πολιτικού συστήματος που εγκαθίδρυσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας την περίοδο 2008- 2009. Αναπληρωτής προσωπάρχης του Πούτιν εκείνη την εποχή, ο Σούρκοφ ήταν γνωστός ως ο «γκρίζος καρδινάλιος» εξαιτίας της επιρροής που ασκούσε στον Πούτιν. Εργάστηκε στο παρασκήνιο για να βοηθήσει τον Πούτιν να εδραιώσει την εξουσία του, τιθασεύοντας τα μέσα ενημέρωσης, τοπικούς αξιωματούχους και φιλελεύθερους επικριτές του.

Ο Σούρκοφ απομακρύνθηκε από το Κρεμλίνο το 2011, όταν ο -προστατευόμενος του Πούτιν- Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έγινε πρόεδρος και παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Μάιο. Ο Πούτιν όμως τον επανέφερε το Σεπτέμβριο ορίζοντάς τον συνεργάτη του. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι του έχει ανατεθεί η χάραξη πολιτικής για τη Γεωργία, τη Νότια Οσσετία και την Αμπχαζία, ωστόσο θεωρείται πως εμπλέκεται και στην πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας.

Κάποιες πηγές λένε ότι υπήρξε ένας από τους συμβούλους του Πούτιν που τάχθηκε υπέρ της επέμβασης στην Κριμαία.

ΓΕΛΕΝΑ ΜΙΖΟΥΛΙΝΑ - ΡΩΣΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Γελένα Μιζουλίνα – Βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου

Η Μιζουλίνα, 59 ετών, είναι ένα συντηρητικό μέλος της ρωσικής Δούμας, της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου. Ως επικεφαλής της επιτροπής οικογενειακών θεμάτων, βρίσκεται πίσω από συντηρητικά νομοθετήματα περιλαμβανομένης της απαγόρευσης της «προπαγάνδας υπέρ των ομοφυλοφίλων» στους ανήλικους, που προκάλεσε κατακραυγή από πλευράς δυτικών κυβερνήσεων. Επίσης υποστήριξε την επιβολή περιορισμών στις αμβλώσεις και άλλα μέτρα που προωθούν τις αξίες της Ρωσικής Ορθόδοξης θρησκείας.

Πάνω απ' όλα, η Μιζουλίνα υπήρξε εμπνεύστρια ενός νομοσχεδίου που καθιστά ευκολότερο για τη Ρωσία να ενσωματώνει αυτόνομες περιοχές και ενός ακόμη που απλοποίησε τις διαδικασίες ώστε οι Ουκρανοί να αποκτούν τη ρωσική υπηκοότητα. «Οι αμερικανικές κυρώσεις συνιστούν εκδίκηση για τις απόψεις μου» υποστήριξε η ίδια.

ΑΝΤΡΕΙ ΚΛΙΣΑΣ - ΡΩΣΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Αντρέι Κλίσας – Βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου

Ο Κλίσας, 41 ετών, ήταν επικεφαλής της επιτροπής της Άνω Βουλής για το Σύνταγμα, τις νομικές και δικαστικές υποθέσεις και ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών από το Μάρτιο του 2012. «Με κολακεύει η προσοχή των αμερικανικών αρχών και το ότι είμαι παρέα με ανθρώπους που σέβομαι πολύ, γεγονός που με ικανοποιεί» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε αυτό το μήνα ότι ο Κλίσας υποστήριξε ότι ένα νομοσχέδιο έχει συνταχθεί το οποίο θα επιτρέπει τη δήμευση της ακίνητης περιουσίας και λογαριασμών ευρωπαϊκών ή αμερικανικών εταιρειών εφόσον επιβληθούν οι κυρώσεις.

ΛΕΟΝΙΝΤ ΣΛΟΥΤΣΚΙ - ΡΩΣΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Λεονίντ Σλούτσκι – Βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου

Ο Σλούτσκι, 46 ετών, είναι βουλευτής της Δούμα και πρόεδρος της επιτροπής για τις σχέσεις με τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους Ρώσους βουλευτές που υποσχέθηκαν ότι η Ρωσία θα προστατέψει τους συμπατριώτες της στην Κριμαία εάν κινδυνεύσουν. Χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ουκρανία μια «σύγκρουση πολιτισμών».

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΟΦ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ – Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας

Ο Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, 57 ετών, διετέλεσε πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας από το Μάρτιο του 2010 κι έχει περάσει 12 χρόνια ως βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο από το 1998. Υπήρξε υποστηρικτής της διοργάνωσης του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία αφού ο Σεργκέι Αξιόνοφ ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης της Κριμαίας την 27η Φεβρουαρίου. Είναι επί σειρά ετών πρόεδρος μιας κατασκευαστικής εταιρείας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑπεγκλωβισμός παιδιού από το βομβαρδισμένο του σπίτι (βίντεο)Σήμερα 18:12 | Ειδήσεις

Μία οικογένεια επλήγη από αεροπορικές επιδρομές με βόμβες βαρελιού.

Στέρτζον: ο Τζόνσον δεν μπορεί να κρατήσει τη Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά τη θέληση τηςΣήμερα 14:20 | Ειδήσεις

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, προειδοποίησε τον Βρετανό ομόλογο της, ότι δεν είναι σε θέση να εμποδίσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Στην τουρκική Βουλή η συμφωνία με τη ΛιβύηΣήμερα 07:29 | Ειδήσεις

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η τουρκική Βουλή καλείται να επικυρώσει τη συμφωνία με τη Λιβύη, για τα θαλάσσια σύνορα και ζητήματα ασφαλείας.

Η καθηγήτρια Ιστορίας, ήταν και “δασκάλα του σεξ”Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2019 10:35 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τις καταγγελίες κοιμόταν με σπουδαστές επί έξι χρόνια, τόσο πριν όσο και μετά τον γάμο της. Οι «πικάντικές» αποκαλύψεις της έρευνας των Αρχών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Προϋπολογισμός 2020: σημαντικές φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους19:01Υπέγραψε με την Μακάμπι Τελ Αβίβ ο Σφαιρόπουλος18:47Σύλληψη για εμπρησμό κτηρίου στην Ερμού18:33Κάλεσε την ΕΜΑΚ για να βγάλει ένα… πιτ μπουλ από το ΙΧ του18:20Απεγκλωβισμός παιδιού από το βομβαρδισμένο του σπίτι (βίντεο)18:06Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τον ΕΝΦΙΑ17:53Ο καιρός για τους αγρότες17:39Έπεσαν δακρυγόνα στο κλειστό του Αγίου Κοσμά (εικόνες)17:26“Διπλό” του Ατρόμητου στη Λάρισα17:12Το… “οπλοστάσιο” πίσω από το έγκλημα στις Θεσπιές (εικόνες)16:59Έκρυβε την ηρωίνη στο αυτοκίνητο (εικόνες)16:45Επιστρέφει το point system για τα ΙΧ16:32Πήγε στο δικαστήριο με όλο το νηπιαγωγείο για να δουν την υιοθεσία του (βίντεο)16:18“Ζεσταίνουν τις μηχανές” για μπλόκα οι αγρότες16:05Φωτιά στο νέο γήπεδο των Texas Rangers (βίντεο)15:51Έκρυβαν στην ντουλάπα… δεκάδες δενδρύλλια κάνναβης (εικόνες) 15:38Λευκωσία: κανένα επεισόδιο δε σημειώθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ15:24Συγκλονιστικές εικόνες από τις σεισμόπληκτες Φιλιππίνες (βίντεο)15:11Μητσοτάκης: δεν φοβάμαι ένα “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο14:58Έκαναν “γερή μπάζα” εξαπατώντας πολίτες 14:45
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο