Μετά την κηδεία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν
Δημοσίευση: 13 Μαρτίου 2014 10:17Δύο νεκροί στα επεισόδια που συγκλόνισαν την Τουρκία
Δύο νεκροί, ένας αστυνομικός και ένας νεαρός 22 ετών είναι ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων που συγκλόνισαν πολλές τουρκικές μεγαλουπόλεις, με αφορμή την κηδεία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν.
Ο 22χρονος Μπουράκ Καραμάνογλου σκοτώθηκε σε συγκρούσεις στην περιοχή Κουλακσίζ στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο αστυνομικός υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην πόλη Τουντζελί.
Η ανακοίνωση του θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά των αιματηρών ταραχών. Το αγόρι χτυπήθηκε από το μεταλλικό περίβλημα ενός δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του περασμένου καλοκαιριού στην Κωνσταντινούπολη και νοσηλευόταν μέχρι χθες σε κωματώδη κατάσταση.
Στο θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν αναφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μόνο… ως παράγοντα που επηρέασε αρνητικά το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Μιλώντας αργά το βράδυ στο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι «24», ο Ερντογάν ρωτήθηκε για την πορεία της οικονομίας. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος διατύπωσε την ερώτηση: «έχετε κάποια ανησυχία για την οικονομία, διότι ειδικά μετά την 17η Δεκεμβρίου και σήμερα για παράδειγμα με το θάνατο του Μπερκίν Ελβάν και τα γεγονότα που ακολούθησαν, υπήρξε κινητικότητα στην τιμή συναλλάγματος και το Χρηματιστήριο;»
Ο Ερντογάν απάντησε λέγοντας «Η Τουρκία τα έχει ξεπεράσει αυτά. Είναι παροδικά πράγματα που έρχονται και παρέρχονται σαν τον άνεμο. Είχαν κάνει τα ίδια πράγματα και τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο. Αλλά στη συνέχεια η οικονομία μπήκε στο δρόμο της. Σήμερα το πρωί υπήρξε μια κινητικότητα, αλλά το απόγευμα το Χρηματιστήριο επανήλθε στα κανονικά επίπεδα, όπως και το επιτόκιο. Δεν υπάρχει ζήτημα, διότι είναι σταθερή η βάση της τουρκικής οικονομίας. Υπάρχει σταθερότητα που οφείλεται στη σταθερή κυβέρνηση».
Σημειώνεται ότι η 17η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία είχαν γίνει προσαγωγές στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τη διαφθορά στην οποία εμπλέκονταν μεταξύ άλλων και συγγενικά πρόσωπα υπουργών. Έκτοτε η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την εισαγγελική αυτή έρευνα ως προσπάθεια του θρησκευτικού τάγματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν να πλήξει την κυβέρνηση μέσω των προσκείμενων σε αυτό αστυνομικούς και δικαστικούς.