LATEST NEWS
 
Κόσμος /Γενικά /

Βρετανία

Δημοσίευση: 03 Ιανουαρίου 2014 12:31

Η επιχείρηση Γκορμπατσόφ να γοητεύσει τη Θάτσερ

Φως στη τολμηρή προσπάθεια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να σώσει την εξασθενημένη Σοβιετική Ένωση, έριξε σήμερα η Βρετανία.

Γκορμπατσόφ - Θάτσερ

Η Βρετανία δημοσιοποίησε απόρρητα ως τώρα ντοκουμέντα που δείχνουν την προσπάθεια του Γκορμπατσόφ να σφυρηλατήσει καλύτερες σχέσεις με τη Δύση στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Γκορμπατσόφ, το 1984 ως κύριος υποψήφιος για τη διαδοχή του 73χρονου Κονσταντίν Τσερνιένκο, ήταν ελάχιστα γνωστός στο εξωτερικό όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο, πραγματοποιώντας το πρώτο σημαντικό ταξίδι του στην Ευρώπη. Τότε, είχε προσκληθεί από τη βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ και η επίσκεψή του το 1984 βοήθησε να αλλάξει η πορεία του Ψυχρού Πολέμου, καθώς έπεισε τη "Σιδηρά Κυρία" και το σύμμαχό της, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν, πως σύντομα μπορεί να αναλάμβανε επικεφαλής της Σοβιετικής Ένωσης ένας άνθρωπος με τον οποίο η Δύση θα μπορούσε να συναλλαγεί.

"Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορεί κανείς να κάνει δουλειές. Μάλλον μου άρεσε", ανέφερε η Θάτσερ στον Ρήγκαν σ' ένα σημείωμα με την ένδειξη "εμπιστευτικό" έπειτα από ώρες συζήτησης με τον Γκορμπατσόφ για την κούρσα των εξοπλισμών κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι τελείως αφοσιωμένος στο σοβιετικό σύστημα, αλλά είναι επίσης έτοιμος να ακούσει και να έχει έναν αυθεντικό διάλογο και να σχηματίσει άποψη ο ίδιος", είπε η Θάτσερ στον Ρήγκαν.

Μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση, η Θάτσερ μετέβη στο Καμπ Ντέιβιντ για να πείσει τον Ρήγκαν ότι ο Γκορμπατσόφ θα είναι διαφορετικός απ' ό,τι ήταν ηγέτες του Κρεμλίνου όπως ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ο Γιούρι Αντρόποφ ή ο Τσερνιένκο, ο οποίος ήταν τόσο άρρωστος ώστε συχνά έχανε συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου.

Οι φάκελοι του 1984 δείχνουν την Θάτσερ να χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ, μια απεργία των ανθρακωρύχων στη Βρετανία και την υψηλή πολιτική της βολιδοσκόπησης του πιθανού επόμενου ηγέτη του ισχυρότερου αντιπάλου της Δύσης.

Βάσει ενός κανόνα γνωστού στη Βρετανία ως ο κανόνας των 30 ετών, οι περίπου 500 φάκελοι από το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου και το Γραφείο του Πρωθυπουργού θεωρήθηκαν το 1984 αρκετά ευαίσθητοι ώστε να κρατηθούν απόρρητοι για 30 χρόνια βάσει του Νόμου περί Δημοσίων Αρχείων.

Ευαίσθητα βρετανικά ντοκουμέντα τηρούνταν απόρρητα για μισό αιώνα βάσει κανονισμών που υιοθετήθηκαν επί πρωθυπουργίας Χάρολντ Μακμίλαν αμέσως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως το διάστημα αυτό μειώθηκε στα 30 χρόνια επί πρωθυπουργίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον. Τα τελευταία χρόνια ο κανόνας μειώθηκε στα 20 χρόνια, αν και εξαιρετικά ευαίσθητα έγγραφα μπορεί να τηρηθούν απόρρητα για μεγαλύτερο διάστημα με την άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης.

Σε αντίθεση με τη στασιμότητα της μπρεζνιεφικής περιόδου, ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος ήταν τότε μόλις 53 ετών, και η κομψή σύζυγός του Ραΐσα έπεισαν την Θάτσερ πως, αν γινόταν ηγέτης της ΕΣΣΔ, θα μπορούσε να προσφέρει στη Δύση ένα άνοιγμα έπειτα από χρόνια αδιεξόδου. Στην έπαυλη του 16ου αιώνα που αποτελεί την εξοχική κατοικία των βρετανών ηγετών και είναι γνωστή ως Τσέκερς, η Θάτσερ μίλησε με τον Γκορμπατσόφ επί ώρες για τους περιορισμούς στη μετανάστευση των εβραίων, την τύχη διαφωνούντων όπως ο φυσικός Αντρέι Ζαχάροφ και τα πλεονεκτήματα του καπιταλισμού και του κομμουνισμού.

Η Θάτσερ είπε πως βρετανοί συνδικαλιστές ηγέτες όπως ο Άρθουρ Σκάρτζιλ δυσφημούν τον κομμουνισμό, καθώς δεν διεξάγουν εκλογές και εκφοβίζουν τους ανθρακωρύχους για να απεργήσουν. Υπαινίχθηκε επίσης πως υπάρχει ενδεχομένως σοβιετική οικονομική βοήθεια προς τα συνδικάτα, σύμφωνα με σημειώσεις που κρατούσαν κατά τη συνάντηση οι σύμβουλοί της.

Ο Γκορμπατσόφ είπε πως η Θάτσερ δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλο παρά τη Βρετανία για τα προβλήματά της και πως η Σοβιετική Ένωση δεν είχε μεταβιβάσει κεφάλαια στο Εθνικό Συνδικάτο Ανθρακωρύχων, προσθέτοντας, "καθ' όσα γνωρίζω", στην απάντησή του αφού έριξε μια "λοξή ματιά", όπως σημειώνουν οι βρετανοί αξιωματούχοι, στο σύμβουλό του. Δεν είναι σαφές αν η Θάτσερ είπε το ανέκδοτο που της είχε προτείνει ένας από τους συμβούλους της από μια από τις επιστολές του Καρλ Μαρξ προς τον Φρίντριχ Ένγκελς, ο οποίος θυμόταν πως η μητέρα του, τού είχε πει κάποτε: "Μακάρι ο Καρλ να είχε κάνει Κεφάλαιο ... αντί να γράψει απλώς γι' αυτό".

Μετά το γεύμα που ολοκληρώθηκε με μια πρόποση για την καλή ατμόσφαιρα της συνάντησης, οι Γκορμπατσόφ και Θάτσερ έδωσαν μια πολύ πιο ιδιωτική μάχη -- συνοδεία καφέ στο καθιστικό-- σχετικά με την κούρσα των εξοπλισμών ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για πάνω από τρεις ώρες, ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος σε κάποια στιγμή έδειξε στην Θάτσερ ένα ολοσέλιδο γράφημα των "Νιού Γιόρκ Τάιμς" που εικόνιζε τη δύναμη πυρός των πυρηνικών οπλοστασίων των υπερδυνάμεων, εξέθεσε στην ιδιαίτερα μαχητική πρωθυπουργό τη φρίκη ενός πυρηνικού χειμώνα.  Επικαλούμενος μια δυσνόητη ρωσική παροιμία, ο Γκορμπατσόφ είπε στην Θάτσερ: "Μια φορά το χρόνο, ακόμη κι ένα άδειο όπλο μπορεί να εκπυρσοκροτήσει".

Η Θάτσερ αντέταξε πως πιστεύει ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν δύναμη αποτροπής και πως η Πρωτοβουλία Στρατηγικής Άμυνας του Ρήγκαν, γνωστή ως "Πόλεμος των Άστρων", ήταν μια έκφραση του "ονείρου" του για ειρήνη.

Ο Γκορμπατσόφ δήλωσε κατηγορηματικά πως, παρά το γεγονός ότι δεν είχε διεξαχθεί σύνοδος κορυφής ανάμεσα σ' έναν αμερικανό πρόεδρο και ένα γενικό γραμματέα του ΚΚΣΕ αφότου ο Τζίμι Κάρτερ συναντήθηκε με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ το 1979, το Κρεμλίνο είχε αποφασίσει να δώσει προτεραιότητα στο "υψηλότερο ιδανικό" της ειρήνης, στις συνομιλίες που θα διεξάγονταν το 1985.

Η Θάτσερ, η οποία πέθανε πέρυσι σε ηλικία 87 ετών, είπε στον Ρήγκαν πως εντυπωσιάστηκε από την έντονη προσωπικότητα του Γκορμπατσόφ, την προθυμία του να συζητήσει και την πιθανόν ακόμη πιο έντονη προσωπικότητα της συζύγου του. "Η σύζυγός του απέχει πολύ από τη συνηθισμένη σοβιετική γυναίκα", έγραψε ο ιδιαίτερος γραμματέας της Θάτσερ, ο Τσαρλς Πάουελ, σε ένα σημείωμά του προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Σουλτς. "Το διδακτορικό της στη Φιλοσοφία δεν μπορεί να κρύψει μια φιλική και ελκυστική προσωπικότητα με εντυπωσιακά ευρεία γνώση της σύγχρονης κλασικής και της αγγλικής λογοτεχνίας".

Ο Ρήγκαν και ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος έγινε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης στις 11 Μαρτίου 1985, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου 1985 στη Γενεύη. Μετά τη συζήτηση με τον Γκορμπατσόφ, η Θάτσερ μετέβη στην Κίνα για συνομιλίες σχετικά με το Χονγκ Κονγκ. Όμως οι συνεργάτες της σάστισαν όταν ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος συνέχιζε την επίσκεψή του στη Βρετανία, εμφανίσθηκε απρόσκλητος στην Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας να δει την περίφημη μαύρη πόρτα του αριθμού 10.

Ο μελλοντικός ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης κατάφερε να μπει στο μπροστινό χολ και έφυγε "με ευχάριστη διάθεση" πριν εμφανισθεί κάποιος από τους ιδιαιτέρους γραμματείς της Θάτσερ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔίκη Τραμπ: Ένορκος απαλλάχθηκε γιατί διέρρευσαν στοιχεία της ταυτότητας τηςΧθες 18:21 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, ζήτησε από τα ΜΜΕ που καλύπτουν τη δίκη, να επιδείξουν «καλή θέληση» και να αποφεύγουν να δίνουν περιγραφές των ενόρκων.

Μέση Ανατολή: Ο ΥΠΕΞ του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη incognitoΧθες 14:59 | Ειδήσεις

Γιατί θεώρησε φιλόξενο το διπλωματικό περιβάλλον της Τουρκίας μετά από τις δηλώσεις Ερντογάν.

Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνιαΧθες 22:15 | Ειδήσεις

Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην καθημερινή ζωή της πολύπαθης χώρας βρήκε σήμερα, μετά από 43 χρόνια, τους υπαίτιούς της.

Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την ΤουρκίαΧθες 07:20 | Ειδήσεις

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα για την Τουρκία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο