LATEST NEWS
 
Κόσμος /Αφρική /

Αίγυπτος

Δημοσίευση: 28 Δεκεμβρίου 2013 13:34

Συγκρούσεις στο πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ του Καΐρου

Αιγύπτιοι φοιτητές πιστοί στους Αδελφούς Μουσουλμάνους έδωσαν μάχη με την αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη Αλ-Αζχάρ στο Κάιρο και πυρπόλησαν δύο κτίρια.

Αίγυπτος - Επεισόδια

Ένας φοιτητής σκοτώθηκε όταν υποστηρικτές των Αδελφών Μοσυουλμάνων συγκρούσθηκαν με την αιγυπτιακή αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη Αλ-Αζχάρ. Η κρατική εφημερίδα Αλ-Αχράμ ανέφερε πως οι συγκρούσεις άρχισαν όταν δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν φοιτητές που υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και εμπόδιζαν τους συμφοιτητές τους να μπουν στα κτίρια του πανεπιστημίου για να δώσουν εξετάσεις. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες στις οποίες στήλες μαύρου καπνού φαίνονται να υψώνονται από το κτίριο της Εμπορικής Σχολής και μετέδωσε πως "τρομοκράτες φοιτητές" έβαλαν επίσης φωτιά στο κτίριο της Γεωργικής Σχολής.

Σύμφωνα με πηγή στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας, η πυρκαγιά στην Εμπορική Σχολή προκάλεσε ζημιές σε δύο ορόφους και στη συνέχεια κατασβέσθηκε από τους πυροσβέστες, ενώ κατά το επεισόδιο αυτό δεν υπήρξαν θύματα ούτε έγιναν συλλήψεις.

Το Αλ-Αζχάρ, ένα κέντρο σουνιτικών ισλαμικών σπουδών με μεγάλο κύρος, είναι εδώ και μήνες θέατρο διαμαρτυριών εναντίον αυτού που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποκαλούν "στρατιωτικό πραξικόπημα" το οποίο ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έπειτα από ένα χρόνο στην εξουσία. Οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων έχουν στραφεί κατά της ηγεσίας του Αλ-Αζχάρ επειδή υποστήριξε το στρατό στην ανατροπή του Μόρσι.

Ο Σαϊμάα Μουνίρ, μέλος των "Φοιτητών Κατά του Πραξικοπήματος" που υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, δήλωσε πως ο Χάλεντ αλ-Χαντάντ σκοτώθηκε από τραύμα, αν και δεν είναι σαφές αν επλήγη από σκάγια ή άλλο είδος πυρομαχικού. Τα επεισόδια σημειώνονται έπειτα από μια ημέρα συγκρούσεων σε όλη τη χώρα, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων βγήκαν χθες, Παρασκευή, στους δρόμους αφού η κυβέρνηση χαρακτήρισε την οργάνωσή τους "τρομοκρατική", μια κίνηση που αυξάνει τις ποινές γι' αυτούς που κινητοποιούνται εναντίον της κυβέρνησης η οποία σχηματίσθηκε αφού ο στρατός ανέτρεψε τον Μόρσι, τον Ιούλιο, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του.

Οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων κινδυνεύουν πλέον να τους επιβληθεί η ποινή του θανάτου για "τρομοκρατία", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Χάνι Αμπντέλ Λατίφ.

Η διευρυνόμενη καταστολή εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος, το οποίο εξελέγη στην εξουσία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, έχει αυξήσει την ένταση στη χώρα.

Η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να καταστείλει τους διαφωνούντες πριν από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα για ένα νέο σύνταγμα, ένα βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Χιλιάδες μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων έχουν συλληφθεί. Διακόσιοι εξήντα πέντε υποστηρικτές τους συνελήφθησαν μόνο χθες, με βάση το νέο χαρακτηρισμό της οργάνωσης.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι ο χαρακτηρισμός των Αδελφών Μουσουλμάνων από την κυβέρνηση ως τρομοκρατικής οργάνωσης αποφασίσθηκε με "πολιτικά κίνητρα" και στοχεύει στον τερματισμό όλων των δραστηριοτήτων του κινήματος.

"Σπεύδοντας να κατηγορήσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους χωρίς έρευνες ή στοιχεία, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει μόνο κίνητρο την επιθυμία της να συντρίψει ένα μεγάλο αντιπολιτευόμενο κίνημα", δήλωσε η Σάρα Λι Ουίτσον του Παρατηρητηρίου, που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη.

Μια συντηρητική εκτίμηση ανεβάζει το συνολικό απολογισμό των νεκρών αφότου ο Μόρσι ανατράπηκε σε πολύ πάνω από 1.500. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν υποστηρικτές του Μόρσι, ανάμεσα στους οποίους και εκατοντάδες άνθρωποι που σκοτώθηκαν από σφαίρες όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν μια αγρυπνία διαμαρτυρίας έξω από τέμενος του Καΐρου.

Τουλάχιστον 350 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί επίσης σε βομβιστικές επιθέσεις και από σφαίρες μετά την πτώση του Μόρσι. Το κράτος τούς έχει ανακηρύξει μάρτυρες ενός πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άλιμος: Συνελήφθη καταζητούμενος στη Βρετανία11:55ΑΑΔΕ – Πρατήρια καυσίμων: Νέο σύστημα εισροών – εκροών από τις 12 Ιουνίου11:40Δίκη για το Μάτι: Δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες11:26ΚΑΕ Ολυμπιακός: Συνελήφθη ο αντιπρόεδρος μετά τη μήνυση της κόρης του Γιαννακοπούλου11:11Πανελλαδικές Εξετάσεις: Τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική10:59ΠΑΟΚ: Σενάριο από Τουρκία για Κοτάρσκι και Γαλατάσαραϊ10:46Νιγηρία: Δεκάδες παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε εγκατάσταση εξόρυξης άμμου10:32Κυριακή Γρίβα - Δικηγόρος οικογένειας: Θα υπάρξουν και συλλήψεις μαρτύρων10:17Μητέρα Κυριακής Γρίβα: Έχω να αντιμετωπίσω αισχρές δικαιολογίες και ειρωνικές συγνώμες10:03Ιαπωνία: Επιστήμονες δημιούργησαν πλαστικό που διαλύεται εντός ωρών στη θάλασσα09:47Βρούτσης: Δεν είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη παρουσία Γιαννακόπουλου – Αγγελόπουλων09:33Μετρό Θεσσαλονίκης: Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα - Κανονικά η κυκλοφορία09:20Φωκίδα: Φίδι δάγκωσε ηλικιωμένη γυναίκα στην αυλή του σπιτιού της09:06Κέρκυρα: Οδηγός μηχανής ξεψύχησε στην άσφαλτο08:53Red Bull Showrun by ALUMIL: Το motorsports event που συγκλόνισε την Αθήνα 08:39Μετρό Θεσσαλονίκης: Ποιος σταθμός θα μείνει προσωρινά κλειστός08:25Δυναμικό ξεκίνημα για το επετειακό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260!08:11Πάτρα: Απόπειρα εμπρησμού καταστήματος τα ξημερώματα (εικόνες)07:58Στο συνέδριο της ΠΟΞ στη Σαντορίνη η υπουργός Τουρισμού 07:44Σεισμός στην Καλαμάτα07:31
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο