Κλιματικοί πρόσφυγες
Δημοσίευση: 23 Οκτωβρίου 2013 17:38Μη κατοικήσιμες πόλεις Νέα Υόρκη και Λονδίνο σε 45 χρόνια
Τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από ανθρωπογενείς δραστηριότητες καταγράφει έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαβάης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιφέρει ανθρωπιστική κρίση με εκατοντάδες εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη ενδέχεται να εξαφανιστεί και κάθε ίχνος ζωής.
Η κατάσταση, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Υπογραμμίζουν πως «οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμαστούν για έναν κόσμο όπου τα πιο ψυχρά χρόνια θα είναι θερμότερα από αυτά που έχουν καταγραφεί στη μνήμη μας ως τα πιο ζεστά».
Υποστηρίζουν, επίσης, ότι όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για τη μείωση των εκπομπών ρύπων δεν μπορούν, πλέον, να αποτρέψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η έρευνα δείχνει ότι εαν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός εκπομπής ρύπων, η Νέα Υόρκη θα αρχίσει να βιώνει δραματικές θερμοκρασίες από το 2047, το Λος Άντζελες από το 2048 και το Λονδίνο από το 2056.
Ωστόσο, εαν οι εκπομπές ρύπων σταθεροποιηθούν, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα πλήξουν τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, περίπου τρείς δεκαετίες αργότερα.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι εως το 2043, 147 πόλεις θα ζούν σε θερμοκρασίες ρεκόρ.
Στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής θα βρεθούν αρχικά οι τροπικές περιοχές, με την Ινδονησία να "βράζει" σε υψηλές θερμοκρασίες από το 2020.
Τέλος, η μελέτη υποστηρίζει ότι εως το 2050 ένα έως πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές με πρωτοφανές κλίμα. Οι περιοχές αυτές έχουν συμβάλλει λιγότερο απ’ όλους στην κλιματική αλλαγή αλλά δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.