LATEST NEWS
 
Αθλητικά /Ευρωμπάσκετ 2015 /

Εθνική Ελλάδος

Δημοσίευση: 02 Σεπτεμβρίου 2015 08:14 | Ανανέωση: 03 Σεπτεμβρίου 2015 19:22

Φώτης Κατσικάρης: ο …μαέστρος της «επίσημης αγαπημένης»

Ανέλαβε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής μας τον Ιούνιο του 2014, με βασικό στόχο να την επαναφέρει και να την κρατήσει στον δρόμο των επιτυχιών.

Φώτης Κατσικάρης - προπονητής - Εθνική Ελλάδος - μπάσκετ

Ο 48χρονος Φώτης Κατσικάρης, μετρά ήδη 33 χρόνια στα επίσημα σαλόνια του μπάσκετ, έχοντας κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Α1, ως παίκτης του Ιωνικού Νικαίας, σε ηλικία μόλις 15 ετών. 

Μαζί με εκείνο το πρώτο παιχνίδι ο, γεννημένος στις 16 Μαΐου 1967, ομοσπονδιακός τεχνικός σήμερα, έπαιξε σε συνολικά 197 παιχνίδια της Α1, με τις φανέλες του Ιωνικού, του Σπόρτιγκ, του Ηρακλείου και επί έξι χρόνια της ΑΕΚ. 

Αποχώρησε από τα παρκέ το 1998 για να πάει «δύο βήματα» μακριά, μια ανάσα έξω από την γραμμή του αγωνιστικού χώρου, πιάνοντας θέση στον πάγκο, ξεκινώντας από βοηθός προπονητή στην ΑΕΚ.

Από το 1999 έως και το 2003 διατέλεσε βοηθός του Ντούσαν Ίβκοβιτς και του Ντράγκαν Σάκοτα στην ΑΕΚ, στην πιο επιτυχημένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της ομάδας, καθώς κατέκτησε 1 πρωτάθλημα και 2 Κύπελλα Ελλάδας, αλλά και 1 Κύπελλο Σαπόρτα.

Μετά από πέντε χρόνια, από «πρώτο βιολί» επάξια προβιβάστηκε σε «μαέστρο» του πάγκου, αναλαμβάνοντας το 2003 προπονητής της «Ένωσης», πόστο που διατήρησε μέχρι το 2005. Σε αυτές τις σεζόν, ανέδειξε νέους παίκτες όπως ο Νίκος Ζήσης και ο Γιάννης Μπουρούσης, που τους έχει πάρει μαζί του στο Ζάγκρεμπ, ενώ οδήγησε την ΑΕΚ στους τελικούς των πλέι οφ στο ελληνικό πρωτάθλημα και στη φάση των «16» της Ευρωλίγκας την χρονιά πριν αποχωρήσει. 

Φώτης Κατσικάρης - προπονητής - Εθνική Ελλάδος - μπάσκετ

Ακολούθησαν τα ταξίδια στο εξωτερικό για τον Φώτη Κατσικάρη. Ξεκίνησε από την Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης (2005-2006), μετακόμισε στην Βαλένθια (2006-2008), «παλινόστησε» για μια χρονιά στον Άρη (2009-2010) και ακολούθησε μια άκρως επιτυχημένη θητεία στην Μπιλμπάο (2010-2013), κατά την οποία οδήγησε τους Βάσκους σε ιστορικές - για τον σύλλογο - επιτυχίες, με κορυφαία την κατάκτηση της 2ης θέσης στο ισπανικό πρωτάθλημα, την περίοδο 2010-2011. 

Παράλληλα με το τιμόνι της Μπιλμπάο, την σεζόν 2012-2013, συμφώνησε να αναλάβει, αρχής γενομένης από το Ευρωμπάσκετ του 2013 στην Σλοβενία,  προπονητής της εθνικής ομάδας της Ρωσίας, όμως παραιτήθηκε μετά από την απομάκρυνση τον γενικού διευθυντή της ομάδας. 

Τον Ιούνιο του 2014, ο ομοσπονδιακός τεχνικός ανέλαβε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής μας, με βασικό στόχο να την επαναφέρει και να την κρατήσει στον δρόμο των επιτυχιών.

Φώτης Κατσικάρης - προπονητής - Εθνική Ελλάδος - μπάσκετ

Επί των ημερών του στην Εθνική οι διεθνείς άρχισαν να γίνονται ξανά «ομάδα». Στις λίγες εβδομάδες που ανέλαβε μέχρι το Μουντομπάσκετ, πρόλαβε να δώσει νέα πνοή στους παίκτες και να «δέσει» τα αστέρια της, δυστυχώς όμως η «επίσημη αγαπημένη» έπεσε τότε στον …λάθος αντίπαλο, την πανίσχυρη Σερβία που έφτασε ως τον τελικό.

Η Εθνική μας δεν κατόρθωσε να περάσει στους «8», όμως η «καλή αρχή» είχε γίνει κι η δουλειά συνεχίστηκε μέχρι τώρα, οδηγώντας την Εθνική σε μια εξαιρετικά καλή κατάσταση, όπως απέδειξαν και οι αγώνες της στο Ακρόπολις, την τελευταία πρόβα πριν το πρώτο ματς του Ευρωμπάσκετ και το σκληρό πρόγραμμα των διεθνών.

Φώτης Κατσικάρης - προπονητής - Εθνική Ελλάδος - μπάσκετ

Υπό την μπαγκέτα του Φώτη Κατσικάρη, έχουν «μπλέξει» επιδέξια αποδόσεις στο παρκέ και χαρακτήρες «λαμπερών αστέρων», με το σύνολο να δείχνει μια πραγματική «ομάδα»: με κοινή αντίληψη και, διάθεση  συνεργασίας και συναδελφικότητας στο παιχνίδι και καλή διάθεση που εμψυχώνει τους αθλητές, που ξεκινά από τις άριστες διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών της «επίσημης αγαπημένης», στις οποίες δίνει σημασία και ο κόουτς που στόχο έχει να βελτιώσει κι άλλο την ομοιογένεια και την ομαδικότητα της ομάδας, ώστε όλοι οι διεθνείς να χορεύουν στον ίδιο ρυθμό, αυτόν που θα φέρει την διάκριση που όλοι προσδοκούμε.

Μία "ανάσα" πριν από την μεγάλη μάχη, ο Φώτης Κατσικάρης αναλύει την τακτική, τους στόχους και τις προσδοκίες του σε μια αποκλειστική συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, που θα μεταδοθεί το βράδυ της Παρασκευής, στην πρεμιέρα της εκπομπής «Ευρωμπάσκετ 2015», με τον Παναγιώτη Περπερίδη.

Στείλε το σχολιό σου
Για να καταχωρήσετε σχόλιο πρέπει να είσατε συνδεδεμένος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε
Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο