Μιχαηλίδης στον ΑΝΤ1: οι Εισαγγελείς δεν θα χαριστούν σε κανέναν για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Παραδείγματα με τα οποία θέλει να καταδείξει τα «προβλήματα» που θα προκαλέσει η ηπιότερη αντιμετώπιση σοβαρών αδικημάτων, εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα , ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχαηλίδης, αφού επεσήμανε τον κίνδυνο παραγραφής σοβαρών αδικημάτων, είπε ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις, «εάν κάποιος κλέψει ένα, δύο ή περισσότερα αυτοκίνητα, μπροστά στα μάτια αστυνομικού που εκτελεί υπηρεσία, ο ένστολος δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή κίνηση για να τον συλλάβει, εάν δεν υπάρχει έγκληση από κάποιον».
Είπε ακόμη ότι «αν κάποιος πάει σε μια εκκλησία και οι εικόνες που κλέψει έχουν αξία κάτω από 120.000 ευρώ, δεν θα διωχθεί αυτεπάγγελτα, διότι πλέον δεν θα είναι κακούργημα η πράξη του και η όποια διαδικασία εναντίον του θα μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν εγκλήσεως»
Ερωτηθείς για την δίωξη σε περιπτώσεις βιασμών, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «έχει πρόβλημα», αναφερόμενος παράλληλα σε διαβεβαίωση του Υπ. Δικαιοσύνης ότι η διάταξη θα αναδιατυπωθεί.
Για το αδίκημα της «απιστίας εις βάρος του Δημοσίου», εφόσον υιοθετηθούν οι αλλαγές που προτείνονται από την Επιτροπή, τότε, όπως είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, «π.χ. ο Δήμαρχος μιας μεγάλης πόλης την ζημιώνει από πρόθεση με ένα μεγάλο ποσό, επί παραδείγματι 5 εκ. ευρώ. Ο Δήμαρχος δεν θα διωχθεί αυτεπαγγέλτως, αλλά θα πρέπει να υπάρχει έγκληση για να γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή θα πρέπει ο Δήμαρχος να μηνύσει τον… εαυτό του!». Όπως αποκάλυψε, επικοινώνησε μαζί του προ ημερών ο Υπ. Δικαιοσύνης, λέγοντας του ότι «έχει δίκιο η Ένωση Εισαγγελέων και αυτό θα αλλάξει».
Για το αδίκημα της ρίψης μολότοφ και της έκρηξης, το οποίο από κακούργημα έγινε πλημμέλημα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «εάν κάποιος πάει νύχτα στην Πανεπιστημίου και με βόμβες μολότοφ βάλει φωτιά σε όλα τα καταστήματα, χωρίς να κινδυνεύσει άνθρωπος, τότε το αδίκημα δεν θα είναι κακούργημα, αλλά πλημμέλημα», σημειώνοντας ότι η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στον δράστη θα είναι φυλάκιση 5 ετών, υπογραμμίζοντας ότι «με βάση το ισχύον πλαίσιο, μπορεί αφού εκτίσει το 1/10 της ποινής του, να ζητήσει να αποφυλακιστεί και να προσφέρει κοινωφελή εργασία».
Επεσήμανε ακόμη ότι κάποια αδικήματα, «που είναι απολιθώματα μιας άλλης εποχής, καταργούνται, όπως οι διατάξεις για την τιμωρία περί καταχραστών του Δημοσίου, με βάση τις οποίες τιμωρήθηκε πχ. η καθαρίστρια από τον Βόλο», κάτι με το οποίο είναι απόλυτα σύμφωνα η Ένωση Εισαγγελέων.
Ερωτηθείς για τις αλλαγές που αφορούν την ποινική μεταχείριση υπαίτιων καταστροφών, όπως οι τραγωδίες στην Μάνδρα και στο Μάτι, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος είπε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που προετοιμάζει και προτείνει τις μετατροπές στον Ποινικό Κώδικα εργάζεται αρκετά χρόνια και με αλλαγές στα μέλη της, ενώ στέλνοντας μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες ανέφερε σε ότι αφορά την στάση της Ένωσης «εμείς δεν θα χαριστούμε σε κανέναν».