Τρομο-υστερία από την αποστολή ύποπτων φακέλων
Συναγερμό έχουν προκαλέσει στις Αρχές οι αποστολές ύποπτων φακέλων σε διάφορα σημεία της χώρας, λίγες ώρες μετά το περιστατικό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
Άλλοι τέσσερις φάκελοι εντοπίστηκαν στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου, στη Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΣΕΛΕΤΕ) στο Μαρούσι, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στα ΕΛΤΑ της Κέρκυρας.
Όπως και στην περίπτωση του πρώτου φακέλου στη Λέσβο, ο αποστολές εμφανιζόταν να είναι από την Ινδία.
Ο ΑΝΤ1 επικοινώνησε με τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος δήλωσε πως παρέλαβε τον ύποπτο φάκελο χθες το βράδυ, τον άνοιξε και δεν είχε μέσα ύποπτη σκόνη, παρά μόνο κάποια προπαγανδιστικά φυλλάδια. Δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα, αλλά βλέποντας την έκταση που πήρε το θέμα, ενημέρωσε τις Αστυνομικές Αρχές, στις οποίες παρέδωσε τον φάκελο.
Ο ύποπτος φάκελος που βρέθηκε στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου δεν ανοίχτηκε και εστάλη για εξέταση στο Γενικό Χημείου του Κράτους.
Φάκελος που φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία, με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ της Κέρκυρας. Όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο τέθηκαν προσωρινά σε καραντίνα.
Λίγο μετά τις 13:00 οι Αρχές ενημερώθηκαν και για την ύπαρξη ενός ύποπτου φακέλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο.
Μία ώρα αργότερα, έγινε γνωστό πως φάκελος ανάλογου περιεχομένου εστάλη και στη Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΣΕΛΕΤΕ) στο Μαρούσι.
Λίγο μετά τις 16:00, η Αστυνομία ενημέρωσε ότι εντοπίστηκαν άλλοι δύο φάκελλοι, οι οποίοι εστάλησαν στα ΤΕΙ Κεφαλονιάς και Άρτας.
Όπως έγινε γνωστό απο αστυνομικές πηγές, υπήρξε αποστολή άλλων τριών ύποπτων φακέλων. Ο ένας έφθασε στο ΤΕΙ Κοζάνης το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ανοίχθηκε και διαπιστώθηκε ότι περιείχε φυλλάδια. Ο φάκελος πετάχτηκε και ο παραλήπτης κράτησε τα φυλλάδια, ενώ όπως αναφέρεται ευτυχώς ο άνθρωπος που ήρθε σε επαφή με τον φάκελο δεν έχει εμφανίσει κάποιο περίεργο σύμπτωμα.
Ακόμη ένας ύποπτος φάκελος, απο τον ίδιο αποστολέα, βρέθηκε στο Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στην Αθήνα, ενώ ένας τρίτος είχε παραλήπτη στο Πανεπιστήμιο "¨Μακεδονία".
Ο 12ος ύποπτος φάκελος εντοπίστηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Σπάρτη, με παραλήπτη καθηγητή του οικείου τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Υπενθυμίζεται, ότι κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικών απειλών, μετέβη μαζί με ειδικούς του “Δημόκριτου” στη Μυτιλήνη για να παραλάβει τον ύποπτο φάκελο που εστάλη στο Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συνολικά πέντε από τα επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του, παραμένουν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.
Ανακοίνωση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται "Στο Κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη εντοπίσθηκε εχθές, μεσημβρινές ώρες, ύποπτος φάκελος, με άγνωστο αποστολέα από την Ινδία, ο οποίος είχε ως αποδέκτη την Πρύτανη του Πανεπιστημίου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, ενώ μετέβη με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενο από ειδικούς στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.
Ο φάκελος μεταφέρθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης. Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Παρόμοιοι φάκελοι με αυτόν της Μυτιλήνης εντοπίσθηκαν σήμερα σε σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με κοινά χαρακτηριστικά (άγνωστος αποστολέας από Ινδία), για τους οποίους ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία. Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων και συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην τον ανοίγετε και να ενημερώνετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα. Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στο χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες".