LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 05 Οκτωβρίου 2018 16:55

Επεισόδια, αντιδράσεις και “πονοκέφαλοι” για το Προσφυγικό

Συμπλοκές με μαχαιρώματα σε hot spot, επικρίσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, “φωτιές” σε τοπικές κοινωνίες και η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου.

Λέσβος - Μόρια - επεισόδια

“Πονοκέφαλο” προκαλεί στο Μαξίμου η διαχείριση του Προσφυγικού, με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, να παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι από πολύ δύσκολη έως οριακή, λόγω και των αυξημένων ροών από την αρχή του έτους.

Στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλή για την όξυνση του προσφυγικού προβλήματος, ο κ. Βίτσας τόνισε πως δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να δημιουργήσει κι άλλο κέντρο ταυτοποίησης και υποδοχής είτε στη Λέσβο είτε σε άλλα νησιά. «Προτιμώ την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου», ανέφερε.

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Κούμι Ναϊντού, ο οποίος επισκέφθηκε τον καταυλισμό της Μόριας. Χαρακτήρισε «πραγματικά σοκαριστική» την κατάσταση που αντίκρισε, επισημαίνοντας πως είναι ντροπή οι άνθρωποι αυτοί να περιμένουν 4 ώρες στην ουρά για λίγο φαγητό.

Στη Χίο περισσότεροι από 1.100 γονείς ζητούν με εξώδικο στο Yπουργείο Παιδείας και στον δήμαρχο του νησιού να μην λειτουργήσουν δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων στα σχολεία, αλλά να δημιουργηθούν μέσα στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ.

Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την εκκένωση εγκαταλελειμμένου κτίριο, στο οποίο είχαν καταφύγει πρόσφυγες και μετανάστες.

Από το κτίριο απομακρύνθηκαν 70 άνθρωποι, που ζούσαν εκεί κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ η Αστυνομία προχώρησε σε 22 προσαγωγές αλλοδαπών.

Όλα αυτά στον απόηχο των άγριων επεισοδίων που ξέσπασαν, το βράδυ της Πέμπτης, στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά. Εκτυλίχθηκαν μάχες σώμα με σώμα, κατά τις οποίες ένας νεαρός δέχτηκε μαχαιριά στα πλευρά και διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Σε ότι αφορά την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων, όπως ανακοίνωσε το ΥΕΘΑ, στις 4 Οκτωβρίου 2018 διαμένουν σε 30 δομές διαχείρισης ΕΔ,  30.858 πρόσφυγες/μετανάστες, με δυνατότητα φιλοξενίας 25. 755 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κω, Κατσικά Ιωαννίνων και Παλαιάς Γεωργικής Σχολής Σερρών έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς). Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για τις 4 Οκτωβρίου 2018 ανέλαβαν το έργο της παροχής 15.985 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 361 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους πρόσφυγες/μετανάστες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ. 

Εν τω μεταξύ, ακόμη 250 άνθρωποι πέρασαν την Πέμπτη από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, αυξάνοντας σε πάνω από 18.841 τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου.

Προσφυγικό

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην διάρκεια του Σεπτεμβρίου, επέστεψαν στις χώρες καταγωγής τους συνολικά 966 αλλοδαποί, ανεβάζοντας σε 9.831 άτομα τον συνολικό αριθμό όσων έχουν επιστραφεί στις χώρες τους στο πρώτο 9μηνο του 2018, «μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από την Ελληνική Αστυνομία». Ενδεικτικά, τον Σεπτέμβριο ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (486 άτομα), το Ιράκ (139), την Γεωργία (79), το Πακιστάν (69), το Ιράν (53), την Τουρκία (20), την Αλγερία (18) και τη Συρία (12).


Εξηγήσεις για τα προσφυγικά κονδύλια ζητά η Αντιπολίτευση

Να πέσει άπλετο φως στις “σκιές” γύρω από διαχείριση του προσφυγικών κονδυλίων ζητούν Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι.

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε «για πολλοστή φορά, έχουμε μια Κυβέρνηση που δεν εστιάζει στην ουσία των καταγγελιών, αλλά απαντά με δίωξη των καταγγελλόντων. Συνεχίζει να μη δίνει κανένα στοιχείο για το πού έχουν πάει τα €1,6 δις του Προσφυγικού.  Εξακολουθεί να μην εξηγεί τι φταίει και χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε hot spots ντροπής και προσβολής για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει τον έλεγχο των καταγγελιών.  ρθε η ώρα να χυθεί φως στις σκιές της Κυβέρνησης γύρω από τη διαχείριση του Προσφυγικού».

Απο την πλευρά του, ο Κώστας Καραγκούνης είπε ότι «μετά τις αλλεπάλληλες  παραιτήσεις και αποπομπές κυβερνητικών αξιωματούχων, τις καταγγελίες τους για αδιαφανείς διαδικασίες και διασπάθιση κοινοτικών πόρων, εγείρεται μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα. Πρέπει να γίνει το αυτονόητο. Η Δικαιοσύνη να ελέγξει τις καταγγελίες και να διαταχθεί άμεσα  εισαγγελική έρευνα ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια».

Πρόσφυγες - Σάμος

ΚΙΝΑΛ: εγείρεται μείζον θέμα κινδύνου συγκάλυψης

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Αντ. Συρίγο έστειλε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου,  Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής  Πολιτικής και Ενημέρωσης του ΚΙΝΑΛ.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, «οι δημόσιες καταγγελίες του Διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου για «εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων, τόσο από τον εμπλεκόμενο κρατικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠ.ΕΘ.Α., όσο και από Μ.Κ.Ο. που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους» εγείρουν ένα μείζον θέμα κινδύνου συγκάλυψης του σκανδάλου στο προσφυγικό. Υπενθυμίζω ότι μετά τις καταγγελίες,  ο κ. Ηλιόπουλος παύθηκε των καθηκόντων του με απόφαση του Υπουργού κ. Βίτσα και ενώ προηγουμένως είχε ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση των σκανδάλων. Πρόκειται για τον τρίτο Διευθυντή που παύεται, αντικαθίσταται ή παραιτείται από την εν λόγω  θέση (Α. Καραγγελή, Π. Νίκας, Α. Ηλιόπουλος) τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ σε παραίτηση οδηγήθηκαν προηγουμένως  οι Γεν. Γραμματείς Υποδοχής κ.κ. Οδ. Βουδούρης και Τ. Σαλτερής, ο πρώτος εξ αυτών με καταγγελίες περί σκανδάλων στη διαχείριση των πόρων για το προσφυγικό. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, προφανώς, δεν κρίνουμε ότι είναι επαρκείς οι απαντήσεις του Υπουργού κ. Βίτσα, ούτε μπορούμε να ανεχθούμε την επιχείρηση απαξίωσης και εκφοβισμού όσων τόλμησαν να προβούν σε αυτές τις καταγγελίες. Η διερεύνηση τους σε ποινικό επίπεδο είναι πλέον ζήτημα της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά σε πολιτικό επίπεδο είναι ζήτημα της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Με την παρούσα σας ζητώ να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και να καλέσει σε ακρόαση  τον κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου πρ. Διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να έχουν οι Βουλευτές τη δυνατότητα άμεσης γνώσης των καταγγελιών και υποβολής ερωτήσεων.

πρόσφυγες

Ποτάμι: πότε θα παρέμβει η Δικαιοσύνη;

Σε δήλωση του, ο Εκπροσώπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας αναφέρει "Αντί να διερευνηθούν τα όσα πολύ σοβαρά κατήγγειλε στον «Φιλελεύθερο» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος, για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων για το προσφυγικό, οδηγείται ο ίδιος από την κυβέρνηση σε απομάκρυνση από τη θέση του. Η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες που κάνει ένα στέλεχος με θητεία σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο, ώστε να δοθούν απαντήσεις για το που πήγε το 1,6 δισ ευρώ που δόθηκαν από την Ε.Ε., τη στιγμή που οι πρόσφυγες ζουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΧθες 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”Χθες 09:57 | Ειδήσεις

Τι ζητά με την μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια της κοπέλας, η οποία δολοφονήθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιοΧθες 11:00 | Ειδήσεις

Μια απίστευτη κλοπή σημειώθηκε στην περιοχή της Πολίχνης, στη Θεσσαλονίκη, όταν ένας 40χρονος έκλεψε τη μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο. 

Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της Χθες 17:53 | Ειδήσεις

Για ποιο λόγο κατέθεσε μήνυση ο Μάνος Δασκαλάκης εναντίον της αδερφής της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο