Δήμαρχος Λέσβου: Γίνονται όργια στην Μόρια, δεν υπάρχει έλεγχος
Για τη δραματική κατάσταση στο hotspot της Μόριας μίλησε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός κάνοντας λόγο για όργια που γίνονται εκεί και καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, με τις προσφυγικές ροές να αυξάνονται συνεχώς.
«Η κατάσταση είναι δραματική. Φωνάζω εδώ και δύο χρόνια. Αν θέλουν να μετατρέψουν τη Μυτιλήνη σε φυλακή αυτό δεν είναι εφικτό. Συνεχώς παίρνουμε υποσχέσεις για αποσυμφόρηση αλλά τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο» είπε ο κ. Γαληνός μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.
Σύμφωνα με τον ίδιο η τελευταία απάντηση που πήρε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που έχει την ευθύνη λειτουργίας της Μόριας ήταν ότι «προσπαθούν να δώσουν μια λύση αλλά αυτοί που έρχονται είναι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν». «Αυτό δεν ικανοποιεί την τοπική κοινωνία που διάκειται ευμενώς προς την κυβερνητική πολιτική» πρόσθεσε ο δήμαρχος Λέσβου.
Τόνισε, δε, ότι έχει καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου «επειδή γίνονται τα όργια στη Μόρια διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σάρκας και βιασμοί».
Αναφερόμενος, μάλιστα, στο βίντεο-γροθιά του Al Jazeera για όσα συμβαίνουν στη Μόρια, ο Σπύρος Γαληνός σημείωσε ότι «δεν δικαιούται κανείς να πέφτει από τα σύννεφα».
Εν τω μεταξύ «sos» εκπέμπουν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση που επικρατεί στην Μόρια, σημειώνοντας ότι ο καταυλισμός βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης όσον αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες. Παράλληλα, απευθύνουν έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στο hotspot της Μόριας. Η κ. Βόζεμπεργκ, μεταξύ άλλων, ζητά να πληροφορηθεί τις ευθύνες της ελληνικής Κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση στη Μόρια, καθώς και την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου από τις ελληνικές Αρχές σε περίπτωση απαγόρευσης λειτουργίας του κέντρου στη Μόρια.
Την κατάσταση που επικρατεί στην Μόρια σχολίασε και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου «η αδιαφορία της Κυβέρνησης και η δήθεν πιστή τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση με θύματα τα παιδιά στη Μόρια. Οι καταγγελίες των Γιατρών χωρίς Σύνορα για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ανήλικοι στη Μόρια επιβεβαιώνει τραγικά την ανάγκη άμεσης μετεγκατάστασής τους. Πάνω από 3.500 παιδιά ζουν καθημερινά σε συνθήκες περιορισμένης ασφάλειας, υγιεινής και πρόσβασης στην ιατρική φροντίδα, πολλά από αυτά υφίστανται ψυχολογική και σωματική κακοποίηση, ενώ άλλα παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα. Αυτές οι συνθήκες δεν είναι απλά ακατάλληλες για παιδιά, αλλά απάνθρωπες και συνιστούν ένα διαρκές έγκλημα εναντίον τους».
«Το Κίνημα Αλλαγής και η Πρόεδρος Φ. Γεννηματά έχουν ζητήσει επανειλημμένα και επιτακτικά την άμεση μετεγκατάσταση των παιδιών της Μόρια σε προστατευμένα μέρη στην ενδοχώρα. Η Κυβέρνηση κώφευσε. Σήμερα το απαιτεί ο στοιχειώδης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Φτάνει πια, φτάνει πριν είναι πολύ αργά!», καταλήγει ο κ. Παπαθεοδώρου.
Από την πλευρά, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι καταγγελίες των “Γιατρών χωρίς σύνορα”, όπως και άλλες καταγγελίες φορέων, οργανώσεων, του ΚΚΕ, αποδεικνύουν την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ταύτισή της με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Δείχνουν επίσης τις ολέθριες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-κυβέρνησης-Τουρκίας» .
Παράλληλα, το ΚΚΕ σημειώνει: «Απαιτούμε από την κυβέρνηση, αν της έχει απομείνει ίχνος ευαισθησίας, εδώ και τώρα να κλείσει τη Μόρια και όλα τα ΚΥΤ (hotspots) των νησιών. Να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας, οι αιτούντες άσυλο, με προτεραιότητα στους ανηλίκους, έγκυες γυναίκες, ΑΜΕΑ, γενικά τις λεγόμενες «ευάλωτες» ομάδες, με προοπτική τη γρήγορη μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους. Όλες οι διαδικασίες κατάθεσης των αιτημάτων τους να γίνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Να επιταχυνθούν οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς τα απάνθρωπα και απαράδεκτα μηνιαία όρια και πλαφόν και να μην εφαρμοστεί η συμφωνία που υπέγραψε με τη Γερμανία για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία στην Ελλάδα».