LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 31 Αυγούστου 2018 15:45

ΕΤΑΑ: 16.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών

Περί τις 16 χιλιάδες παιδιά θα μείνουν τελικά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών κατά τη φετινή χρονιά, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ.

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Περί τις 15 με 16 χιλιάδες παιδιά θα μείνουν, τελικά, εκτός βρεφονηπιακών σταθμών κατά τη φετινή χρονιά, καθώς όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Θεόδωρος Γκοτσόπουλος πρόκειται να διανεμηθούν στο τέλος της διαδικασίας τουλάχιστον 125.000 με 126.000 voucher.

Όπως είπε ο κ. Γκοτσόπουλος η διαδικασία που ακολουθείται για την επιλογή των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αποτελείται από δύο φάσεις. Η πρώτη ολοκληρώνεται τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο «έτσι τον τελικό αριθμό των δικαιούχων voucher θα το γνωρίζουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου. Άρα τότε θα ξέρουμε και πόσα παιδιά θα γίνουν δεκτά από τους σταθμούς», διευκρίνισε ο κ. Γκοτσόπουλος.

Όπως είπε, πέρσι οι έγκυρες υποψηφιότητες ήταν 133.000 και voucher πήραν τελικά 118.000 παιδιά, με την ολοκλήρωση και των δύο φάσεων επιλογής (Ιουλίου και Σεπτεμβρίου). Φέτος οι έγκυρες υποψηφιότητες είναι 141.000, από αυτές, όπως διευκρίνισε ο κ. Γκοτσόπουλος, στην πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο δόθηκαν 94.000 voucher.

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει γνωστό ποια από τα παιδιά που έχουν πάρει voucher έχουν βρει θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό και ποια όχι. Τότε θα ζητηθεί από τις μητέρες που έχει εγκριθεί η υποψηφιότητα αλλά δεν πήραν voucher στην πρώτη φάση της διαδικασίας να κάνουν μια απλή αίτηση, εφόσον βρουν θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό για το παιδί τους, ώστε να πάρουν μέρος στη δεύτερη φάση της διαδικασίας και μόνο με την ολοκλήρωση κι αυτής θα είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των παιδιών που τελικά θα γίνουν δεκτά στους σταθμούς.

«Τώρα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση της διαδικασίας, στο τέλος Σεπτεμβρίου, και μόνο τότε θα γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των παιδιών που θα πάρουν voucher. Πάντως υπολογίζουμε ότι φέτος θα καταφέρουμε να καλύψουμε 125.000 με 126.000 παιδιά, οπότε ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός σταθμών θα είναι 15.000 με 16.000», τόνισε και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι όλα τα παιδιά που θα έχουν βρει θέση σε σταθμό να πάρουν voucher».

Παιδικός σταθμός - νηπιαγωγείο

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ότι για άλλη μια χρονιά, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της, αυξήθηκε φέτος ο αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός παιδικών σταθμών, εξαπολύει η Νίκη Κεραμέως. Η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ με ερώτησή της στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας υπογραμμίζει πως «είναι άδικο και το κάνετε πράξη». Στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει σε τέσσερα ερωτήματα: Πόσα παιδιά θα βρεθούν φέτος εκτός παιδικών σταθμών; Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο πλήττει ευθέως ιδιαιτέρως τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα; Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, η βούληση της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν 5.000 παιδικοί σταθμοί από τους 3.000 που υπάρχουν σήμερα. Πώς σκοπεύετε να υλοποιήσετε την εν λόγω δέσμευση και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος; Πότε θα εκκινήσει η διαδικασία αναδιανομής των μη χρησιμοποιημένων vouchers;

Κανένα παιδί να μη μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών ζήτησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στον Σκάι 100,3. "Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα είναι η συνέπεια μιας κυβέρνησης αλόγιστης, η οποία ενδιαφέρεται μόνο για τα επικοινωνιακά της παιχνίδια και όχι για την ουσία της πολιτικής. Δεν έχει ξαναγίνει και δεν πρέπει να ξαναγίνει" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

"Πρέπει εδώ και τώρα η κυβέρνηση να βρει μία λύση, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε, η Φώφη Γεννηματά από την περσινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει βάλει στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής το ότι δεν θέλουμε κανένα παιδί να μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, όπως ακριβώς συνέβαινε κάποια από τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρχε η πρόβλεψη για τα παιδιά κι αυτό το οποίο γίνεται σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ενδεικτικό ότι έχει τις εντελώς λάθος προτεραιότητες. Δίνει χρήματα εκεί που δεν πρέπει να δώσει κι εκεί που είναι απαραίτητα δεν το κάνει. Η κ. Φωτίου κι όλη η κυβέρνηση έχει 3 και πλέον χρόνια θητείας. Γνωρίζει πολύ καλά και τις δυνατότητες και τα προβλήματα, δεν υπάρχουν δικαιολογίες κι όσες χρησιμοποιούν είναι στο ίδιο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού σόου".

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους παιδικούς σταθμούς εξαπέλυσε και το ΚΚΕ. "Τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι “κανένα παιδί φτωχών ή άνεργων οικογενειών δε θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού” αποκαλύφθηκαν. Πάνω από 67.000 βρέφη και παιδιά, και όχι 35.000 όπως κοροϊδεύουν τα κυβερνητικά στελέχη, αποκλείονται, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ από τις 161.360 αιτήσεις, το πολυπόθητο Voucher, πήραν μόλις 93.611, εκ των οποίων οι 23.988 είναι θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος αν προσθέσει κανείς και τις οικογένειες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα" αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει μεταξύ άλλων: "Η αγωνία και το αδιέξοδο των νέων ζευγαριών να βρουν μια θέση στους δημόσιους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς για τα παιδιά τους ή να πάρουν τη χρηματοδότηση του Voucher δεν μπορεί κάθε χρόνο τέτοιο καιρό να καταλήγει σε επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων από τις κυβερνήσεις, οι οποίες όπως και η σημερινή, διαχρονικά, αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών ως ευθύνη της ίδιας της οικογένειας".

Βρεφονηπιακός Σταθμός - Νηπιαγωγείο - παιδί

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

«Η κυβέρνηση συνεχίζει αποφασιστικά το έργο της για τη στήριξη των οικογενειών και την καθολική διεύρυνση του δικαιώματος πρόσβασης στους βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει ότι κατά την προσφιλή της τακτική, η ΝΔ επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Αυτήν τη φορά, σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών που τοποθετούνται σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς. «Η ΝΔ δεν θέλει να θυμάται ότι το 2014 ως κυβέρνηση κάλυπτε την πρόσβαση μόλις 80.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς» σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ τονίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση μέσα σε τρία χρόνια αύξησε κατά 50% τον αριθμό των παιδιών που καλύπτονται δωρεάν. «Έτσι, το 2017, 120.000 παιδιά εισήλθαν δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «το υποκριτικό ενδιαφέρον της ΝΔ για την κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Πολύ περισσότερο, όταν επί των ημερών της έδινε voucher μόνο στις εργαζόμενες μητέρες, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε για πρώτη φορά voucher στις άνεργες και φτωχές μητέρες από το 2016 και από φέτος εφαρμόζει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 184 δήμους για τα παιδιά 4 χρονών.

Η ΝΔ αποκρύπτει ότι η διαδικασία χορήγησης voucher είναι ενιαία και διακρίνεται σε δύο φάσεις, μία τον Ιούλιο και μία τον Σεπτέμβριο. Έτσι, πριν καν υλοποιηθεί η δεύτερη φάση, έσπευσε να μιλήσει για "ψεύτικη υπόσχεση της κυβέρνησης" και για χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι, για την περίοδο 2018-2019, η κυβέρνηση, «όπως έπραξε και πέρυσι, θα καλύψει με voucher στη δεύτερη φάση της διαδικασίας όλα τα παιδιά που η μητέρα τους έχει εγκεκριμένο φάκελο και θα δηλώσει διαθέσιμη θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό». «Υπενθυμίζουμε, τέλος ότι είναι το υπουργείο Εργασίας που με νόμο χρηματοδοτεί τη δημιουργία 400 νέων τμημάτων βρεφονηπιακών σταθμών για το 2018, καλύπτοντας έτσι 10.000 επιπλέον παιδιά» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ23:14Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο