Ψαροντουφεκάς γλίτωσε “παρά τρίχα” από λεοντόψαρο (εικόνες)
Εξαιρετικά τυχερός στάθηκε ένας ψαροντουφεκάς στην Κρήτη, ο οποίος «έπεσε» στον δρόμο ενός λεοντόψαρου, το οποίο βρέθηκε στα ελληνικά νερά, αν και κυρίως ζει στην Αμερική!
Πρόκειται για ένα ψάρι εντυπωσιακό στην όψη, με όμορφους χρωματισμούς, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς έχει μεγάλα αγκάθια που περιέχουν δηλητήριο, με το οποίο «χτυπά» τα θύματα του. Μάλιστα, η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες ή έχει επιβαρυμένη υγεία.
Το ψάρι έχει κριθεί ως επικίνδυνο, όπως ενημερώνει η Κρητική Επιθεώρηση, καθώς είναι «έξω από τα νερά» του, κάτι που ευτυχώς ήδη γνώριζε ο ψαράς, σύμφωνα με το flashnews.gr.
Ο πληθυσμός του λεοντόψαρου, που εντοπίστηκε πρώτη φορά πέρσι στην περιοχή των Σφακίων, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς μόνος του εχθρός είναι ο άνθρωπος.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει λεοντόψαρο
Το λεοντόψαρο ανήκει στις σκορπίνες και η επιστημονική του ονομασία είναι Pterois Miles. Έχει μήκος μέχρι 35 εκ. και προτιμά να τριγυρνά στις θάλασσες τη νύχτα. Εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και πρόσφατα (το 2015) εμφανίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος.
Ακόμα και αν δεν επιφέρει το θάνατο όμως το τσίμπημα του λεοντόψαρου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.
Εάν κάποιος δεχτεί τσίμπημα από λεοντόψαρο πρέπει να βυθίσει άμεσα το τραύμα σε ζεστό νερό, μειώνοντας έτσι τον πόνο και την τοξική δράση του δηλητηρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να επισκεφτεί το γρηγορότερο ένα ιατρικό κέντρο ή νοσοκομείο.