Καλοριφέρ, κλιματιστικό ή τζάκι; Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και κόστος
Η θέρμανση και κυρίως το κόστος αυτής τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες είναι ένα από τα θέματα που συχνά προκαλούν προβληματισμό.
Με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών έχουν προκύψει πρόσθετες λύσεις για τους πολίτες που είναι διατεθειμένοι να προσαρμοστούν και να αλλάξουν ίσως κάποιες από τις συνήθειες τους.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος και είναι ανεξάρτητοι από τον τρόπο θέρμανσης είναι η γεωγραφική τοποθεσία (στη Βόρεια Ελλάδα οι ανάγκες θέρμανσης είναι διπλάσιες ή και περισσότερο σε σχέση με τη νότια Κρήτη πχ), η θερμομόνωση κελύφους του σπιτιού, η κατασκευή κουφωμάτων, το πόσο ανοίγουμε τα παντζούρια τις πρωινές/μεσημεριανές ώρες ώστε να μπει ο ήλιος, η επιθυμητή θερμοκρασία (πχ αύξηση ενός βαθμού κελσίου στην επιθυμητή θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει το κόστος κατά 10%), ο αριθμός των ανοιγμάτων του σπιτιού (μία, δύο, τρεις προσόψεις), ο όροφος του σπιτιού, ο αριθμός των ωρών, που θέλουμε να λειτουργεί η θέρμανση και η καλή συντήρηση του συστήματος.
Όλοι οι τρόποι θέρμανσης έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αναστάσιος Γιόβας, που είναι ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και διαχειριστής της ιστοσελίδας 4myhouse.gr.
«Ένα από τα πλεονεκτήματα του πετρελαίου είναι ότι θερμαίνει τους τοίχους μέσω ακτινοβολίας και είναι υγιεινός τρόπος θέρμανσης για τους κατοίκους του σπιτιού. Ωστόσο, το κόστος του είναι υψηλό και παράλληλα τα καλοριφέρ καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στο σπίτι.
Για να εξοικονομήσει κανείς χρήματα θα μπορούσε να εγκαταστήσει σύστημα αντιστάθμισης, το οποίο ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία του νερού θέρμανσης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ή θερμοστατικές κεφαλές, οι οποίες τοποθετούνται σε κάθε σώμα ξεχωριστά και με τις οποίες μπορεί κανείς να ρυθμίζει τη θερμοκρασία ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου», εξηγεί ο κ. Γιόβας, ενώ αναφορικά με το κλιματιστικό αναφέρει ότι στα συν είναι η δυνατότητα χρήσης του για τη θέρμανση ενός μόνο δωματίου και στα πλην ότι ξηραίνει την ατμόσφαιρα.
Τέλος, σχετικά με το τζάκι υποστηρίζει ότι εκτός από τη ρομαντική ατμόσφαιρα που δημιουργεί, έχει κυρίως μειονεκτήματα καθώς θερμαίνει μόνο τον κοντινό του χώρο και ρυπαίνει το περιβάλλον των πόλεων με καρκινογόνα μικροσωματίδια.
Εκτίμηση κόστους για μονομελές σπίτι 50 τ.μ.
Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο σπίτι έχει ανάγκη 7.000 θερμίδες (cal) για να θερμανθεί. Αυτό αντιστοιχεί σε 8.140 kwh (1 KW/h= 860 kcal/h). Σε όλα τα παρακάτω παραδείγματα θεωρούμε ότι υπάρχει ήδη η εγκατάσταση και υπολογίζουμε μόνο το κόστος του καυσίμου.
Ανάλογα με το καύσιμο, θα ξοδέψει σε ένα χειμώνα τα παρακάτω:
-Πετρέλαιο: Θα χρειαστεί 760 λίτρα πετρελαίου, γιατί κάθε λίτρο πετρελαίου μας δίνει 10,71 kwh (υποθέτουμε απόδοση 90%). Το κόστος είναι περίπου 722 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου (0,95 ευρώ ανά λίτρο).
-Φυσικό αέριο: Η τρέχουσα τιμή είναι 0,056 ευρώ/kwh. Για 8.140 kwh, το κόστος είναι περίπου 456 ευρώ.
-Κλιματιστικό: Για να μας αποδώσει 8.140 κιλοβατώρες το κλιματιστικό μας (έστω inverter με συντελεστής απόδοσης 3,7), θα χρειαστεί να καταναλώσει 8.140 kwh / 3,7 = 2.200 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του ρεύματος (μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι 19 λεπτά/kwh. Το κόστος είναι περίπου 418 ευρώ.
-Αντλίες θερμότητας: Για να μας αποδώσει 8.140 κιλοβατώρες, η αντλία (έστω συντελεστής απόδοσης 3), θα χρειαστεί να καταναλώσει 8.140 kwh / 3 = 2.713 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του ρεύματος (μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι 19 λεπτά/kwh. Το κόστος είναι περίπου 515 ευρώ.
-Ενεργειακό τζάκι: Η θερμογόνος δύναμη του ξύλου είναι 4,5 kw/Kg και αν υποθέσουμε βαθμό απόδοσης του ενεργειακού τζακιού 75%, τότε από κάθε κιλό ξύλου παίρνουμε 3,375 kw. Για να μας αποδώσει 8.140 κιλοβατώρες, θα χρειαστούν 2.412 κιλά ξύλο. Με τις τρέχουσες τιμές (γύρω στο 65 ευρώ/κυβικό ή 150 ο τόνος), θα μας κοστίσει 360 ευρώ.
-Κλασσικό τζάκι: Αυτό έχει βαθμό απόδοσης 25%, οπότε το κόστος του είναι το τριπλάσιο από το ενεργειακό, δηλαδή 1.080 ευρώ.
Υπολογισμός για σπίτι 120 τ.μ. (οικογένεια)
Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο σπίτι έχει ανάγκη 17.000 θερμίδες (cal) για να θερμανθεί στην ίδια θερμοκρασία με το σπίτι των 50 τετραγωνικών. Επειδή όμως υποθέτουμε ότι υπάρχουν μικρά παιδιά που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης, θα αυξήσουμε τη θερμοκρασία και τις ώρες λειτουργίας. Έστω ότι απαιτούμε 23.700 kwh.
Σε όλα τα παρακάτω παραδείγματα θεωρούμε ότι υπάρχει ήδη η εγκατάσταση και υπολογίζουμε μόνο το κόστος του καυσίμου.
Ανάλογα με το καύσιμο, θα ξοδέψει σε ένα χειμώνα τα παρακάτω:
-Πετρέλαιο: Θα χρειαστεί 2.213 λίτρα πετρελαίου, γιατί κάθε λίτρο πετρελαίου μας δίνει 10,71 kwh (υποθέτουμε απόδοση 90%). Το κόστος είναι περίπου 2.102 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου (0,95 ευρώ ανά λίτρο).
-Φυσικό αέριο: Η τρέχουσα τιμή είναι 0,056 ευρώ/kwh. Για 23.700 kwh, το κόστος είναι περίπου 1.327 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου.
-Κλιματιστικό: Για να μας αποδώσει 23.700 κιλοβατώρες το κλιματιστικό μας (έστω inverter με συντελεστής απόδοσης 3,7), θα χρειαστεί να καταναλώσει 23.700 kwh / 3,7 = 6.405 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του ρεύματος (μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι 19 λεπτά/kwh. Το κόστος είναι περίπου 1.217 ευρώ.
-Αντλίες θερμότητας: Για να μας αποδώσει 23.700 κιλοβατώρες, η αντλία (έστω συντελεστής απόδοσης 3), θα χρειαστεί να καταναλώσει 23.700 kwh / 3 = 7.900 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του ρεύματος (μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι 19 λεπτά/kwh. Το κόστος είναι περίπου 1.501 ευρώ.
-Ενεργειακό τζάκι: Η θερμογόνος δύναμη του ξύλου είναι 4,5 kw/Kg και αν υποθέσουμε βαθμό απόδοσης του ενεργειακού τζακιού 75%, τότε από κάθε κιλό ξύλου παίρνουμε 3,375 kw. Για να μας αποδώσει 23.700 κιλοβατώρες, θα χρειαστούν 7.022 κιλά ξύλο. Με τις τρέχουσες τιμές (γύρω στο 65 ευρώ/κυβικό ή 150 ο τόνος), θα μας κοστίσει 1.053 ευρώ.
-Κλασσικό τζάκι: Αυτό έχει βαθμό απόδοσης 25%, οπότε το κόστος του είναι το τριπλάσιο από το ενεργειακό, δηλαδή 3.159 ευρώ.