Εντυπωσιακές εικόνες από το σαρωτικό πέρασμα της “Ευρυδίκης” από τη Σάμο (βίντεο)
Ο φυσικός - φωτογράφος, Μανώλης Θράβαλος, που έγινε πρόσφατα γνωστός μετά την διάκριση φωτογραφίας του από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, φωτογράφισε την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στη Σάμο για λογαριασμό του meteo.gr και το αποτέλεσμα καθηλώνει.
Διαβάστε την καιρική ανασκόπηση που μας έστειλε, μαζί με ένα εντυπωσιακό timelapse και πλούσιο φωτογραφικό υλικό:
«Τα βαρομετρικά χαμηλά “Ευρυδίκη” και “Ζήνων” έφεραν στην Ελλάδα μία από τις ισχυρότερες κακοκαιρίες της δεκαετίας και προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Έδωσαν, όμως, και οριστικό τέλος στην μακρά λειψυδρία που ταλαιπωρούσε πολλές περιοχές και χάρισαν ιδιαίτερα όμορφες εικόνες, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω timelapse με τις πιο εντυπωσιακές/όμορφες/δυναμικές φάσεις της κακοκαιρίας.»
«Η Ευρυδίκη ξεκίνησε να μας επηρεάζει με το εξωτερικό της μέτωπο την περασμένη Δευτέρα (13/11) ενώ το κέντρο της στροβιλιζόταν στο Ιόνιο. Η καταιγίδα, κάνοντας ένα έντονο πέρασμα από τα δυτικά του νησιού, έμεινε για ώρες πάνω από την ανατολική Σάμο και μου έδωσε την ευκαιρία να αποτυπώσω το Κοκκάρι και την ακτογραμμή της περιοχής κάτω από τη λάμψη του κεραυνού.»
«Το κέντρο της Ευρυδίκης παρέμεινε στάσιμο πάνω από το Ιόνιο για τις επόμενες πέντε ημέρες, χτυπώντας με ιδιαίτερη επιμονή τις ίδιες περιοχές και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Εκείνο το διάστημα, το κέντρο του χαμηλού οργανώθηκε εκ νέου και την Παρασκευή απέκτησε τροπικά χαρακτηριστικά.
Έτσι γεννήθηκε ο “Ζήνων”, ο πρώτος medicane (Meditteranean Hurricane) της χρονιάς, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα της Ευρυδίκης προχώρησαν σταδιακά ανατολικά, επηρεάζοντας και πάλι τη Σάμο από το βράδυ της Παρασκευής. Ισχυρή καταιγίδα εκείνο το βράδυ έκανε τη νύχτα μέρα και προκάλεσε περιορισμένης έκτασης πλημμύρες και διακοπές ρεύματος.»
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν το λιμάνι της Σάμου την ώρα που πλησίαζε η λαίλαπα:
«Το Σάββατο ξεκίνησε με ηλιοφάνεια αλλά η εκρηκτική αστάθεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα σύντομα δημιούργησε πυρήνες καταιγίδων στα νότια του νησιού που χτύπησαν τη Σάμο το μεσημέρι με βροχή, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.»
Στις παρακάτω εικόνες βλέπετε την καταιγίδα πάνω από τον κάμπο των Μυτιληνιών:
«Καθώς επέστρεφα στο Βαθύ λίγο αργότερα ο ήλιος πέρασε από τα σύννεφα και φωτίζοντας την δυνατή βροχή δημιούργησε ένα ιδιαίτερα φωτεινό διπλό ουράνιο τόξο. Δεν έχασα την ιδανική ευκαιρία να φωτογραφίσω το όμορφο φαινόμενο ατμοσφαιρικής οπτικής με συνεχόμενες φωτογραφίες ώστε να ετοιμάσω ένα ακόμα clip για το timelapse που βλέπετε παραπάνω. Στη συνέχεια κατευθύνθηκα και προς την περιοχή Νησί, όπου παρακολούθησα και κατέγραψα και πάλι μπροστά το ουράνιο θέαμα σε δύο ακόμα χρονογραφήματα (μπορείτε να τα δείτε στο τέλος του αρχικού βίντεο).»
«Ο καιρός, όμως, δεν καθάρισε για πολύ ώρα, παρά το ουράνιο τόξο... Λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα ένας νέος γύρος υψηλής αστάθειας ξεκίνησε, με διαδοχικές καταιγίδες να ξεπηδούν ολόγυρα και να φωτίζονται από τους κεραυνούς στο εσωτερικό τους σε μία κατά τα άλλα ξάστερη νύχτα. Το εντυπωσιακό σκηνικό κράτησε για ώρες και κατέληξε αργά τη νύχτα στη δημιουργία σφοδρής - πιθανόν supercell - καταιγίδας πάνω από τα στενά της Μυκάλης, με καθηλωτικό ύψος και καλοσχηματισμένο wallcloud στη βάση του.»
«Και η Κυριακή είχε μετεωρολογικό ενδιαφέρον, μιας και τα απομεινάρια του medicane “Ζήνωνα”, αφού είχαν επηρεάσει νωρίτερα την Αττική, πλησίασαν τη Χίο από τα νότια, προσφέροντας όμορφες εικόνες, κατά το ηλιοβασίλεμα, από τη Σάμο. Πέρα όμως από καιρικά, η μέρα ήταν και φωτογραφικά ενδιαφέρουσα, αφού οι βροχές της προηγούμενης μέρας είχαν καθαρίσει τον αέρα από αιωρούμενα σωματίδια και η ορατότητα ήταν ασυνήθιστα αυξημένη. Έτσι, καταιγίδες που βρίσκονταν 100άδες χιλιόμετρα μακριά άστραφταν στον ορίζοντα σε ένα σπάνιο και πολύ ευχάριστο θέαμα.»
«Η έντονη αστάθεια του Σαββατοκύριακου οφειλόταν εν μέρει και στην προσέγγιση ενός ταχύτατου ψυχρού μετώπου από τα βόρεια που “στρίμωχνε” τον ήδη ασταθή αέρα πάνω από την Μεσόγειο, αναγκάζοντάς τον να ανυψωθεί και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την δημιουργία καταιγίδων. Το μέτωπο αυτό έφτασε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στη Σάμο το μεσημέρι της Δευτέρας φέρνοντας στο πέρασμά του επικίνδυνα ισχυρούς ανέμους, καταρρακτώδη βροχή και χαλάζι έως δύο εκατοστών. Σήμανε, όμως, οριστικά και το τέλος της πολυήμερης κακοκαιρίας, φέρνοντας στο νησί για πρώτη φορά φέτος, έντονη αίσθηση χειμώνα με ξεροβόρι και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.»