Αναιρείται το βέτο του εισαγγελέα για τις άδειες κρατουμένων
Επιεικέστερες διατάξεις στη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους προβλέπει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας ο οποίος έχει τεθεί εδώ και μέρες σε δημόσια διαβούλευση . Λίγα 24ωρα μετά την έξοδο από τις φυλακές με διήμερη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα και τη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε, αποκαλύπτεται ότι με τις νέες διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα αντί αυστηροποίησης, όπως ζητούσαν πολλοί, υπάρχει πρόβλεψη οπισθοχώρησης, όσον αφορά στο βέτο που (δικαιούται να) ασκεί ο εισαγγελέας σε περίπτωση διαφωνίας του με την άδεια του κρατούμενου. Ενδεικτικό είναι πως πολλές από τις άδειες του πολυισοβίτη κρατούμενου της 17Ν, όπως γράφει το capital.gr είχαν μπλοκαριστεί από τον εισαγγελέα επόπτη των φυλακών ο οποίος είχε ασκήσει βέτο.
Το αναιρούν
Με τις διατάξεις του νέου σωφρονιστικού κώδικα (ήταν έτοιμος από το καλοκαίρι και τέθηκε σε διαβούλευση πολύ πριν "σκάσει" το θέμα Κουφοντίνα) αποδυναμώνεται επί της ουσίας η θέση του εισαγγελέα καθώς το βέτο (η άρνησή του να συναινέσει ακόμα κι αν τα άλλα δυο μέλη του συμβουλίου έλεγαν "ναι" στην άδεια) δεν σημαίνει αυτομάτως, όπως ισχύει σήμερα, την αναστολή της άδειας. Αντίθετα στο προσχέδιο του νέου σωφρονιστικού κώδικα, το οποίο έχει δοθεί ήδη σε διαβούλευση, πριν οριστικοποιηθεί και κατατεθεί στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία αν ο εισαγγελέας μειοψηφίσει στο συμβούλιο των φυλακών, τότε, η άδεια αναστέλλεται, μόνον αν ο εισαγγελέας ασκήσει προσφυγή και φέρει την υπόθεση προς κρίση σε δικαστικό συμβούλιο. Δηλαδή με μόνη τη μειοψηφία του δεν αναστέλλεται η άδεια όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Αρμόδιες πηγές υπουργείου Δικαιοσύνης σχολίαζαν πάντως ότι "η εν λόγω διάταξη του προσχεδίου του νέου σωφρονιστικού κώδικα έχει τεθεί προς εναρμόνιση με τις γενικότερες διατάξεις, όπου ο εισαγγελέας, όταν προτείνει κάτι αντίθετο από ό,τι αποφασίζει το δικαστήριο δεν ασκεί βέτο, αλλά μπορεί να εκδοθεί αντίθετη απόφαση από την άποψη του", ενώ τόνιζαν πως "οι τελικές διατάξεις του νέου σωφρονιστικού κώδικα ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί".
Όμως η διάταξη αυτή προκαλεί ανησυχία σε δικαστικές πήγες που μιλούν για "μείωση του δικαιώματος του εισαγγελικού λειτουργού που εποπτεύει τις φυλακές" και τονίζουν πως ενδέχεται η εφαρμογή μιας τέτοιας διατάξεως να "οδηγήσει εκτός φυλακής κρατούμενους, οι οποίοι δεν συγκεντρώνουν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις".