Στον Ελαιώνα το πρώτο αποτεφρωτήριο της Αθήνας
Ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Δομημένο Περιβάλλον, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν ρύθμιση για τη δημιουργία Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών, ικανοποιώντας το αίτημα του δήμου Αθηναίων και άλλων Δήμων της χώρας.
Ειδικότερα, με το άρθρο 139 τροποποιείται παλιότερη διάταξη του νόμου 4277/2014 με την οποία ο Δήμος Αθηναίων διευκολύνεται στην αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων που ανήκουν στον Ελαιώνα, για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου.
Η δυνατότητα αυτή είναι συμβατή με το σχέδιο της Πολεοδομίας για τη χρήση γης, σύμφωνα μ το οποίο οι κοινόχρηστοι χώροι του Ελαιώνα, βάσει των υφισταμένων χρήσεων μπορούν να είναι εν δυνάμει χώροι υποδοχής Κέντρου Αποτέφρωσης.
Ταυτόχρονη προϋπόθεση είναι η κάλυψη των αναγκών του σε κτήρια και αδόμητους χώρους, με βάση του ισχύοντες περιορισμούς.
Το άρθρο ψηφίστηκε την Τετάρτη από όλα τα κόμματα της Βουλής εκτός από τη Χρυσή Αυγή.
Το απόσπασμα με την ακριβή του διατύπωση:
«Η διαχρονική αδυναμία κάλυψης των ολοένα αυξανόμενων αναγκών των κατοίκων του Δήμου Αθηναίων για κοινωνικές εξυπηρετήσεις - κοινωφελείς λειτουργίες γίνεται ακόμη δυσχερέστερη στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τη διαπιστωμένη έλλειψη δημοτικών ακινήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν νι' αυτό τον σκοπό, σε άλλες περιοχές του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι την προβλεπόμενη - από το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής και ειδικότερα το άρθρο 12 «Οικιστική Ανάπτυξη και Πολεοδομική Οργάνωση» -επανεξέταση του πλαισίου χρήσεων γης (σημείο 4.στ.δδ) για την περιοχή του Ελαιώνα, προωθείται η διευκόλυνση του Δήμου Αθηναίων στην αξιοποίηση των ΚΧ χώρων που κατέχει στην περιοχή για την κατασκευή ΚΑΝ.
Η δυνατότητα αυτή είναι συμβατή με το νέο υπό έγκριση σχέδιο ΠΔ των χρήσεων γης, σύμφωνα με το οποίο οι κοινόχρηστοι χώροι στον Ελαιώνα, με βάση τις υφιστάμενες χρήσεις γης, μπορούν να είναι εν δυνάμει χώροι υποδοχής ΚΑΝ με την ταυτόχρονη προϋπόθεση ότι καλύπτονται οι ανάγκες του ΚΑΝ σε κτίρια και αδόμητους χώρους με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς, δηλαδή καθορισμός κοινωνικών λειτουργιών σε ποσοστό μέχρι 5°/ο και ανώτατο ΣΔ το 0,1».