Πετρελαιοκηλίδα: τι πρέπει να προσέχουμε όταν τρώμε ψάρια (βίντεο)
Δεδομένη είναι η μόλυνση των ψαριών και των θαλασσινών από το μαζούτ που έχει διαρρεύσει στη θάλασσα, όπως εξήγησε η Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Ελένη Μηλιού.
Η μόλυνση «μπορεί να φτάσει στο πιάτο μας, αλλά πρέπει να γίνουν έρευνες» για να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής, κάτι που όπως εξήγησε η ίδια είναι πολύπλοκο, καθώς θα πρέπει να μελετηθεί κάθε κατηγορία ψαριού ξεχωριστά.
Μέχρι τότε, για να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερη η κατανάλωση ψαριών, οι επιστήμονες θα πρέπει να στηριχθούν σε μελέτες περασμένων ετών».
Το σημαντικότερο όμως όπως εξήγησε η ειδικός, δεν είναι τα ψάρια, καθώς αυτά είναι «τα λιγότερο ευαίσθητα σε αυτήν την καταστροφή που συντελέστηκε. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τα μαλάκια, μύδια, στρείδια, που δεν έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν».
Παράλληλα, ασφαλέστερα για κατανάλωση είναι τα χταπόδια, τα οποία «είναι πολύ έξυπνα και δεν τρώνε ό,τι βρουν».
Όσο αφορά στα ψάρια, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν εκείνα που είναι μικρά, όχι μόνο προς το παρόν, αλλά και μελλοντικά, αφού μπορεί να αποκτήσουν κάποια δυσμορφία μεγαλώνοντας.
Η Ε.Μηλιού, πάντως, εξήγησε ότι προς το παρόν και προτού δοθούν οδηγίες, η ασφαλέστερη μέθοδος για να αγοράσουμε ψάρια είναι η οσμή και η γεύση τους.
«Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι το ψάρι μυρίζει κι έχει γεύση πετρέλαιο. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα για το αν μπορούμε να το φάμε ή όχι», τόνισε και συμβούλευσε «να αποφεύγουμε την αλιεία κοντά στις ακτές και κυρίως να αποφεύγουμε μύδια και στρείδια».