LATEST NEWS
 
Κοινωνία /Παιδεία-ΘρησκείαΔημοσίευση: 06 Ιουλίου 2017 10:53 | Ανανέωση: 06 Ιουλίου 2017 20:28

Πάνω από 40.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Αγωνία για χιλιάδες γονείς. Μόλις 92.231 παιδιά κατάφεραν να πάρουν voucher. Διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει ανακατανομή τον Σεπτέμβριο. Τι λέει το ΥΠΟΙΚ;

Παιδικός σταθμός - νηπιαγωγείο

Τουλάχιστον 40.000 είναι τα παιδιά που μένουν εκτός του προγράμματος επιδότησης του ΕΣΠΑ για φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ που προκήρυξε η ΕΕΤΑΑ. Ο λόγος είναι η μη επάρκεια των θέσεων σε παιδικούς σταθμούς. Ωστόσο υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει ανακατανομή των voucher τον Σεπτέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται παρά το γεγονός ότι οι οικογένειές τους πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν το voucher που χαρίζει την πολυπόθητη θέση στους παιδικούς σταθμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και παρά και τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΕΕΤΑΑ που, οι δικαιούμενοι voucher είναι 92.231 έναντι 84.800 της τελευταίας χρονιάς,.. Οι έγκυρες αιτήσεις ήταν φέτος 132.982 (121.569 πέρυσι).

Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος ήταν αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 117.000 αιτήσεις (106.000 το 2016), που αντιστοιχούν σε 150.000 (132.600 πέρσι, αύξηση 12,5%). Επομένως, ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που δεν βρίσκουν θέση στους παιδικούς σταθμούς, ξεπερνάει τις 55.000 με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ, θα υπάρξει ανακατανομή των voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν τέλη Σεπτέμβρη, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών. «Ετσι πιστεύουμε ότι ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων θα προσεγγίσει τις 100.000, έναντι 91.000 της περσινής χρονιάς», σημειώνουν.

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Ταυτόχρονα ηλεκτρονικά αναρτήθηκαν χτες και οι προσωρινοί πίνακες αξιολόγησης και επιλογής βρεφών και νηπίων που θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για το σχολικό έτος 2017-2018, όπως έχει καθοριστεί βάσει της Δημόσιας Πρόσκλησης ως εξής: Πίνακας κατηγορίας βρεφών Α (βρέφη από 8 μηνών έως 1,5 ετών), Πίνακας κατηγορίας βρεφών Β (βρέφη από 1,5 ετών έως 2,5 ετών) και Πίνακας κατηγορίας νηπίων (νήπια από 2,5 ετών έως την προσχολική ηλικία).

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς - κηδεμόνες έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν τα αποτελέσματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ian.oaed.gr/apprenet/bns ή στους κατά τόπους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που υπέβαλαν την αίτησή τους.

Αιτιολογημένες ενστάσεις θα μπορούν να υποβληθούν μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες από την επομένη της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων, δηλαδή από 5/7/2017 έως και 11/7/2017, 8 π.μ. έως 2 μ.μ., αποκλειστικά στις έδρες των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών που κατατέθηκαν οι αιτήσεις εγγραφών - επανεγγραφών.

«Ο τελικός αριθμός των παιδιών, που νομίζουμε ότι φέτος θα μπουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι τον Σεπτέμβρη, θα είναι 100.000 παιδιά, 10.000 πάνω από τα περσινά», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

ΥΠΟΙΚ: 10.000 περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς

Επίθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα και πολιτικές δηλώσεις σχετικά με τις υφιστάμενες δυνατότητες απορρόφησης παιδιών στους παιδικούς σταθμούς της Χώρας.

«Αντιμετωπίζουν – για μία ακόμη φορά - ένα σημαντικό θέμα ως ευκαιρία μικροπολιτικής εκμετάλλευσης μιας πραγματικότητας η οποία κληροδοτήθηκε στο παρόν από ένα θλιβερό παρελθόν συστηματικής απαξίωσης των δημόσιων δομών  προσχολικής παιδικής φροντίδας» τονίζει το ΥΠΟΙΚ και σημειώνει τι ισχύει τελικά:

•        Περίπου 10.000 περισσότερα παιδιά αναμένεται να μπουν το 2017 σε παιδικούς σταθμούς με τις νέες αιτήσεις

•        Προγραμματίστηκε η ανέγερση 1.800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών την περίοδο 2019 – 2020 με 45.000 νέες θέσεις για τα παιδιά

•        Δίνονται πάνω από 38 εκατ. ευρώ περισσότερα στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» από εθνικούς πόρους,

•        Το συνολικό πρόγραμμα απορροφά 10 εκατ. ευρώ  περισσότερα σε σχέση με το 2016

Βρεφονηπιακός Σταθμός - Νηπιαγωγείο - παιδί

«Η αλματώδης αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος από το 2015 και μετά είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Χάρις σ’ αυτό το γεγονός, η  Κυβέρνηση κατόρθωσε να βάλει περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, ειδικότερα από τις φτωχότερες  οικογένειες μέχρι που πληρώθηκαν όλες οι θέσεις. Με απλά λόγια, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις δεν αρκούν για όλα τα παιδιά και οι υπεύθυνοι για την συστηματική απαξίωσή τους τα τελευταία χρόνια  επιχειρούν τώρα να κρύψουν τις ευθύνες τους, ασκώντας μηδενιστική κριτική» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει:

«Το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» είναι υψίστης σημασίας για την Κυβέρνηση, γεγονός που αποδεικνύεται από το ύψος της χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους τόσο για τη φετινή όσο και την περσινή χρονιά. Ειδικά για το έτος 2017-2018 το  κονδύλι που δίνεται από εθνικούς πόρους ανέρχεται σε 133.112.745 ευρώ και περίπου 72 εκατ. ευρώ  δίνονται από το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 205 εκατ. ευρώ.  Ο τελικός αριθμός παιδιών που θα μπουν φέτος σε παιδικούς σταθμούς είναι περίπου 11% μεγαλύτερος από πέρσι.

Αναλυτικά: Φέτος οι δικαιούμενοι voucher είναι 92.231 έναντι 84.800 της περσινής χρονιάς. Οι έγκυρες υποψηφιότητες είναι φέτος 132.982 ενώ το 2016 ανέρχονταν σε 121.569.  Στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα δοθεί ισόποσος αριθμός voucher με όσα δεν έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι τότε για γονείς που είναι επιλαχόντες και έχουν βρει θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.  Έτσι, λοιπόν, ο συνολικός τελικός αριθμός των ωφελούμενων θα υπερβεί τις 100.000 έναντι 91.000 της περσινής χρονιάς, με το περίπου 60% να προέρχεται από τα φτωχότερα στρώματα.

Το μεγάλο «αγκάθι» στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος βρίσκεται σε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα μεταξύ 2000 και 2014. Πολλοί δήμοι, αλλά και η κεντρική διοίκηση, δεν έδωσαν εκείνη την περίοδο την πρέπουσα σημασία στην προσχολική ηλικία και ενώ υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα στο ΕΣΠΑ, δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη σχεδιασμένη ανέγερση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Επομένως, η μεγάλη ανισοκατανομή των βρεφονηπιακών σταθμών στη χώρα είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι ένας αριθμός παιδιών θα μείνουν χωρίς σταθμό αφού δεν υπάρχει στην πόλη ή την περιοχή τους.

Ακριβώς γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό το σχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση 1.800 νέων σταθμών με 45.000 επιπλέον θέσεις παιδιών το 2019 και το 2020. Για το σκοπό αυτό διατίθενται από το 2019 και εφεξής 260 εκατ. ευρώ από τα αντίμετρα. Η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στους συμμετέχοντες (δομές φύλαξης και φιλοξενίας) ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα επιπλέον οικονομικών απαιτήσεων, πέρα από τα voucher. Επίσης έχει δηλώσει ότι όλα τα παιδιά που είναι από φτωχές και άνεργες οικογένειες ή παιδιά με αναπηρίες θα πάρουν voucher οι γονείς τους εφόσον βρουν θέση στους σταθμούς καθ ‘υπέρβαση του προϋπολογισμού».

ΥΠΟΙΚ - Παιδικοί σταθμοί - πίνακες

ΠΑΣΟΚ: το αλαλούμ επαναλαμβάνεται για ακόμη μια χρονιά

«Το απόλυτο αλαλούμ με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς επαναλαμβάνεται για ακόμη μια χρονιά! Και φέτος δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός δομών με τις οικογένειές τους να βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός αλλά και η Αν. Υπουργός Εργασίας της οποίας τους τελευταίους μήνες διατυμπανίζουν ότι για όλα τα παιδιά θα υπάρχει θέση σε παιδικό σταθμό» και επεσήμανε «είναι πλέον σαφές ότι δεν πρόκειται να σοβαρευτούν και να δουλέψουν ποτέ!»

Ερώτηση ΚΚΕ για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών

Περισσότερα από 55.000 παιδιά έχουν μείνει εκτός των παιδικών σταθμών και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης των δήμων και των βρεφονηπιακών του ΟΑΕΔ, επισημαίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε ερώτησή της προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ερωτά την υπουργό αν η κυβέρνηση προτίθεται:

- Να διασφαλίσει με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις την διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση κατάλληλων κτηρίων - πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) για όλα τα παιδιά που είτε συμμετείχαν με αίτηση των γονιών τους στο πρόγραμμα και σήμερα δεν εγκρίθηκαν ή δεν βρίσκουν θέση σε δομή της περιοχή τους είτε έχουν κατάθεση το αίτημα τους στους Δήμους.

Παιδικός Σταθμός

- Να διασφαλίσει για όλους τους δήμους την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και αν επιτέλους θα προχωρήσει στη μονιμοποίηση τους.

- Να πάρει έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των Δήμων ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ και ΚΔΑΠ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

Το Ποτάμι: άμεσα πρωτοβουλίες έστω και στο «και 5’»

"Πυρά" στην κυβέρνηση εξαπολύει το Ποτάμι για το ζήτημα των παιδικών σταθμών, τονίζοντας ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε και εξαιτίας του κακού σχεδιασμού και των λανθασμένων εκτιμήσεων στην κατανομή των θέσεων στους διάφορους δήμους.

"Η κυβέρνηση, αντί να προσπαθεί μέσω της αρμόδιας Υπουργού, κυρίας Φωτίου, να κάνει το μαύρο-άσπρο, να αναλάβει έστω και στο «και 5’», άμεσα πρωτοβουλίες, έτσι ώστε όλα τα παιδιά άνω των 3 ετών να βρουν θέση στις δομές προσχολικής αγωγής" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Ποταμιού.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΆγιοι Ανάργυροι - Κυριακή Γρίβα: Νέα ντοκουμέντα από την δολοφονία παρουσίασε ο ΑΝΤ1 (εικόνες)Χθες 18:31 | Ειδήσεις

Ο ΑΝΤ1, φέρνει στο “φως” της δημοσιότητας, νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη μοιραία νύχτα που ο 39χρονος δολοφονησε άγρια την Κυριακή, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)Χθες 12:15 | Ειδήσεις

Σοκαριστικό είναι το βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο διανομέας την ώρα που περιμένει στο φανάρι, ένας άνδρας να του ρίχνει μπουνιές στο πρόσωπο. 

Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίοΧθες 23:24 | Ειδήσεις

Πώς ακριβώς συνέβη το ατύχημα. Τι αναφέρει το Λιμενικό για το περιστατικό

“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιοΧθες 16:04 | Ειδήσεις

Ποια η αιτία για την οποία το αεροσκάφος επέστρεψε στην Αθήνα, λίγο μετά από την απογείωσή του. Ποιο δρομολόγιο εκτελούσε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο