Αντίστροφη μέτρηση για τα 40άρια
Προ των πυλών βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα κύματα καύσωνα της τελευταίας δεκαετίας, με τον υδράργυρο να φτάνει θερμοκρασίας Αφρικής, την ώρα που τα σκουπίδια πνίγουν στην κυριολεξία τα αστικά κέντρα.
Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας της θερμοκρασίας έχει ήδη ξεκινήσει και το Σάββατο αναμένεται να ξεπεράσει τους 43 βαθμούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στη Λάρισα, τις Σέρρες, τη Σπάρτη, τη Λαμία και το Άργος, θα φτάσει μέχρι τους 45.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή, οι θερμοκρασίας θα είναι πάνω από 40 κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα ο υδράργυρος δε θα πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μάλιστα, εξέδωσε και έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, στο οποίο αναφέρεται ότι, την Τετάρτη η θερμοκρασία θα φτάσει στους 39 βαθμούς, την Πέμπτη στους 40 – 41, την Παρασκευή και το Σάββατο τους 42 μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. Για ην Κυριακή στα δυτικά θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 40 – 42 βαθμούς Κελσίου.
Από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα.
Μέτρα προστασίας για τον καύσωνα
Κλιματιζόμενοι χώροι
Η Περιφέρεια Αττικής γνωστοποιεί στους πολίτες ότι στην ιστοσελίδα της μπορούν να βρουν πού θα λειτουργήσουν κλιματιζόμενοι χώροι ανά Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα. Πληροφορίες δίνονται και μέσω του αριθμού 1539.
Την ίδια ώρα, ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει συνολικά 35 ποτίστρες, για την προστασία των αδέσποτων ζώων.
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας
Με επείγουσα ανακοίνωσή του ενόψει του επικείμενου καύσωνα, το υπουργείο Υγείας συστήνει στο κοινό και ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να τηρήσουν τις οδηγίες.
Οι συστάσεις του απευθύνονται κυρίως σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, κ.ά. Επίσης, γι' όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), για τα οποία θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Στο παραπάνω πλαίσιο το υπουργείο Υγείας συστήνει:
- Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.)
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
- Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
Ολιγοθερμιδική δίαιτα που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
- Συχνά λουτρά με ντους.
- Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη, είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη, να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά (νερό κ.ά.).
- Συνιστάται η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής.
- Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, θα πρέπει άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση, να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.
Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και στα παιδιά, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.
Οδηγίες του υπουργείου Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπενθυμίζει τα όσα απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία και τις εγκυκλίους που εκδίδει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), για την προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:
«Τη θερινή περίοδο, πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων, συμπεριλαμβάνονται:
α) Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών μέτρων (κλιματισμός, τοπική απαγωγή του θερμού αέρα και των ρύπων, εγκατάσταση αεροκουρτίνας ψυχρού αέρα στα μεγάλα ανοίγματα, τα οποία, λόγω αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας, παραμένουν ανοιχτά),
β) η λήψη οργανωτικών μέτρων (η οργάνωση του χρόνου εργασίας με διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης, ο προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών, η παροχή πόσιμου δροσερού νερού),
γ) η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών,
δ) η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας».