Λέσβος: Συντρίμμια και απόγνωση στο χωριό Βρίσα
Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι του χωριού Βρίσα από τον φονικό σεισμό 6,1 Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή σε μία 43χρονη γυναίκα. Αρμόδια κλιμάκια που βρίσκονται στο νησί της Μυτιλήνης κάνουν ελέγχους τόσο στην Βρίσα αλλά και σε άλλα χωριά στα νότια του νησιού που υπέστησαν ζημιές για την στατικότητα των σπιτιών.
Τα σπίτια τα οποία δεν μπορούν να κατοικηθούν ανέρχονται σε 337, βάσει των 583 ελέγχων που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί στις σεισμόπληκτες περιοχές. Σύμφωνα με τις αυτοψίες μηχανικών, 246 κτίσματα κρίθηκαν κατοικήσιμα.
Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας που συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί οι κατοικίες στον οικισμό της Βρίσας και της υφιστάμενης επικινδυνότητας, απαγορεύεται η επίσκεψη - κίνηση εντός του οικισμού, πλην των ειδικών συνεργείων καταγραφής των ζημιών καθώς και υπαλλήλων των αρμοδίων φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη και την παροχή βοήθειας.
Αντιπροσωπεία της UNESCO στην Βρίσα
Εν τω μεταξύ, στη σεισμόπληκτη Βρίσα βρέθηκαν ο επικεφαλής του τομέα των γεωεπιστημών και αντιμετώπισης γεωφυσικών καταστροφών της UNESCO καθηγητή Πάτρικ Μακ Κίβερ και ο καθηγητής Σετσούγια Νακάντα από το Ινστιτούτο Σεισμολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Τόκιο (Earthquake Research Institute, University of Tokyo), συνοδευόμενοι από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο, πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Σκοπός τους να διαπιστώσουν επιτόπου το μέγεθος των καταστροφών, αλλά και τα γεωλογικά αίτια που οδήγησαν στις πρωτοφανείς βλάβες, που προκάλεσε ο σεισμός της 12ης Ιουνίου στον οικισμό.
Η αντιπροσωπεία μετά την επιτόπια αναγνώριση των γεωλογικών σχηματισμών της περιοχής, στην οποία βρίσκεται ο οικισμός, των χαρακτηριστικών μορφοτεκτονικών δομών και των γεωλογικών ρηγμάτων που διέρχονται κοντά στον οικισμού και φαίνεται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην κατανομή των βλαβών, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας Στρατή Παρακοίλα, δηλώνοντας ότι βρίσκονται στην διάθεση του για κάθε βοήθεια.
Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το σχολείο της Βρίσας, το οποίο έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές, και συναντήθηκαν με τη διευθύντρια Μυρσίνη Νικέλλη και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου, παρουσία της διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αικατερίνη Στρατάκη και του αντιδημάρχου Παιδείας του δήμου Λέσβου Παναγιώτη Κατσαβέλλη. Όπως ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου, τα παιδιά που βρίσκονταν στο κτίριο μαζί με τη δασκάλα τους είχαν επισκεφτεί πριν από λίγες μέρες το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και είχαν υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους σεισμούς και τον τρόπο προστασίας. Γεγονός που βοήθησε στην ασφαλή έξοδό τους από το σχολείο το οποίο είχε καταστραφεί.
Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε η δασκάλα του Δημοτικού σχολείο Μ. Γιαννέλη και περιέγραψε το πώς κατάφερε με την ψυχραιμία της να σώσει τους μαθητές που βρίσκονταν την ώρα του σεισμού μέσα στο σχολείο και να βγουν έξω όλοι σώοι.
Κλειστά σχολεία - παιδικοί σταθμοί σήμερα στη Λέσβο
Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα, για προληπτικούς λόγους, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο, καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.
Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
Αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας οι Πανελλαδικές στη Λέσβο
Μέχρι νεωτέρας αναβάλλονται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στα εξεταστικά κέντρα της Λέσβου.
Οι εξετάσεις στα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, δηλ., αυτά της Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρρών συνεχίζονται κανονικά από σήμερα Πέμπτη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το χρονοδιάγραμμα επανάληψης των Πανελλαδικών Εξετάσεων των μαθημάτων που δεν πραγματοποιήθηκαν θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό.
Βίντεο από drone δείχνει την έκταση των ζημιών στη σεισμοπαθή Βρίσα: