Στην Ελλάδα τα λείψανα των 17 ηρώων της ΕΛΔΥΚ (βίντεο)
Τα λείψανα 17 Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών που έπεσαν κατά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και στα γεγονότα του 1964 με την ακταιωρό ΦΑΕΘΩΝ, υποδέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η Ελλάδα, μετά την επιμνημόσυνη δέηση στην Κύπρο.
Στην αεροπορική βάση Δεκελείας στο Τατόι, προσγειώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα το C-130 της πολεμικής Αεροπορίας, που μετέφερε τα λείψανα των Ελλήνων στρατιωτικών και συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και συγγενείς των πεσόντων.
Μέσα σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, ο αρχηγός ΓΕΣ απευθύνθηκε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ως εκπρόσωπο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που παρέστη στην τελετή παραλαβής των λειψάνων, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Σας παραδίδω τα πρωτόκολλα παράδοσης και τα λείψανα των 17 Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών, που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Κύπρου μας».
Τιμές απέδωσε μικτό άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι «υποδεχόμαστε σήμερα με εθνική υπερηφάνεια, βαθιά συγκίνηση και τον προσήκοντα σεβασμό, εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία με αυταπάρνηση, αλληλεγγύη και ανδρεία».
«Η επαίσχυντη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τα γεγονότα με την ακταιωρό ΦΑΕΘΩΝ το 1964 ήταν πολεμικές επιχειρήσεις. Οι πεσόντες δεν έπεσαν κατά τη διάρκεια άσκησης, αλλά κατά τη διάρκεια αποστολής, υπέρ πίστεως και πατρίδας» παρατήρησε. «Ανήκουν στο πάνθεον της ένδοξης ιστορίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παράγουν ήρωες και εν καιρώ ειρήνης, μαχόμενους για την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια όλων μας» σχολίασε περαιτέρω».
Αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι «είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αποτελώντας τον ισχυρό παράγοντα της αμυντικής ισχύος της». Απευθυνόμενος δε, προς τους παριστάμενους συγγενείς των 17 στρατιωτικών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι έγιναν εγκλήματα σε βάρος των ηρώων επί 44 χρόνια, διαβεβαίωσε ότι θα αποκατασταθεί πλήρως η υποχρέωση της Πολιτείας στην αναγνώρισή τους, και πως «θα διαδίδουμε τις αξίες για τις οποίες έδωσαν τη ζωή τους».
Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτές απ' όλα τα κόμματα, σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και συγγενείς και φίλοι των 17 ηρώων στρατιωτικών.
Πρόκειται για τους:
Αντιπτέραρχο Βασίλειο Παναγόπουλο
Συνταγματάρχη (Πεζικού) Βασίλειο Παπαλάμπρου
Εφέδρους ανθυπασπιστές (Πεζικού):
Αθανάσιο Καραγεώργο
Αργύριο Σίννη
Ιωάννη Κωνσταντακόπουλο
Γεώργιο Χαμουριωτάκη
Ιωάννη Παπαδόπουλο
Κωνσταντίνο Μπροδήμα
Γέωργιο Ζερβομανώλη
Βασίλειο Τριάντη
Μανούσο Τριανταφυλλίδη
Νικόλαο Κρητικό
Νικάλαο Αθανασίου
Έφεδρους ανθυπασπιστές (Καταδρομείς):
Σωτήριο Κουρούνη
Στέφανο Τσιλιβάκη
Έφεδρο ανθυπασπιστή (Μηχανικού) Ελευθέριο Άνθη
Έφεδρο ανθυπασπιστή πολεμικού Ναυτικού (ακταιωρός Φαέθων) Νικόλαο Νιάφα
ΚΚΕ: Προσβολή η παρουσία της Χρυσής Αυγής στην τελετή
«Καταγγέλλουμε την προκλητική παρουσία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, στην τελετή υποδοχής των ταυτοποιηθέντων λειψάνων Ελλήνων στρατιωτικών πεσόντων στην Κύπρο» δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στην τελετή υποδοχής των ταυτοποιηθέντων λειψάνων Ελλήνων στρατιωτικών πεσόντων στην Κύπρο.
«Αποτελεί πρόκληση οι ιδεολογικοί απόγονοι του Μεταξά, οι υμνητές της Χούντας, που ευθύνεται για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, να παρευρίσκονται στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν τεράστιες ευθύνες για την πρόσκληση που τους απευθύνθηκε και η οποία αποτελεί προσβολή στη μνήμη των νεκρών», κατέληξαν στη δήλωσή τους οι Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Κώστας Δρόσος, έφεδρος αξιωματικός παρασημοφορηθείς επ' ανδραγαθία για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή το 1974.