ΓΣΕΕ: ομόφωνη και ομόθυμη απόφαση για τη νέα ΕΓΣΣΕ 2017
Συνάντηση της
Οι κοινωνικοί εταίροι, παρά το αποτρεπτικό - απορρυθμιστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο διεξάγονται (γι' άλλη μια χρονιά) οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομόθυμα και ομόφωνα κατέληξαν στην αναγκαιότητα υπογραφής νέας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, με τους ίδιους όρους, όπως και οι προηγούμενες. Αυτό αφενός μεν για να διασφαλιστεί το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή και αφετέρου να εξακολουθεί να υφίσταται το ελάχιστο πλαίσιο δικαίου για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Για τη
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος δήλωσε πως «αυτό που σήμερα συμφωνήθηκε, είναι ότι σε κάθε περίπτωση, εντός των νόμιμων προθεσμιών, θα παραταθεί η ισχύς της υπάρχουσας σύμβασης, ώστε να υπάρχει μία, όση μπορεί να υπάρχει, ασφάλεια δικαίου για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
Βεβαίως, θα υπάρχει πάλι η πρόνοια, ώστε, αν βελτιωθεί το νομοθετικό περιβάλλον αμέσως να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και για τον κατώτατο μισθό.
Ομολογώ ότι είμαι εντελώς απαισιόδοξος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Θα εξεταστούν κι άλλα ζητήματα που αφορούν συμπληρωματικές ασφαλίσεις, διάσωση θέσεων εργασίας, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, δηλαδή θεσμικά ζητήματα που είναι τα μόνα που δεν απαγορεύει ο νόμος», υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος.
Τα παθήματα του παρελθόντος πρέπει να γίνουν μαθήματα για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους στο μέλλον. Και οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να αφουγκραστούν την κρισιμότητα της συγκυρίας, δήλωσε ο Β. Κορκίδης μετά την πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΕΕ).
Σύμφωνα με με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ στα εργασιακά οι υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις κατέληξαν σε απορρυθμίσεις με δραματικά αποτελέσματα. Το συνολικό κόστος μισθοδοσίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι μειώθηκε από 42,1 δισ. ευρώ το 2009 σε 33,6 δις το 2016, με απώλειες 20,2%. Η ανεργία δεν αποκλιμακώθηκε όσο είχε εκτιμηθεί και παρέμεινε το 2016 στο 23,6% με μεγάλο χαμένο τον ιδιωτικό τομέα.
Αναφορικά με ένα σχέδιο 6 νέων άρθρων που προτείνεται, δεν είμαι σίγουρος ότι αφορούν τόσο πολύ την επέκταση της ΕΓΣΣΕ και μάλιστα ενόψει του κινδύνου να θεσμοθετηθούν όλες οι αλλαγές προς το χειρότερο που προτείνουν οι θεσμοί. Προτεραιότητα των κοινωνικών εταίρων στα πλαίσια της ΕΓΣΣΕ δεν θα έπρεπε να είναι το ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης, η καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, ούτε οι τεχνικές ομάδες «επανεκκίνησης» επιχειρήσεων, ενώ θεωρώ πλεονασμό την αναφορά στα αυτονόητα όπως υγεία και ασφάλεια στην εργασία, καταπολέμηση του ρατσισμού και αδήλωτη εργασία.
Η ΕΣΕΕ ξεκάθαρα δηλώνει θετική στην ισχύ της ΕΓΣΣΕ μέχρι το τέλος του 2017 και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση της πρόσφατης ετήσιας τακτικής ΓΣ, ώστε να διασωθούν τόσο η σύμβαση, όσο και οι θεσμικοί όροι της που περιλαμβάνουν τα βασικά επιδόματα. Μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων του τόπου, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, όπου η διαπραγμάτευση στα εργασιακά είναι ανοικτή και δύσκολη, είναι πάντα χρήσιμη», υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης.