LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 17 Φεβρουαρίου 2017 09:00 | Ανανέωση: 17 Φεβρουαρίου 2017 18:31

Θλίψη για το θάνατο του Δημήτρη Μυταρά

Φτωχότερος από χθες ο χώρος της Τέχνης. "Έφυγε" και ο Γιάννης Κουνέλλης. Το "αντίο" των πολιτικών στους σπουδαίους ζωγράφους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του σπουδαίου ζωγράφου και δασκάλου, Δημήτρη Μυταρά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που τα τελευταία χρόνια είχαν επιδεινωθεί σε βαθμό να χάσει την όρασή του.

«Αν βγάλεις τον Μυταρά από την ελληνική ιστορία της τέχνης, τότε καταλαβαίνεις ότι θα μείνει φτωχή» έχει δηλώσει για τον σημαντικό ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

Παράλληλα, ο χώρος της Τέχνης έχασε ακόμη έναν σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο και γλύπτη, τον Γιάννη Κουνέλη. Οι κριτικοί τον θεωρούσαν έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της λεγόμενης «arte povera», που παρουσιάστηκε με αυτό το όνομα για πρώτη φορά από τον Ιταλό τεχνοκριτικό Τζερμάνο Τσελάντ.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε το δικό του "αντίο" τόσο στον Δημήτρη Μυταρά, όσο και στον Γιάννη Κουνέλλη. Μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter τόνισε: «Έφυγε απόψε από κοντά μας ένας σπουδαίος εκπρόσωπος της ελληνικής ζωγραφικής. Αντίο, Δημήτρη Μυταρά».

Δημήτρης Μυταράς - tweet - Αλέξης Τσίπρας

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον Γιάννη Κουνέλλη:

Γιάννης Κουνέλλης - tweet - Αλέξης Τσίπρας

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του φίλου, κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου και ακαδημαϊκού, Δημήτρη Μυταρά. Ο Δημήτρης Μυταράς σημάδεψε με το έργο του την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής και αφήνει πίσω του ανεκτίμητη κληρονομιά. Εκτός όμως από σπουδαίος ζωγράφος, ο Δημήτρης Μυταράς, υπήρξε και ανθρωπιστής. Στις δύσκολες ώρες που διένυε και διανύει η χώρα μας, στάθηκε δίπλα στους συνανθρώπους του, αναπτύσσοντας έντονη κοινωνική δράση. Προς τους οικείους του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια και την ευγνωμοσύνη όλων και εμού προσωπικά για την πολιτιστική παρακαταθήκη που αφήνει στον τόπο μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης για την απώλεια του Δημήτρη Μυταρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποχαιρέτισε» μέσω του Twitter τους δύο σπουδαίους καλλιτέχνες. «Η Ελλάδα έχασε έναν από τους πιο λαμπρούς καλλιτέχνες της. Έναν άνθρωπο προικισμένο, έναν ακαδημαϊκό διεθνούς εμβέλειας, έναν δάσκαλο της ζωγραφικής. Ο Δημήτρης Μυταράς με τη στάση ζωής και τις δημιουργίες του τίμησε όσο λίγοι την πατρίδα μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό. Αφήνει, όμως, και πολύτιμη κληρονομιά το αξεπέραστο έργο του. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δημήτρης Μυταράς - tweet - Κυριάκος Μητσοτάκης

Γιάννης Κουνέλλης - tweet - Κυριάκος Μητσοτάκης

«Ο Δημήτρης Μυταράς αφήνει πίσω του ένα σημαντικό έργο και  μέσα από τους μαθητές του μια σημαντική επιρροή στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη και δασκάλου και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του ενώ για την απώλεια του Γιάννη Κουνέλη, σημειώνει «ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης και δάσκαλος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και μ’ ένα έργο που του εξασφαλίζει μια θέση στην αιωνιότητα. Εκφράζουμε τη θλίψη μας γι’ αυτή την απώλεια και τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του».

Oι τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημήτρη Μυταρά. "Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες ζωγράφους δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Δημήτρης Μυταράς δεν ήταν απλώς ένας κορυφαίος στην τέχνη του. Ο Δημήτρης Μυταράς υπήρξε ένας δημιουργός που είχε στο επίκεντρό του τον Άνθρωπο, που μέσα από την φαντασία αλλά και την απλότητά που χαρακτήριζε το έργο του αναδείκνυε την ομορφιά του Ανθρώπου σε δημιουργίες που ξεπέρασαν τα στενά ελληνικά όρια και σύνορα. Ένας εμπνευσμένος ενδυματολόγος και σκηνογράφος. Ένας διακεκριμένος ακαδημαϊκός. Δυστυχώς η ίδια η Ακαδημία τον διέγραψε αργότερα λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε με την όρασή του . Και, δυστυχώς, ο Δημήτρης Μυταράς ήταν ένας ακόμα έλληνας καλλιτέχνης που έφυγε από τη ζωή ταλαιπωρημένος και αδικημένος", τονίζεται στην ανακοίνωση της Δημοκρατρικής Συμπαράταξης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημήτρη Μυταρά. "Ένας σημαντικός εικαστικός καλλιτέχνης, ο ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Δημήτρης Μυταράς, έφυγε χτες από τη ζωή. Φεύγοντας, πέρα από το καλλιτεχνικό του έργο, άφησε το αποτύπωμά του και στον τομέα της παιδείας ως δάσκαλος της ΑΣΚΤ και άλλων σχολών, με αποκορύφωμα το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, που ίδρυσε με την σύζυγο του Χαρίκλεια Μυταρά" αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Δημήτρης Μυταράς ολοκλήρωσε τον πολυσήμαντο κύκλο της ζωής του. Καινοτόμος, πολύπλευρος και χαρισματικός, διέτρεξε το χώρο των τεχνών αφήνοντας έντονο το στίγμα και την επιρροή του, τόσο με το έργο του, όσο και με τη διδασκαλία του. Αποχαιρετούμε μια εξέχουσα προσωπικότητα του πνευματικού κόσμου, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωση του. 

Την ίδια ώρα, το Ποτάμι αποχαιρετά και τον Γιάννη Κουνέλη, ο οποίος όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος «ήταν ένας πρωτοπόρος καλλιτέχνης. Απορρίφθηκε από την Ανωτάτη Σχολή καλών Τεχνών στην Ελλάδα αλλά αγκαλιάστηκε από την αντίστοιχη Ιταλική. Στη Ρώμη δεν διέψευσε τις προσδοκίες όσων είχαν διαβλέψει  σ' αυτόν έναν πρωτοπόρο του μοντερνισμού. Για περίπου μισό αιώνα εργάστηκε για να ανανεώσει όχι μόνο τα υλικά αλλά και τις προτάσεις του μοντερνισμού. Ήταν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ART POVERA και το έργο του αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς διεθνώς. Τα βαθιά μας συλλυπητήρια». 

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του Δημήτρη Μυταρά, ενός κορυφαίου εκπροσώπου της ελληνικής ζωγραφικής, που έβαλε το δικό του λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται γνήσιος ελληνικός πολιτισμός. Το πλούσιο έργο του, που είχε κυρίως ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, η οποία εξέφρασε τα συλλυπητήρια των ΑΝΕΛ και για τον Γιάννη Κουνέλλη.  «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια του διεθνούς φήμης και πρωτοπόρου εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη, ενός από τους εμπνευστές της Arte Povera και μεταξύ των σημαντικότερων εκπροσώπων του μοντερνισμού. Η ελληνική τέχνη που ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου έγινε φτωχότερη», ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.

Συλλυπητήρια από την Λυδία Κονιόρδου για τον θάνατο του Δημήτρη Μυταρά

«Ο Δημήτρης Μυταράς υπήρξε μία μεγάλη μορφή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Δημιούργησε έναν εικαστικό κόσμο που πριν από αυτόν δεν υπήρχε, συνδυάζοντας  τη θεωρητική σκέψη με τη πράξη. Στα έργα του αποτυπώνεται μία σύγχρονη γλώσσα και εικόνα  με  ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και  έμπνευση αντλημένη από την κοινωνία» αναφέρει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γάτα ταξίδεψε από τη Γιούτα στο Λος Άντζελες μέσα σε... δέμα22:59Πλημμύρες στη Βραζιλία: Ο Ντιέγκο Κόστα στο πλευρό των πλημμυροπαθών (εικόνες)22:45Δυτική Όχθη: Νεκροί Παλαιστίνοι σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού 22:31Ενδομητρίωση και κατάψυξη ωαρίων22:17Διώρυγα της Κορίνθου: Πότε ξεκινούν οι διελεύσεις των πλοίων22:02ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)21:47Άγιο Φως: Έφτασε στον Πανάγιο Τάφο (εικόνες)21:33Απάτη στον ΕΟΠΥΥ από γυναικολόγο: Πώς δρούσε και ποια η ζημιά που προξένησε 21:18Δίκη Τραμπ: Τον “κάρφωσε” η πρώην εκπρόσωπος Τύπου 21:03Δημοτικές εκλογές - Βρετανία: Δήμαρχος Λονδίνου ο Σαντίκ Καν για τρίτη θητεία 20:49“Ο Πρώτος από εμάς”: Νέα επεισόδια με απρόσμενες εξελίξεις (εικόνες)20:35Άγιο Φως: Έφτασε στην Αθήνα και μεταφέρεται σε όλη την Ελλάδα20:21Θεσσαλονίκη: Αστυνομική δράση για τη βία ανηλίκων20:07Κόντρα Ισπανίας - Αργεντινής μετά την δήλωση “ο Μιλέι παίρνει ναρκωτικά”19:53Σάμος: Καταδίωξη μεταναστών και διακινητή 19:38Αργολίδα - Παραλία Ιρίων: Δελφίνι βγήκε στην παραλία (εικόνες)19:24Ιταλία: Η πόλη που σχεδιάζει “γυμνούς γάμους”19:09Βεγγαλικά - Κροτίδες: Οι επιπτώσεις που έχει η χρήση τους18:55Γρίπη των πτηνών: Φόβοι ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο18:40Ρωσία: Ο Ζελένσκι μπήκε στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων18:26
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο