Ένα “ταξίδι στα αστέρια” για τα προσφυγόπουλα
Έκαναν ένα διαφορετικό ταξίδι, που δεν ήταν γεμάτο με αγωνίες, κινδύνους και κακουχίες. Ήταν ένα ταξίδι νοερό στο απέραντο σύμπαν, στις Πλειάδες, τη Μεγάλη και τη Μικρή Άρκτο, τον Ωρίωνα και την Ανδρομέδα.
Περίπου 30 προσφυγόπουλα από τη δομή φιλοξενίας της Ελευσίνας ξεναγήθηκαν την Τετάρτη (15/2) στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων που ξεκίνησαν το Αστεροσκοπείο και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Τα παιδιά, ηλικίας από εννέα ετών και πάνω, είχαν καθ' όλη τη διάρκεια της μετάβασής τους στο Θησείο προσμονή και ανυπομονησία για την εκδρομή τους, όπως μας εκμυστηρεύτηκαν οι συνοδοί τους. Και μόλις έφτασαν στο Αστεροσκοπείο, ο ενθουσιασμός ζωγραφίστηκε στα πρόσωπά τους. Εκεί τους υποδέχτηκε το προσωπικό του Αστεροσκοπείο και άρχισε η διαδρομή τους στο σύμπαν.
Έμαθαν για τους πλανήτες και τα αστέρια και σήκωσαν τα κεφάλια τους ψηλά για να δουν τον έναστρο αττικό ουρανό. Παρατήρησαν τον πιο κοντινό πλανήτη στη Γη, την Αφροδίτη, με γυμνό μάτι αλλά και με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Δωρίδη. Περιεργάστηκαν τα παλαιότερα εποπτικά όργανα της αστρονομίας στην Ελλάδα στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής και έμαθαν πώς οι αστρονόμοι μετρούσαν την ώρα κατά τον 19ο αιώνα.
«Έχουμε και στο Αφγανιστάν αστέρια» έσπευσαν να πουν στους ξεναγούς πολλά από τα παιδιά. Ο 14χρονος Σοχέιλ ήταν φανερά ενθουσιασμένος. Αγαπάει τα αστέρια, τους πλανήτες, τα πάντα γύρω από αυτά, μας είπε. Διαβάζει πολλά βιβλία Αστρονομίας και χτες σήκωνε συνεχώς το χέρι για να απαντήσει στις ερωτήσεις των ξεναγών. Πολύ χαρούμενη μας εκμυστηρεύτηκε ότι είναι και η 15χρονη Ρουμπίνα. 'Ακουγε με προσοχή την ξενάγηση και συνεχώς χαμογελούσε.
Στο γκρουπ βρίσκονταν και τέσσερις γονείς παιδιών. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Αφγανός δάσκαλος Χακιόρ. Στην πατρίδα του δίδασκε σε δημοτικό σχολείο Επιστήμες και Ιστορία, εδώ στο κέντρο φιλοξενίας μαθαίνει στα παιδιά Αγγλικά και Γερμανικά. Στην εκδρομή συνόδευσε τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του, ηλικίας 15, δώδεκα και δέκα ετών. Όλα θέλουν να σπουδάσουν, πληροφορική ο μεγάλος, ιατρική ο δεύτερος, νανοτεχνολογία ο τρίτος και οδοντιατρική η μικρότερη, που είναι μόλις έξι χρονών.
Ο Χακιόρ ζει με την οικογένειά του εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα: από τη Λέσβο στο Κουτσόχερο και από εκεί στην Ελευσίνα. Έφυγαν από το Αφγανιστάν για να γλυτώσουν από τον εφιάλτη των Ταλιμπάν, μας περιέγραψε. «Θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα και να εντάξουμε τα παιδιά μας στο εκπαιδευτικό σύστημα» παρατήρησε, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι «τα παιδιά, εδώ και 11 μήνες, δεν πηγαίνουν σχολείο και ό,τι μαθαίνουν, το μαθαίνουν μόνο από εμένα. Σε άλλες δομές τα παιδιά έχουν πλήρη πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε άλλες όχι και αυτό είναι επώδυνο για τους γονείς». «Γι' αυτό απόψε είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούν όσα έμαθαν στο σχολείο τους κατά το παρελθόν. Η ξενάγηση αυτή είναι σαν ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για τα παιδιά» πρόσθεσε.
Το πρόγραμμα ξεναγήσεων στο Αστεροσκοπείο ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει έως το τέλος Μαρτίου, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, από τις δομές της Αττικής, να βρεθούν εκεί. Στη συνέχεια, ανάλογη δράση πιο εξειδικευμένου επιστημονικού χαρακτήρα θα διοργανωθεί και για ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες.
«Έχουμε σκοπό να φέρουμε πάρα πολλά παιδιά από τις δομές εδώ, να τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία. Προσπαθούμε να δίνουμε ευκαιρίες, προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά πράγματα που τους έλειψαν και αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά. Ψάχνουμε συνέχεια συνεργασίες, ήδη τα έχουμε πάει σε μουσεία και συνεχίζουμε να τα πηγαίνουμε» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Οι δράσεις αυτές, συνέχισε, «γίνονται σταδιακά και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ανάλογα με τα επίπεδα των δομών και ανάλογα με τις δυνατότητές μας» και πρόσθεσε: «Για μένα όλα αυτά συνίστανται στο να ξαναβρούν τα παιδιά την παιδική τους ηλικία. Είτε μείνουν είτε φύγουν νομίζω ότι πρέπει να είναι φίλοι μας, τα αγαπάμε πολύ, πρέπει να τους δώσουμε δυνατότητες».
«Είναι χρέος της Επιστήμης, στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού της ρόλου, να βοηθήσει τα παιδιά να μπουν σε μια κανονικότητα, να αφήσουν στην άκρη τα προβλήματα και να δουν τι υπάρχει στο σύμπαν» τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Μανώλης Πλειώνης.
«Η σχετικότητα του δικού μας κόσμου, σε σχέση με το σύμπαν, βάζει τους ανθρώπους να συλλογίζονται και τους ανοίγει το μυαλό έξω από την καθημερινότητα. Αυτό ισχύει για όλα τα παιδιά. Τα προσφυγόπουλα μπορούν τουλάχιστον για μικρό διάστημα να ξεφύγουν από τη δυσκολία της καθημερινότητας και να πάρουν χαρά. Αυτά τα παιδιά που έχουν δει τόσα πράγματα, έχουν βιώσει κινδύνους και είναι ψυχές πληγωμένες και ταλαιπωρημένες» προσέθεσε.
Η αστροφυσικός Φιόρη Μεταλληνού, η οποία ανέλαβε τη χτεσινή ξενάγηση, χαρακτήρισε τη βραδιά «ένα ταξίδι στον ουρανό, για να ταξιδέψουν τα παιδιά στο διάστημα» για να σημειώσει πως «αυτό το ερέθισμα θα το κουβαλάνε μέσα τους και μπορεί να εξελιχθεί».