Κοντονής: Μόνο με συνταγματική αναθεώρηση η παράταση συνταξιοδότησης των δικαστών
Της Λίας Κοντοπούλου
Δύο ώρες κράτησε η επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στον Άρειο Πάγο. Αν και η επίσκεψη είχε χαρακτηριστεί εθιμοτυπική, πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά το "άδειασμα" του Υπουργού στην πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου για τη σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών και λίγες ώρες μετά την αναβολή της συνεδρίασης των Αρεοπαγιτών από την ίδια την κυρία Θάνου, η οποία ενημέρωσε τους Ανώτατους Δικαστές ότι η εισηγήτρια της υπόθεσης δεν ήταν έτοιμη για την τοποθέτησή της.
Αντικείμενο της επίσκεψης, όπως δήλωσε ο Υπουργός, ήταν η ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ενώ επί τάπητος παρουσία της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου και των Αντεισαγγελέων του ανωτάτου δικαστηρίου τέθηκε κυρίως το ζήτημα του θεσμού του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.
Ο κ. Κοντονής είχε ημίωρη μη προγραμματισμένη συνάντηση και με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, χωρίς ωστόσο, όπως δήλωσε, να γίνει αναφορά στο θέμα των ορίων συνταξιοδότησης που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο εντός του δικαστικού σώματος όσο και του νομικού κόσμου.
Νωρίτερα, αναφορικά με την αναβολή της αυριανής συνεδρίασης της Διοικητικής Ολομέλειας, η κα Θάνου είχε διευκρινίσει ότι η συνεδρίαση της Διοικητικής Ολομέλειας δεν αναβάλλεται επ' αόριστον, αλλά ότι θα πραγματοποιηθεί μόλις ολοκληρώσει η εισηγήτρια τη θέση της και την τοποθέτησε χρονικά μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι της αλλαγής του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών μπορεί να γίνει μόνο μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ τόνισε ξανά ότι η ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ των δικαστικών ενώσεων πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης.
Αναλυτικά, ο κ. Κοντονής δήλωσε:
"Με το θέμα αλλαγής των διατάξεων είπα και τόνισα ότι η αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης μπορεί να γίνει μόνο μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Ερώτηση: Θεωρείτε ότι η σύγκληση της Ολομέλειας για το συγκεκριμένο θέμα εντείνει ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη Δικαιοσύνη;
Απάντηση: Έχω πει ήδη προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι οι ανακοινώσεις αυτές δίνουν μία εικόνα εμφυλίου πολέμου εντός της Δικαιοσύνης στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να σταματήσει για να μην πλήττεται το κύρος της Δικαιοσύνης και ξέρετε ένα τέτοιο κακό δεν αφορά μόνο τον παρόντα χρόνο αφορά και το μέλλοντα και σωρεύονται προβλήματα τα οποία δεν είναι ανάγκη αυτή την ώρα να τα δημιουργούμε. Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης είναι πολλά και είναι άλλου τύπου, καλούμε λοιπόν τους πάντες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τα λύσουμε.
Ερώτηση: Άρα κατά την άποψή σας δεν ήταν αναγκαία σύγκληση της ολομέλειας αφού το ερώτημα αφορά νομοθετική ρύθμιση στον παρόντα χρόνο;
Απάντηση: Όπως είπα αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την συνταγματική αναθεώρηση. Η ολομέλεια μπορεί να συνεδριάζει και να αποφασίσει για οποιαδήποτε ζητήματα τίθενται από τα μέλη της και εμάς, για την Κυβέρνηση εννοώ, θα είναι ευπρόσδεκτη μία οποιαδήποτε άποψη, η οποία λειτουργεί στα πλαίσια της αναθεώρησης του συντάγματος.
Ο Υπουργός Δικαιοςύνης ρωτήθηκε και για το ζήτημα της έκδοσης ή μη των 8 Τούρκων στρατιωτικών, για το οποίο αύριο αναμένεται η απόφαση των τριών ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου.
Ερώτηση: Μιλήσατε για το θέμα της έκδοσης των 8 τούρκων αξιωματικών;
Απάντηση: Όχι. Περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η Κυβέρνηση δεν λειτουργεί ως Εφετείο του Αρείου Πάγου, για να σοβαρευτούμε, επειδή λένε κάποιοι διάφορα. Η Κυβέρνηση, θα σεβαστεί την απόφαση. Αν αποφασιστεί η έκδοση, αυτά είναι λεπτά ζητήματα διακρατικών σχέσεων.