Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Θάνου για τα όρια ηλικίας
Ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την προσπάθεια της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, «να προωθήσει την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους, παραβιάζοντας σαφή συνταγματική επιταγή».
Με την υπ’ αριθμόν πρωτ. 101/18-1-2017 πρόσκλησή της προς τα μέλη του Αρείου Πάγου ζητάει τη σύγκληση Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις 26 Ιανουαρίου 2017, το οποίο θα γνωμοδοτήσει σχετικά.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται μία τέτοια πρόδηλα αντισυνταγματική πρωτοβουλία να τύχει της επιδοκιμασίας δικαστών με εγνωσμένο επιστημονικό κύρος και ηθικό ανάστημα. Τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου γνωρίζουν ότι οι στιγμές είναι ιστορικές και ότι σε αυτούς εναπόκειται, με την κατά συνείδηση ψήφο τους, όπως άλλωστε έχουν συνηθίσει να πράττουν διαχρονικά, να περιφρουρήσουν την νομιμότητα στην Χώρα μας, το Κράτος Δικαίου, την δικαστική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των δικαστικών λειτουργών», υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση.
Αναφέρει επίσης ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια παράτασης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, δεν μπορεί παρά να αποκρουστεί με το πιο δυναμικό τρόπο από το σύνολο των δικαστικών λειτουργών, του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας».
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνη να λάβει την αρμόζουσα θέση, «κλείνοντας οριστικά τις αντισυνταγματικές αυτές πρωτοβουλίες που εκθέτουν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, αλλά και την Πολιτεία στο σύνολό της».
«Η περιφρούρηση και προστασία του Συντάγματος είναι υποχρέωση και καθήκον όλων των Ελλήνων. Δε δικαιούται κανένας να αδιαφορεί, ούτε να αναθέτει την ευθύνη τήρησής του στους άλλους», καταλήγει η ανακοίνωση.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Το Σύνταγμα δεν καταργείται, ούτε παρακάμπτεται
«Η επιμονή σε επιλογές αντίθετες προς το γράμμα και του πνεύμα του Συντάγματος, ειδικά όταν προέρχονται από την ίδια την ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, προκαλεί έντονη και βαθιά ανησυχία σε κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
«Όσο η Κυβέρνηση επιτρέπει τέτοιου είδους θεσμικές ακροβασίες, τόσο θα βαθαίνει η κρίση αξιοπιστίας της Πολιτείας μας και θα διακινδυνεύει η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την ανεξάρτητη δικαστική λειτουργία», αναφέρει μεταξύ άλλων και καταλήγει «το Σύνταγμα δεν καταργείται, ούτε παρακάμπτεται».
Το Ποτάμι: Σήμα κινδύνου από τους δικαστές
«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της εκπέμπει ισχυρό σήμα κινδύνου για τη λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα», σχολιάζει το Ποτάμι, επισημαίνοντας πως «όταν καλούνται τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου “να περιφρουρήσουν τη νομιμότητα στη χώρα μας, το κράτος δικαίου, τη δικαστική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των δικαστικών λειτουργών” από τις κατάφωρα αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου αυτό το σήμα πρέπει να ληφθεί από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις».