Οι σιίτες στην Ελλάδα καταδικάζουν τον Ερντογάν που απαγόρευσε τα Χριστούγεννα στην Πόλη
Αν και οι σιίτες μουσουλμάνοι στην Αθήνα γιορτάζουν από τη δεκαετία του ’70 τα γενέθλια του προφήτη Μωάμεθ (Μιλάντ) εν τούτοις για πρώτη φορά η γιορτή συνδυάστηκε με μία διαθρησκειακή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν χριστιανοί, ινδουιστές και μουσουλμάνοι σιίτες, αλλά και σουνίτες. Κι αυτό, όπως ειπώθηκε, επειδή δεν νοείται καλός και πραγματικός μουσουλμάνος αν δεν πιστεύει στην Παρθένο Μαρία και τον Ιησού Χριστό.
Η αφορμή όμως δόθηκε, όπως εξήγησε ο επικεφαλής των σιιτών στην Αθήνα, Σιέντ Ασίρ Χαϊντέρ, από το γεγονός ότι στην Κωνσταντινούπολη το καθεστώς απαγόρευσε φέτος τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε ένα γερμανικό σχολείο, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. «Με τη σημερινή εκδήλωση θέλουμε να δείξουμε ότι τέτοιοι είδους πρακτικές εναντιώνονται στο ειρηνικό μήνυμα του Ισλάμ και του Προφήτη».
Λίγο μετά χαιρετίζοντας τους προσκεκλημένους, σύμφωνα το ekirikas.com, ο κ. Χαϊντέρ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «διαβιούμε σε χαλεπούς καιρούς, κατά τους οποίους οι φωνές του μίσους γίνονται μέρα με τη μέρα πιο έκδηλες και ισχυρές. Παρόλα αυτά, οι φωνές της αγάπης και της ειρήνης εκφράζονται επίσης, χωρίς δυστυχώς να έχουν τον ίδιο παγκόσμιο αντίκτυπο. Πρεσβεύουμε πως ο κοινός εορτασμός «Μιλάντ» των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ και του Ιησού Χρηστού (ειρήνη και ευλογία σε αυτούς) διδάσκει την γενναιοδωρία, την ευγένεια, την ευσέβεια και τον σεβασμό προς όλους τους λαούς».
Ξεκαθάρισε, επίσης «την εξέχουσα θέση που έχει στο Ισλάμ η μορφή του Χριστού, αλλά και της Παναγίας», αναφέροντας ότι «σε πολλά σημεία στο ιερό Κοράνι, ένας μουσουλμάνος δεν είναι πραγματικός μουσουλμάνος, αν δεν πιστεύει στον Ιησού και την Παρθένο Μαρία. Επιτρέψτε μας ακόμη να τονίσουμε πως ο ίδιος ο προφήτης δίδαξε τον σεβασμό προς τις άλλες θρησκείες, ενώ πρέσβευε ότι το μήνυμα του Ισλάμ είναι ειρηνικό».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «πιστεύουμε πως κοινοί εορτασμοί όπως το ‘Μιλάντ’ μπορούν να αναδείξουν τις ηθικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και να προάγουν την αδελφοσύνη, την ειρηνική συνύπαρξη και την αλληλοκατανόηση μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, προσφέροντάς μας μια ευκαιρία να συμβιώσουμε αρμονικά».
Στον χαιρετισμό του ο Ιρανός μορφωτικός ακόλουθος, Μοχάμεντ Αλί Χελμί, αναφέρθηκε επανειλημμένα και με ρήσεις από το Κοράνι ή φράσεις ιμάμηδων ότι ο ισλαμισμός είναι ανεκτικός, και όπως έχει τονίσει ο προφήτης όλες οι μονοθεϊστικές θρησκείες πρέπει να γίνονται σεβαστές.
O κ. Χελμί αναφέρθηκε και στο Χαλέπι, τονίζοντας ότι τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όσοι υποστήριζαν τους τρομοκράτες, και τόνισε πως «εμείς πιστεύουμε στο δίκαιο των θρησκειών. Πρέπει να είμαστε μαζί, να συνεννοούμαστε και να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας».
Στη συνέχεια, χαιρέτησε την εκδήλωση ο καθηγητής Φιλοσοφίας και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Δημοσθένης Δαβέτας: «Η λέξη αγάπη, είναι η λέξη-κλειδί που έχει ένα κοινό στόχο: να συνυπάρχουν άνθρωποι και δεν πρέπει να φοβόμαστε το διαφορετικό», είπε και τόνισε ότι «η αλήθεια είναι μόνον ο Θεός, στα μάτια του Θεού είμαστε όλοι ίσοι» και ότι «η αγάπη είναι η εσωτερική ενέργεια και βελτίωση του εαυτού μας».
Συνεχίζοντας ο κ. Δαβέτας είπε ότι «η αγάπη είναι ενσάρκωση, αυτοθυσία, αλλά δεν επιβάλλεται, δεν είναι ένα πολιτικό project. Αγάπη είναι να δεχόμαστε τον άλλο και τον πολιτισμό του και να τους σεβόμαστε. Μόνον έτσι μπορούμε να έχουμε ένα πολιτιστικό παρόν… Η αλήθεια βρίσκεται στην αγκαλιά του Θεού και επιδέχεται πολλές ερμηνείες… αλλά η αλήθεια είναι μόνο μία…».
Από την πλευρά του ο αρχιμανδρίτης κ. Παντελεήμων, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου για τους μετανάστες-πρόσφυγες είπε ότι «αγάπη είναι ότι μεταφέρουν οι Γραφές» και εξήγησε ότι με τα μάτια του χριστιανού πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον άλλο που δεν είναι ξένος, αλλά αδερφός με διαφορετική πίστη. «Γι’ αυτό από τη δεκαετία του ’70 η Εκκλησία έχει ιδρύσει γραφείο συμπαράστασης ξένων μη χριστιανών. Γιατί υπακούει στις Γραφές».
Καταλήγοντας είπε ότι «η αγάπη είναι αυτή που μπορεί να φέρει την ειρήνη στον Κόσμο. Θα είναι η επικράτηση της δικαιοσύνης και της ισότητας».
Λαμβάνοντας τον λόγο ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεώργιος Καλαντζής, έδωσε συγχαρητήρια για την εκδήλωση, λέγοντας ότι η παρουσία πολλών διαφορετικών θρησκειών είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η διαφορετικότητα διαλύει την κοινωνία. Μίλησαν κι άλλοι και στη συνέχεια παρακάθισαν σε επίσημο δείπνο.