Διοικητής Νοσοκομείου Καλαμάτας προς ΠΟΕΔΗΝ: καλώς τα παιδιά κι ας άργησαν!
Να αφήσει «έξω από τα παιχνίδια της το Νοσοκομείο της Καλαμάτας και τους ανθρώπους του» καλεί την ΠΟΕΔΗΝ ο Διοικητής του Νοσοκομείου μετά τις καταγγελίας της Ομοσπονδίας περί «συνθηκών πολέμου στα επείγοντα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας:
“Και ξαφνικά χθες η ΠΟΕΔΗΝ ανακάλυψε πρόβλημα στην λειτουργία του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Μάλιστα. Δεν εξυπηρετούνται λέει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, «οι εξωτερικοί ασθενείς όπως επίσης και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς… Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών ειδικοτήτων…».
Καλώς τα παιδιά και ας άργησαν. Μόνο που από την φόρα που έχουν πάρει μπέρδεψαν λίγο τα πράγματα και αυτά που αναφέρουν ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Το παράδοξο δε είναι, ότι το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας έχει διαφορετική άποψη για τα ΤΕΠ και μάλιστα έχει εκφραστεί και πολύ θετικά στη Διοίκηση μετά βέβαια και τον λειτουργικό-χωροταξικό ανασχεδιασμό που έλαβε χώρα στην αρχή της χρονιάς.
Τώρα ποιοι εξωτερικοί ή νοσηλευόμενοι ασθενείς δεν εξυπηρετήθηκαν ή σε ποιες βασικές ειδικότητες ιατρών έχουμε λιγοστούς ιατρούς ή ποιες ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν, μόνο μία ΠΟΕΔΗΝ θα μπορούσε να μας απαντήσει. Έλεος λοιπόν κύριοι της ΠΟΕΔΗΝ. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. ….και πάντως σας παρακαλούμε θερμά, αφήστε έξω από τα παιχνίδια σας το Νοσοκομείο Καλαμάτας και τους ανθρώπους του.
Διοίκηση και Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας ως μια γροθιά έχουν αποδείξει χρόνια τώρα, ότι και τα πραγματικά προβλήματα γνωρίζουμε αλλά και λύσεις σε αυτά ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ξέρουμε να δίνουμε”.
ΚΑΤ: οι ασθενείς δεν “παρκάρονται”, νοσηλεύονται με ασφάλεια
«Το Τμήμα Αναζωογόνησης του ΚΑΤ “σώζει ζωές” και οι βαρέως πάσχοντες “δεν κινδυνεύουν”, διότι το τμήμα είναι πλήρως εξοπλισμένο και παρέχει εντατική παρακολούθηση και νοσηλεία» απαντά, μεταξύ άλλων στην ΠΟΕΔΗΝ, ο διοικητής του ΚΑΤ
Συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Κοντοδημόπουλος αναφέρει:
«Το Νοσοκομείο ΚΑΤ διαθέτει Τμήμα Αναζωογόνησης, στο οποίο νοσηλεύτηκαν το 2015 130 βαρέως πάσχοντες ασθενείς και το 2016 μέχρι σήμερα, 84. Οι ασθενείς στο Τμήμα Αναζωογόνησης δεν “παρκάρονται”, αλλά νοσηλεύονται με ασφάλεια και παρακολουθούνται από τους θεράποντες Ιατρούς, τους Ιατρούς της Αναζωογόνησης και τους Ιατρούς της εφημερεύουσας ΜΕΘ. Μεταφέρονται εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος στις ΜΕΘ του ΚΑΤ συνολικής δυναμικότητας 21 κλινών.
Είναι σαφές ότι το Τμήμα Αναζωογόνησης “σώζει ζωές” και οι βαρέως πάσχοντες “δεν κινδυνεύουν”, διότι το τμήμα είναι πλήρως εξοπλισμένο και παρέχει εντατική παρακολούθηση και νοσηλεία.
Σε ότι αφορά την λειτουργία των ΤΕΠ, το 2016 έχουν προέλθει περίπου 88.000 ασθενείς μέχρι σήμερα».
Γ.Ν.Θ. : τα επείγοντα αντιμετωπίζονται με ευθύνη
Σε διάψευση των καταγγελιών της ΠΟΕΔΗΝ προχώρησε και η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Μελπομένη Τσούγκα.
Παραδέχεται, μεν, πως «το Γ.Ν.Θ. “Ο Άγιος Δημήτριος και το “Γ. Γεννηματάς” δεν είχαν ποτέ στην ιστορία τους οργανωμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)» τονίζει, δε, ότι «η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών πραγματοποιείται με ευθύνη, με επιμελή και άριστη εκτέλεση των καθηκόντων της περίθαλψης από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν απορρυθμίζεται η λειτουργία της εφημερίας» . Επίσης, ότι «η αναμονή εξέτασης δεν υπερβαίνει το μέσο χρόνο αναμονής (2-3 ώρες).
Σημειώνει πως «η αναφορά ότι Διοικητικός υπάλληλος κάνει και ιατρικές γνωματεύσεις έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιατρικού προσωπικού, καθώς θίγεται η επαγγελματική τους ιδιότητα και η νοημοσύνη τους» και ότι «υπάρχουν μεγάλες ελλε’ιψεις νοσηλευτικού προσωπικού».
Χαρακτηρίζει «επαρκή» τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, στα Επείγοντα Ιατρεία , διαψεύδει τα περί έλλειψης υλικών και διαβεβαιώνει πως « Η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει συμπεριλάβει στους στρατηγικούς της στόχους την διάρθρωση και λειτουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και η καλύτερη αντιμετώπιση των προσερχομένων ασθενών.
Γ.Ν. Γρεβενών: ο χώρος της υγείας δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές κόντρες
"Το ύφος και ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων μόνο σε «έρευνα» και μάλιστα «μεγάλη» δεν παραπέμπουν. Ο τηλεγραφικός τρόπος γραφής σε συνδυασμό με την αδυναμία αναφοράς αριθμών ή συγκεκριμένων περιστατικών δεν συνάδουν με την έμφαση που θέλουν να προσδώσουν στο πόνημά τους. Ο χώρος της υγείας δεν νομίζω ότι είναι ο προσφορότερος για μικροπολιτικές κόντρες με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Ούτε η καλλιέργεια πολεμικού κλίματος μπορεί να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων", τονίζει ο διοικητής του ΓΝ Γρεβενών, Παντελής Αλεξιάδης.
Υπογραμμίζει ότι το Νοσοκομείο "ότι εφημερεύει κάθε μέρα, οι διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία βεβαίως και υπάρχουν γιατί για παράδειγμα στο νοσοκομείο μας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι νευροχειρούργοι ούτε και ειδικευμένοι αγγειοχειρούργοι, και κατά τη γνώμη μου σωστά".
Τέλος ο κ. Αλεξιάδης διερωτάται εάν "η άποψη της ΠΟΕΔΗΝ είναι ότι σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο θα έπρεπε να υπάρχουν ειδικευμένοι ιατροί και αυτών των ειδικοτήτων; Όσο για τις καθυστερήσεις στα ΤΕΠ που κοστίζουν ζωές μήπως θα μπορούσαν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι ; εγώ δεν έχω υπ όψη μου κάποια καθυστέρηση που να κόστισε ανθρώπινη ζωή. Για τη φύλαξη των ΤΕΠ θα ήθελαν συγκεκριμένη εταιρία φύλαξης; Πότε και ποιος κατέγραψε επεισόδια;"
Γ.Ν. Κοζάνης: Το δημοσίευμα της ΠΟΕΔΗΝ δεν συνάδει με την πραγματικότητα
«Το δημοσίευμα της ΠΟΕΔΗΝ δεν συνάδει με την πραγματικότητα και είναι φανερό ποιους σκοπούς εξυπηρετεί», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων ο διοικητής του Γ.Ν. Κοζάνης, Γιώργος Χιωτίδης.
Επιπλέον, προσθέτει ο κ. Χιωτίδης, «δημιουργεί γενικευμένη ανασφάλεια στους πολίτες και αυτό το τελευταίο αποτελεί πραγματικό κίνδυνο διότι αποτρέπει τους πολίτες από το να προσέλθουν στο σύστημα υγείας και να δεχθούν υπηρεσίες που αποδεδειγμένα είναι ασφαλείς και από ιατρικής απόψεως πολύ ικανοποιητικές».
Τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ αμφισβήτησαν οι διοικήσεις και άλλων νοσοκομείων, παραδεχόμενες, ωστόσο, κάποιες δυσλειτουργίες, οι οποίες, όμως, όπως υποστήριξαν, δεν επηρρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των ΜΕΘ.