LATEST NEWS
 
Κοινωνία /Παιδεία-ΘρησκείαΔημοσίευση: 24 Νοεμβρίου 2016 11:10

Καταπέλτης η έκθεση της Κομισιόν για την Παιδεία στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουσιαστικά ζητά την "ακύρωση" όλων των τελευταίων μεταρρυθμίσεων και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Παιδί - μαμά - σχολείο

Προβληματική είναι η εικόνα της Παιδείας στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, στην οποία επιβεβαιώνονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Εκπαίδευση.

Παράλληλα, ο αριθμός των γεννήσεων στη χώρα μας παρουσιάζει συνεχή μείωση, καθώς από 118.000 το 2008, μειώθηκε σε 92.000 το 2014, πτώση 22%. Αυτό σημαίνει ότι, λόγω της υπογεννητικότητας αναμένεται συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την επόμενη εξαετία, τη στιγμή που η Ελλάδα χάνει νέους υψηλού μορφωτικού επιπέδου, λόγω της μετανάστευσης.

Βάσει των συμπερασμάτων της έκθεσης, η Κομισιόν ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση την επανεκκίνηση μεταρρυθμίσεων που διεκόπησαν τα τελευταία χρόνια και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Κάποιες από αυτές είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η αναδιάταξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην «Έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του 2016» η Κομισιόν, μέσω συστάσεων που καταθέτει βάσει των πρακτικών του ΟΟΣΑ, υποχρεώνει ουσιαστικά τον νέο Υπουργό Παιδείας να υλοποιήσει μνημονιακές υποχρεώσεις.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «δεδομένης της θετικής επίδρασης που μπορούν να έχουν η αυτονομία και η λογοδοσία στις εκπαιδευτικές επιδόσεις, θεωρείται ανησυχητικό ότι έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες για την αξιολόγηση (αυτοαξιολόγηση για τα σχολεία και ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών), ακόμη και στην ιδιωτική εκπαίδευση», συνεπώς σημειώνεται κακώς σταμάτησαν οι αξιολογήσεις.

Υποβάθμιση αποτελεί ο νέος τρόπος ολοήμερων σχολείων, που εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά, αφού, «εφαρμόζεται σε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων, στην πραγματικότητα ωστόσο, πρόκειται για λιγότερο φιλόδοξη εκδοχή του νέου ολοήμερου σχολείου που προβλεπόταν παλαιότερα. Ο νόμος δεν προβλέπει την οργάνωση ολοκληρωμένων απογευματινών δραστηριοτήτων μετά τη λήξη της πρωινής ζώνης, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά».

Τη στιγμή που η Ελλάδα κατατάσσεται 26ή στο σύνολο 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας για το 2016, η συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση έφτασε μόλις το 5,57% το 2015, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 10,7%. Παράλληλα, οι νέοι της Ελλάδας υστερούν σε δεξιότητες όπως η ανάγνωση και μαθηματικά. «Οι επιδόσεις τους είναι απογοητευτικές, όπως αποτυπώνονται στους διεθνείς διαγωνισμούς PISA», αναφέρεται στην έκθεση.

Ηλικιωμένοι και κακοπληρωμένοι είναι οι εκπαιδευτικοί στη χώρα, με τους «μισούς (49%) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να είναι άνω των 50 ετών, ενώ λιγότεροι από το 1% είναι κάτω των 30. Στη δευτεροβάθμια, το 39% έχει ηλικία από 40 έως 49 ετών. Οι μισθοί είναι χαμηλότεροι σε πραγματικούς όρους από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες του ΟΟΣΑ και μέχρι το τέλος του 2017 θα παραμείνουν αμετάβλητοι με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών».

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το σχέδιο αναδιάρθρωσης απέτυχε, καθώς στην πράξη δεν οδήγησε στον αναμενόμενο οικονομικό εξορθολογισμό. Επιπλέον, περιορίστηκε η αυτονομία της και υποβαθμίστηκε ο ρόλος των Συμβουλίων.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - ΑΠΘ

Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για την εκπαίδευση ανήλθαν στο 4,4% του ΑΕΠ το 2014, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 4,9%.

Στα θετικά είναι η μείωση του ποσοστού πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, που από το 9% το 2014 κατέβηκε το 2015 στο 7,9%, ενώ ο μέσος όρος των «28» για το 2015 φτάνει στο 11%.

Τέλος, χαμηλά είναι τα ποσοστά των αποφοιτήσεων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς το ποσοστό παρέμεινε στο χαμηλό 49,9% το 2015, έναντι του 81,9% του μέσου όρου της Ευρώπης, κάτι που αποδίδεται στην οικονομική κρίση.

«Η Έκθεση συνιστά έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συστηματικά, εδώ και 20 μήνες, έχει τοποθετήσει την Παιδεία σε τροχιά υποβάθμισης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως.

«Σε μια χώρα που έπρεπε να δημιουργεί συναινέσεις και να χτίζει σε νέα βάση την Παιδεία της, όπως εμείς προτείνουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να απομακρύνει τους εφιάλτες του δικού του παρελθόντος. Όμως έτσι καταδικάζει όλη τη νέα γενιά και τη χώρα», αναφέρει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την έκθεση.

«Αναμφίβολα, οι επισημάνσεις της έκθεσης για αδυναμίες σχεδιασμού και υλοποίηση μιας νέας στρατηγικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω απουσίας στοχευμένων πολιτικών, προκαλεί ανησυχία και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο νέος Υπουργός Παιδείας θα προσπαθήσει να αναστρέψει αυτήν τη φθίνουσα πορεία, εφόσον ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του το επιτρέψει και αρκεί να λάβει υπόψη του τις συγκεκριμένες και έγκαιρα κατατεθειμένες προτάσεις του Ποταμιού» σχολιάζει Το Ποτάμι.

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας

"Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίζει:

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βασίζεται σε στοιχεία παλαιότερων ετών, διαπιστώνει την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, για την οποία όμως οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και αφορούν τα πρώτα πέντε χρόνια των Μνημονίων. Η σημερινή κυβέρνηση κατόρθωσε να ανακόψει την καθοδική πορεία του εκπαιδευτικού συστήματος, με σειρά μέτρων και ειδικότερα:

Για την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων

Το θέμα της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων συμπεριλαμβάνεται στο τριετές σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς. Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία θα αναληφθεί μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

 Για τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου

Από τη σχολική χρονιά 2016-17, 3.555 Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα λειτουργούν με το Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, αντί των 1.337 που λειτουργούσαν ως ΕΑΕΠ μέχρι πέρσι. Στα σχολεία αυτά το γνωστικό αντικείμενο εμπλουτίστηκε με νέα μαθήματα (πληροφορική, ξένη γλώσσα, καλλιτεχνικά κ.α.)

 Για τη γήρανση του εκπαιδευτικού προσωπικού

Τα στοιχεία για την ηλικιακή γήρανση του εκπαιδευτικού προσωπικού δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκείνα που είχε δημοσιοποιήσει το ίδιο το υπουργείο σε προγενέστερο χρόνο, μετά την πλήρη καταγραφή του εκπαιδευτικού δυναμικού.

Αυτό το γεγονός αποτελεί και το βασικό επιχείρημα για την αναγκαιότητα του διορισμού 20.000 μονίμων εκπαιδευτικών, που προβάλλει το υπουργείο με το τριετές σχέδιο, αναγκαιότητα με την οποία οι θεσμοί συμφώνησαν για πρώτη φορά. 

Για τα ΑΕΙ

 Με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και υπουργικών αποφάσεων το Υπουργείο παρείχε στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη ευελιξία, αξιοποιώντας τη συνταγματική πρόβλεψη για το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Στο πλαίσιο αυτό:

Έδωσε τη δυνατότητα της μεταφοράς κονδυλίων από την τακτική επιχορήγηση των ιδρυμάτων στα λειτουργούντα σε αυτά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (εταιρείες αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας των Πανεπιστημίων).

  1. Παρείχε τη δυνατότητα της      μεταφοράς κονδυλίων από τους ειδικούς λογαριασμούς κονδυλίων έρευνας στα      Α.Ε.Ι.
  2. Έδωσε τη δυνατότητα με      κανονιστικές αποφάσεις των Συγκλήτων των Α.Ε.Ι. να ρυθμίζονται θέματα που      προβλέπεται να ρυθμιστούν με τον Οργανισμό και τον Κανονισμό των Ιδρυμάτων      μέχρι τη θεσμοθέτησή τους.
  3. Κατέστησε τη Σύγκλητο      αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων σε περίπτωση που το Συμβούλιο      αδυνατεί να λάβει αποφάσεις ή απέχει από τη λήψη αποφάσεων της      αρμοδιότητάς του.
  4. Αναμόρφωσε τη διαδικασία      της εκλογής του ακαδημαϊκού προσωπικού των Α.Ε.Ι. με τη θεσμοθέτηση      εκλεκτορικών σωμάτων με μεγάλο αριθμό (ενδεκαμελών ή δεκαπενταμελών αντί      των επταμελών) μελών και με διαφανείς διαδικασίες συγκρότησης και      λειτουργίας τους.
  5. Ανέπτυξε και εδραίωσε το      θεσμό του ακαδημαϊκού υποτρόφου".
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΆγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)Σήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Τι “μαρτυρούν” οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, από το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων..

Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)Σήμερα 12:15 | Ειδήσεις

Σοκαριστικό είναι το βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο διανομέας την ώρα που περιμένει στο φανάρι, ένας άνδρας να του ρίχνει μπουνιές στο πρόσωπο. 

“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιοΣήμερα 16:04 | Ειδήσεις

Ποια η αιτία για την οποία το αεροσκάφος επέστρεψε στην Αθήνα, λίγο μετά από την απογείωσή του. Ποιο δρομολόγιο εκτελούσε.

Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείαςΣήμερα 11:04 | Ειδήσεις

Η πρόσκρουση σε κολώνα, η προσπάθεια των επίδοξων ληστών να διαφύγουν πεζοί και η σύλληψη ενός εξ αυτών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου17:0730ετες ομόλογο: Οι υψηλές προσφορές μείωσαν το επιτόκιο δανεισμού16:54Ομόφυλα Ζευγάρια: Κόντρα Πλεύρη - Βελόπουλου για τους βουλευτές στις εκκλησίες16:40“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο16:27Ευρωεκλογές: “Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στους Σπαρτιάτες16:16Βουλή: Άρση ασυλίας για Βελόπουλο και Μπουρχάν16:01ΑΔΑΕ: Ο κ. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί άμεσα για τους λόγους της παρακολούθησής του15:47Λάρισα: Πατίνι συγκρούστηκε με ΙΧ - Στο νοσοκομείο δύο ανήλικοι (εικόνες)15:34Μεγάλη Τετάρτη: Δεμένα τα πλοία λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς15:20“The 2Night Show”: Με Βρεττό, Iορδάνοβα και Μπομπέτσι η παρέα της Τετάρτης (εικόνες)15:07Ευρωεκλογές 2024 – Πλεύση Ελευθερίας: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι14:53Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία14:39Ξύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ14:26Ευρωεκλογές 2024: Στέφος, Αντώναρος, Αρναούτογλου και Αναγνωστάκης στο δρόμο για τις κάλπες14:13ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση 13:46“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: Αγωνία και φόβος στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)13:32Ζώδια – Λίτσα Πατέρα: Η Τετάρτη φέρνει ένταση και απρόβλεπτα, αλλά στο βάθος ελπίδα (βίντεο)13:18Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”13:05Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο